Lasagne z Japońską nutą, czyli moje pierwsze w życiu podejście do kuchni Fusion Lasagne z Japońską nutą, czyli moje pierwsze spotkanie z kuchnią Fusion. Na jednej z kulinarnych grup na Facebook zostałem zaproszony do konkursu czy też zabawy i moim zadaniem było właśnie danie z Kuchni Fusion. Wybrałem połączenie Kuchni Włoskiej i Japońskiej, bo musisz wiedzieć(...)życzę Ci smacznego. Już jutro wracają Sałatki Świata. 👥 – 2-3-4 ⏰ – 60 minut 🇮🇹 – Włochy 🇯🇵 – Japonia Oczywiście potrzebujemy kilku składników Włochy Płaty świeżego makaronu lasagne – 16-18 sztuk Parmezan – kilka łyżek Pomidory w puszcze San Marzano – 1 puszka Świeża bazylia Papryczka chili – 1 posiekana sztuka Cukier – 1 łyżka Orzeszki
RafalCookLasagne ze szpinakiem Będę nudny i dla niektórych irytujący jak polityka, ale makaron UWIELBIAM niezmiennie! Tym razem postanowiłem ukręcić dla siebie i dla Was lasagne ze szpinakiem , czyli płaty makaronu przekładane podsmażonymi i doprawionymi liśćmi szpinaku, dodatkowo skąpanymi w beszamelu. Oj co to była za uczta… Lasagne ze szpinakiem bardzo często gości u mnie w domu(...)Jest delikatna, kremowa, a w duecie z lekką i świeżą sałatką z pomidorów, dostajemy idealne danie obiadowe. Przy okazji przypominam, że na blogu czeka na Was również wegańska lasagne z soczewicą . Jest to absolutny hicior, który musicie wypróbować! Lasagne ze szpinakiem – KILKA PORAD Lasagne ze szpinakiem najlepiej kroić po odczekaniu przynajmniej 15 minut od momentu wyjęcia
BlendmanJeżeli tylko natraficie na nie w sklepie – nie wahajcie się i śmiało je kupcie. Nie tylko smak mają wyjątkowy, ale dzięki temu, że nie są suszone to przygotowanie lasagne staje się krótsze. Ponadto, ich struktura jest o wiele delikatniejsza, do tego stopnia, że makaron rozpływa nam się w ustach. Ja najczęściej kupuję je w Auchan, ale również pojawiają(...)się w tygodniach włoskich w Lidlu. Jeżeli jednak nie uda się Wam dorwać świeżych płatów makaronu lasagne, suszone również świetnie się sprawdzą. !!! Naczynie do lasagne powinno być tak duże, by mieściły się w nim 3 płaty suchego makaronu lasagne lub 2 płaty świeżego. Składniki na 6-9 porcji: – 250g świeżego makaronu lasagne
Be Fit Be Strongżaroodporną (u mnie 23 x12 cm – ale może być większa np. 26x18cm ) i wysmarować ją masłem. Na dno rozprowadzić cieniutką warstwę sosu beszamelowego a następnie płaty makaronu lasagne. Następnie rozprowadzamy sos bolognese oraz sos beszamelowy. Przykrywamy ponownie makaronem lasagne i tak ok. 3-4 razy w zależności jak dużą mamy formę. Wierzch lasagne smarujemy cienka(...)bolońskiego oraz beszamelowego i posypujemy parmezanem J. Gotowe! Taką lasagne wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 50 minut. *Wskazówka Jeśli lasagna będzie się mocno rumienić od góry można przykryć papierem do pieczenia w celu uniknięcia spalenia. Płaty lasagne mogą nachodzić na siebie podczas układania kolejnych warstw. Artykuł Lasagne z serkiem mascarpone pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFErolowaną lasagne z gorgonzolą, jarmużem i pieczarkami. Potrawa bardzo prosta w wykonaniu, dość efektowna i bardzo smaczna. Pyszne kremowe nadzienie serowe, chrupiący jarmuż i pieczarki zawinięte w makaron lasagne dodatkowo zapieczone pod kołderką sosu serowego idealnie się skomponowało ze sobą. Przygotowanie tej lasagne nie zajmuje dużo czasu, więc nie macie wymówek, żeby nie wypróbować przepisu. Polecam(...)jest naprawdę pyszne!. #lubelloveinspiracje #lubella #szybkalasagne Rolowana lasagne z gorgonzolą, jarmużem i pieczarkami makaron Lubella Lasagne tarty ser mozarella tymianek masło do wysmarowania naczynia Nadzienie 200 g sera gorgonzola 250 g sera ricotta 250 g mini pieczarek 100 g jarmużu pieprz młotkowany 3-4 łyżki oleju Sos serowy 200 ml śmietanki 30% 200 g serka topionego naturalnego
