Uwielbiam lasagne i na blogu znajdziecie już kilka wersji tego dania. Ta jedna będzie inna, zaskakująca, trochę bardziej pikantna. Tym razem połączyłam ze sobą dwie kuchnie włoską i meksykańską i wyszło takie cudowne danie, że powtarzać je będę bardzo często. A skoro usłyszałam jeszcze, że ta lasagne jest lesza niż ta klasyczna, to sami widzicie. Blog nietylkopasta.pl(...)boczkiem – makaron ze szpinakiem – makaron z polędwicą – makaron z krewetkami – spaghetti aglio oilo – spaghetti bolognese – spaghetti carbonara – spaghetti z krewetkami MEKSYKAŃSKA LASAGNE Ilość porcji: 4-5 Przygotowanie : 1 godzina 20 minut Składniki: – płaty do lasagne – 150-200 g mozzarelli do posypania – 1 łyżka miękkiego masła Składniki chilli con carne
nietylkopasta.plUwielbiam lasagne i uważam, że następnego dnia jest jeszcze lepsza. Mój patent na lasagne to dwukrotne posmarowanie jej na wierzchu sosem beszamelowym i posypanie serem, to zapewnia pyszną górę, daje gwarancje że makaron będzie odpowiednio miękki i pyszny. Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki(...)makaron z boczkiem – makaron ze szpinakiem – makaron z polędwicą – makaron z krewetkami – spaghetti aglio oilo – spaghetti bolognese – spaghetti carbonara – spaghetti z krewetkami LASAGNE ZE SZPINAKIEM Ilość porcji: 4-5 Przygotowanie : 1 godzina 10 minut Składniki: – płaty do lasagne – 150-200 g mozzarelli do posypania – listki bazylii do podania
nietylkopasta.plpieprzem. Sos beszamelowy: W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, sól, dokładnie mieszamy, powoli, ciągle mieszając wlewamy mleko, gotujemy, nie przerywając mieszania, aż nasz sos osiągnie konsystencję budyniu. Składanie lasagne: Naczynie do zapiekania smarujemy olejem, jeśli chcemy, aby nasza lasagne była wyższa, na dnie naczynia, obok siebie układamy 3 płaty makaronu (powinny lekko na siebie nachodzić), jeśli natomiast chcemy(...)otrzymać niższą lasagne układamy obok siebie 4 płaty makaronu (u mnie dzisiaj ta opcja). W przypadku pierwszej opcji sos beszamelowy i sos mięsny dzielimy na 4 części, w przypadku drugiej opcji na trzy części. Na makaronie rozsmarowujemy warstwę sosu mięsnego, na który wykładamy warstwę sosu beszamelowego, na którym umieszczamy kolejną warstwę makaronu itd. aż wszystkie składniki nam się skończą
KulinarneImpresje.pljedne z moich ulubionych dań, które przygotowuję w weekendy. Kiedyś nie przepadałam za szpinakową lasagne, uważałam, że tylko mięsna wersja jest dobra. Jednak od jakiegoś już czasu lasagne ze szpinakiem dość często pojawia się na naszym stole, gdyż jej przygotowanie nie jest czasochłonne i zawiera małą ilość składników. Co więcej, do tego typu dania nie potrzeba przygotowywać już(...)żadnych dodatków w postaci kaszy, ryżu, ziemniaków, ani żadnych surówek. Same korzyści Składniki: – 15 płatów makaronu lasagne – 1350g mrożonego szpinaku – 125g śmietany 18% – 125ml wody – 50g sera feta – 50g żółtego sera – 5-6 ząbków czosnku – 1 łyżka domowego koncentratu bulionu warzywnego – 1 łyżka oliwy – pieprz W garnku rozgrzewamy oliwę
Be Fit Be Strongpomidorowego 400 g passaty pomidorowej 4 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz 600 ml mleka 5 łyżek masła 7 łyżek mąki szczypta gałki musztardowej 250g tartego parmezanu 12 płatów lasagne 1 czosnek 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę,por w cienkie plasterki a marchewkę ścieramy na tarce. W garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy warzywa i przecisnięty przez praskę czosnek(...)doprawiamy solą i gałką muszkatołową. 5. Naczynie żaroodporne 30 x 21 cm smarujemy masłem dół i brzegi i rozprowadzamy część sosu beszamelowego na dnie. Układamy pierwszą warstwę lasagne. Kolejno 4 płaty lasagne na sos beszamelowy i następnie mięso z sosem bolońskim a na mięso znów sos beszamelowy. Posypujemy parmezanem. 6. Powtarzamy warstwę jeszcze raz czyli płaty -sos boloński
karolgotujeSformato di penne con asparagi e zucchine al formaggio) Makaronowa zapiekanka z pulpecikami z kurczaka (Sformato di pasta con polpettine di pollo) Lasagne z mięsnym ragù i jarmużem (Lasagne con ragù di carne e cavolo riccio) Lasagne z dynią i grzybami (Lasagne con zucca e funghi champignon) Lasagne z jarmużem i ricottą(...)Lasagne con cavolo nero e ricotta) Muszle nadziewane dynią i pancettą (Conchiglioni ripieni di zucca e pancetta) Letnia sałatka makaronowa (Pasta fredda estiva) Makaronowa sałatka z fetą, pomidorkami i oliwkami (Pasta fredda con feta, pomodorini e olive) Tagliatelle z kremowym sosem serowym (Tagliatelle alla crema di formaggi) Spaghetti aglio, olio e peperoncino Pappardelle w sosie cytrynowym z suszonymi pomidorami