Pieguskowa Kuchniarolowaną lasagne z gorgonzolą, jarmużem i pieczarkami. Potrawa bardzo prosta w wykonaniu, dość efektowna i bardzo smaczna. Pyszne kremowe nadzienie serowe, chrupiący jarmuż i pieczarki zawinięte w makaron lasagne dodatkowo zapieczone pod kołderką sosu serowego idealnie się skomponowało ze sobą. Przygotowanie tej lasagne nie zajmuje dużo czasu, więc nie macie wymówek, żeby nie wypróbować przepisu. Polecam(...)jest naprawdę pyszne!. #lubelloveinspiracje #lubella #szybkalasagne Rolowana lasagne z gorgonzolą, jarmużem i pieczarkami makaron Lubella Lasagne tarty ser mozarella tymianek masło do wysmarowania naczynia Nadzienie 200 g sera gorgonzola 250 g sera ricotta 250 g mini pieczarek 100 g jarmużu pieprz młotkowany 3-4 łyżki oleju Sos serowy 200 ml śmietanki 30% 200 g serka topionego naturalnego
Pieguskowa Kuchniacumin ½ tsp cinnamon ½ tsp ground coriander 1 red chilli, chopped 1 package of instant lasagna Knorr 500 ml of water 150 ml passaty (optional) 200 g canned kidney beans, drained and rinsed 200 g canned corn, drained salt and pepper to taste Ingredients for the lasagne: 100 g no-cook lasagna noodles, broken 2 cups shredded cheese (mozzarella, cheddar(...)garlic, cook for 2 minutes, then add the cumin, cinnamon, ground coriander and chillies. Cook for another minute, then add instant lasagna sauce mixed with water, passata, kidney beans and corn. Add broken lasagne noodles, mix and simmer on low for 10-15 minutes or until noodles are tender. Season with salt and pepper if necessary. Remove from heat
karmelowymuszkatołową i czosnkiem oraz z cukinią ze szczyptą oregano. Zamiast tradycyjnego beszamelu przygotowałem sos z mascarpone, szalotek i gorgonzoli, która nadaje odrobiny pikanterii. Jest absolutnie genialna! Składniki (na 4 lasagne): 16 płatów makaronu do lasagne 900 g szpinaku (mrożonego w liściach) 2-3 cukinie 250 g mascarpone 75 g gorgonzoli 2 żółtka 4-6 ząbków czosnku, starte(...)Cukinię pokroić na 3 mm talarki (potrzebujemy co najmniej 48 plasterków). Polać odrobiną oliwy z oliwek i dokładnie wymieszać z 1-2 ząbkami czosnku, oregano i odrobiną soli. Płaty lasagne obgotować przez 2 minuty w lekko osolonej wodzie. (Nie jest to konieczne, ale przyspiesza czas pieczenia i mamy pewność, że makaron będzie miękki). Zahartować w zimnej wodzie i rozłożyć
Food SquareLasagne z mielonym mięsem, klasyczne danie kuchni włoskiej czyli płaty makaronu zapiekane z sosem pomidorowym i mielonym mięsem, sosem beszamelowym oraz żółtym serem. Jest to znakomity pomysł na domowy obiad, sycące, pożywne i smaczne danie, które zaspokoi kubki nie jedno podniebienie. składniki na żaroodporną formę 23cm x 35cm sos beszamelowy 3 łyżki masła 3 łyżki mąki pszennej(...)przecieru pomidorowego 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka czarnego pieprzu sól dodatkowo 14 płatów suchego makaronu do lasagne 250 g żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach przepis Na patelni rozpuszczamy masło, następnie dodajemy mąkę i całość energicznie mieszamy aż powstanie jasna zasmażka. Do zasmażki partiami wlewamy mleko i wszystko
Smakowite Daniaprzciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Zestawić z ognia. Naczynie żaroodporne/blachę wysmarować olejem. W tak przygotowanym naczyniu układać kolejno: płaty makaronu do lasagne, szpinak z fetą, startą mozzarellę i sos. I tak do wyczerpania składników. Na wierzchu lasagne powinna się znaleźć warstwa startej mozzarelli, a na niej poukładane plastry pomidora. Wierzch(...)dodatkowo oprószyć suszoną bazylią. Lasagne wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać, pod przykryciem (u mnie folią aluminiową) przez 35 minut. Podawać po lekkim przestudzeniu, ozdobioną listkami bazylii i oregano. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi duża porcja lasagne: dla od 4 (bardzo głodnych) do 6 osób. Lasagne
Gospodyni Miejskamnie 23 x12 cm – ale może być większa np. 26x18cm ) i wysmarować ją masłem. Na dno rozprowadzić cieniutką warstwę sosu pomidorowego (z patelni z warzyw) a następnie płaty makaronu lasagne. Następnie rozprowadzamy sos warzywny oraz trochę serka ricotta. Przykrywamy ponownie makaronem lasagne i tak ok. 3-4 razy w zależności jak dużą mamy formę. Wierzch lasagne smarujemy(...)sosu warzywnego oraz i posypujemy parmezanem J . Gotowe! Taką lasagne wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 50 minut. *Wskazówka Jeśli lasagna będzie się mocno rumienić od góry można przykryć papierem do pieczenia w celu uniknięcia spalenia. Płaty lasagne mogą nachodzić na siebie podczas układania kolejnych warstw. Artykuł Lasagne wegetariańskie pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEsól i pieprz do smaku, wlać 125 ml zimnej wody i gotować kolejne 5 minut. Naczynie żaroodporne wysmarować cienką warstwą oleju i układać w nim kolejno: 2 płaty makaronu lasagne, 1/4 farszu z soczewicy i porów, 1/4 pomidorów i tak do wyczerpania składników. Na górze lasagne powinien znaleźć się farsz przykryty pomidorami, a nie makaron. Wierzch lasagne posmarować sosem śmietanowo-serkowym. Tak przygotowaną lasagne wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać, bez przykrycia, przez 35 minut. Lasagne podawać po lekkim wystudzeniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jest to przepis na małe, kwadratowe naczynie żaroodporne o wymiarach 18 x 18 cm. Jest to porcja dla 2 dorosłych osób
Gospodyni MiejskaSkładniki: około 6 płatów lasagne 300 g szynki wieprzowej 1 cukinia 1 czerwona papryka 1 cebula 3 ząbki czosnku 4 łyżki koncentratu pomidorowego 200 g passaty pomidorowej 250 g sera żółtego 1 łyżka ziół prowansalskich sól, pieprz olej do smażenia masło do natłuszczenia naczynia żaroodpornego pomidorki koktajlowe do ułożenia na wierzchu lasagne kilka listków świeżej bazylii Sos beszamelowy(...)momentu aż sos będzie gładki. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pierzem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, następnie na jego dnie rozprowadzamy warstwę sosu beszamelowego. Na sosie układamy 3 płaty lasagne, następnie wykładamy warstwę mięsno warzywną, posypujemy ją startym serem i polewamy sosem beszamelowym. Jeszcze raz powtarzamy układanie warstw: płaty lasagne, warstwa mięso warzywna, ser żółty (zostawiamy trochę sera
Qchnia po prostuNiezawodny makaron, tym razem lasagne, pyszna i sycąca zapiekanka z sosem beszamelowym, szynką parmeńską (może być także inna długo dojrzewająca), gorgonzolą i chrupiącymi pistacjami. Miałam nadzieję, że dzięki pistacjom uda mi się przekonać mojego Niejadka do tego dania, ale niestety, pozostajemy przy suchym makaronie.... Lasagne z sosem beszamelowym, szynką parmeńską, gorgonzolą i pistacjami Składniki(...)płaty lasagne 2) 60 g pistacji bez łupinek 3) 70 g szynki parmeńskiej 4) kilka pomidorków koktajlowych 5) ok. 70 g gorgonzoli 6) 4-5 łyżek tartej mozzarelli