La grande e la piccola cuocaLasagne po bolońsku z cukinią Pyszna wersja lasagne tym razem oprócz mięsa mielonego dodałam także sporo cukinii i innych warzyw . Doskonały obiad , który zdecydowanie warto przygotować dzień wcześniej . Lepiej się wtedy kroi , a smakuje nieziemsko Lasagne to jedno bardziej lubianych dań mojej męskiej części rodziny . Obojętnie czym nadziewana zawsze cieszy się dużym wzięciem . Nawet wielka forma , zrobiona(...)strąki chilli 1 cebula 4 ząbki czosnku 4 duże ,mięsiste pomidory 0,5 l passaty pomidorowej 2 łyżeczki suszonej bazylii 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 opakowanie płatów do lasagne sól do smaku masło do smarowania formy sos beszamelowy : mleko 2 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól do smaku Płaty na lasagne gotujemy al-dente
Ogrodnik w podróżycebula, 60 ml czerwonego wytrwanego wina, 2-3 kule mozzarelli, 2 ząbki czosnku, parmezan do posypania, oliwa, sól Na każdym przyjęciu warto podać coś na ciepło. Ja postawiłam na lasagne po kalabryjsku. Klasyczna lasagne jest dość pracochłonnym daniem – makaron trzeba obgotować, przygotować długo gotowany sos pomidorowy z warzywami, następnie beszamel, a na końcu wszystko złożyć i upiec(...)Lasagne kalabryjskiej także nauczyłam się od Nigelli. W niej makaronu się nie obgotowuje, sos przygotowuje się błyskawicznie, a beszamel zastępuje się gotowanymi jajkami i szynką. Zaczynamy od ugotowania i obrania jajek na twardo (warto włożyć je po ugotowaniu do zimnej wody, aż ostygną). W dużym garnku rozgrzewamy na dnie oliwę i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę z wyciśniętym czosnkiem
Poezja smakuPamiętam, że kiedyś przygotowywałam lazanię z ciasta kupnego. Aż pewnego dnia będąc w Pradze zaszliśmy do włoskiej restauracji, gdzie zjadłam moją pierwszą "prawdziwą" i zarazem najlepszą lazanię. Dlaczego była ona taka wyjątkowa? Bo została przygotowana na świeżo zrobionym cieście! Nigdy nie zapomnę tego smaku... Ciasto było niezwykle delikatne, a lazania po prostu rozpływała się w ustach. Poza tym podana(...)była w niewielkiej foremce żaroodpornej, a nie jako porcja na talerzu. Dzięki temu prezentowała się naprawdę apetycznie. Od tamtej pory nie robię lazanii z kupnego ciasta z paczki. Nie serwuję jej też w dużej foremce. Preferuję nie za duże prostokątne foremki, tak, aby w każdej foremce zawierała się porcja dla jednej osoby. Ciasto na lazanię przygotowuje się niezwykle szybko
Szybko Szybkowarnajbardziej, czyli makaron ale tym razem lasagne bolognese. Czas przygotowania takiego obiadu wymaga od nas znacznie więcej pracy i energii ale myślę, że naprawdę warto. Musimy wiedzieć, że lasagne bolognese to pyszne, tradycyjne, włoskie danie. I tak naprawdę składa się z warstw makaronu, który przekładany jest dodatkowo sosem beszamelowym. W mojej wersji jest tylko sos boloński. Taka moja(...)polska wersja ;) A jaki jest wasz ulubiony makaron? Może podrzucicie w komentarzu jakieś ciekawe propozycje ;) Składniki: 15 płatów lasagne 150 g zółtego sera najlepiej parmezanu sos boloński: 1 cebula 3 ząbki czosnku olej do podsmażenia cebuli i czosnku 250 g mielonego mięsa wieprzowego 250 g mielonego mięsa wołowego 1 litr domowego koncentratu pomidorowego 1 szklanka gorącego bulionu wołowego
Życie zaczyna się w kuchniLasagne mniam! I niekoniecznie te tradycyjne ale każde, zależnie od tego na co mamy ochotę lasagne można przygotować na wiele sposobów. Lasagne to nazwa makaronu którego się używa, a nie dania. Ja uwielbiam, zwłaszcza gdy nie mam pomysłu na coś innego. Składniki na lasagne z porem i kurczakiem: Mały por 1 czerwona cebula(...)piersi z kurczaka 1 czerwona papryka 25 g masła 40 g maki pszennej 500 ml ciepłego mleka 9 płatów makaronu lasagne (u mnie były po 3 na wersje, zależy jaki kształt naczynia używacie) 2 mozzarelle (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Lasagne z porem i kurczakiem wykonanie: Makaron gotujemy al dente, tak około 2 - 3 minuty, najlepiej po dwa płaty
Delusional TrinePamiętam, że kiedyś przygotowywałam lazanię z ciasta kupnego. Aż pewnego dnia będąc w Pradze zaszliśmy do włoskiej restauracji, gdzie zjadłam moją pierwszą "prawdziwą" i zarazem najlepszą lazanię. Dlaczego była ona taka wyjątkowa? Bo została przygotowana na świeżo zrobionym cieście! Nigdy nie zapomnę tego smaku... Ciasto było niezwykle delikatne, a lazania po prostu rozpływała się w ustach. Poza tym podana(...)była w niewielkiej foremce żaroodpornej, a nie jako porcja na talerzu. Dzięki temu prezentowała się naprawdę apetycznie. Od tamtej pory nie robię lazanii z kupnego ciasta z paczki. Nie serwuję jej też w dużej foremce. Preferuję nie za duże prostokątne foremki, tak, aby w każdej foremce zawierała się porcja dla jednej osoby. Ciasto na lazanię przygotowuje się niezwykle szybko
Szybko Szybkowar