Na kulinarnym poligoniebrzmi zadanie konkursowe, które postanowiłam potraktować bardzo dosłownie;) Poza tradycyjną lazanią, z mięsem mielonym i beszamelem, ta ze szpinakiem jest bowiem moją ULUBIONĄ. Kilka warstw makaronu lasagne Lubella przełożone są dobrze doprawioną warstwą szpinakową z serem ricotta, ementalerem oraz kukurydzą. Dodałam również do jednej w warstw kilka suszonych pomidorów – tak dla smaku, aromatu i koloru:) Taka lasagne(...)kukurydzy (najmniejsza puszka) opcjonalnie kilka suszonych pomidorów sól, pieprz gałka muszkatołowa Sos beszamelowy: 55g masła 2 duże, pełne łyżki mąki pszennej 500 ml mleka 3,2% Dodatkowo: makaron lasagne nr 52 Lubella 100 g tartego ementalera lub mozzarelli olej do smażenia masło do wysmarowania formy Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju
Smaki Na Talerzudzisiejszy obiad zrobiłam swoje ulubione danie, czyli lasagne mięsne, a że również uwielbiam szpinak, to też znalazł się w potrawie :-) Pamiętam do dziś jak robiłam swoją pierwszą lasagne. Była tylko z mięsem mielonym, a ja i tak nie potrafiłam sobie z nią poradzić, a to za sprawą tego, że wszystko robiłam na raz. Teraz zawsze jak robię lasagne(...)pomidorowy (330 ml) 1 ząbek czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, chilli 1 łyżka mąki pszennej (np. Wrocławskiej) Poza tym 12 płatów makaronu lasagne 120 g sera masło do posmarowania naczynia żaroodpornego WYKONANIE Patelnię polać lekko oliwą. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso
Passions hobbies lifewierzchu nieco się przypiekł ale w niczym to nie umniejszyło tej potrawie. Wyszła tak pyszna, że na pewno do niej wrócę :-) Przepis na 4 porcje: 1 opakowanie lasagne 800 g świeżego lub mrożonego szpinaku 200 g sera feta 4 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku 5 listków świeżej bazylii 100 – 150 g sera mozzarella 200 g żółtego sera gouda(...)czas energicznie mieszając wlać mleko. Gotować cały czas na małym ogniu do czasu aż sos zgęstnieje, przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem do smaku. Naczynie w którym będziemy piec lasagne odrobinę natłuścić. Na dno naczynia rozprowadzić odrobinę sosu a następnie ułożyć warstwę płatów lasagne. Wierzch płatów posmarować sosem a następnie ułożyć cienką warstwę szpinaku. Rozprowadzony szpinak posmarować ponownie
Na słodko lub wytrawniePysznie i kalorycznie :) sprawdza się na obiad jak i na kolację na gorąco. Robię ją od lat :) Składniki: opakowanie makaronu lasagne 1 kg mięsa mielonego (u mnie wołowe) 1 słoiczek przecieru pomidorowego 1 puszka pomidorów 20 dag żółtego sera w plastrach albo tartego (u mnie w plastrach) 30 dag pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 litr(...)plastry żółtego sera i posypujemy ulubionymi ziołami. Zapiekamy w 200 stopniach C w piekarniku przez 20 minut. Dekorujemy świeżymi ziołami jak natka albo bazylia. na wierzch układamy ser lasagna z mięsem i pieczarkami
Bon Appetit MałgorzatyLasagne - włoska potrawa składająca się z prostokątnych płatów makaronu o tej samej nazwie przekładanych farszem. Poniższy przepis prezentuje lasagne ze szpinakiem i sosem beszamelowym. Dobrze doprawiony, lekko pikantny szpinak idealnie współgra z delikatnym, kremowym sosem beszamelowym, a serek pleśniowy zwieńcza dzieło tworząc charakterystyczny, wyjątkowy smak dania. Lasagne ze Szpinakiem i Sosem Beszamelowym - Składniki: Ok. 15 płatów lasagne(...)Beszamelowy: 2 szklanki mleka 2 czubate łyżki mąki 50 g masła 1 łyżka soku z cytryny gałka muszkatołowa w proszku biały pieprz pieprz kolorowy sól Lasagne ze Szpinakiem i Sosem Beszamelowym - Sposób przygotowania: Sos Szpinakowy: Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy drobno pokrojony czosnek i smażymy do zrumienienia. Następnie
Słodka Strona