Uwielbiam lasagne i na blogu znajdziecie już kilka wersji tego dania. Ta jedna będzie inna, zaskakująca, trochę bardziej pikantna. Tym razem połączyłam ze sobą dwie kuchnie włoską i meksykańską i wyszło takie cudowne danie, że powtarzać je będę bardzo często. A skoro usłyszałam jeszcze, że ta lasagne jest lesza niż ta klasyczna, to sami widzicie. Blog nietylkopasta.pl(...)boczkiem – makaron ze szpinakiem – makaron z polędwicą – makaron z krewetkami – spaghetti aglio oilo – spaghetti bolognese – spaghetti carbonara – spaghetti z krewetkami MEKSYKAŃSKA LASAGNE Ilość porcji: 4-5 Przygotowanie : 1 godzina 20 minut Składniki: – płaty do lasagne – 150-200 g mozzarelli do posypania – 1 łyżka miękkiego masła Składniki chilli con carne
nietylkopasta.plUwielbiam lasagne i uważam, że następnego dnia jest jeszcze lepsza. Mój patent na lasagne to dwukrotne posmarowanie jej na wierzchu sosem beszamelowym i posypanie serem, to zapewnia pyszną górę, daje gwarancje że makaron będzie odpowiednio miękki i pyszny. Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki(...)makaron z boczkiem – makaron ze szpinakiem – makaron z polędwicą – makaron z krewetkami – spaghetti aglio oilo – spaghetti bolognese – spaghetti carbonara – spaghetti z krewetkami LASAGNE ZE SZPINAKIEM Ilość porcji: 4-5 Przygotowanie : 1 godzina 10 minut Składniki: – płaty do lasagne – 150-200 g mozzarelli do posypania – listki bazylii do podania
nietylkopasta.plpieprzem. Sos beszamelowy: W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, sól, dokładnie mieszamy, powoli, ciągle mieszając wlewamy mleko, gotujemy, nie przerywając mieszania, aż nasz sos osiągnie konsystencję budyniu. Składanie lasagne: Naczynie do zapiekania smarujemy olejem, jeśli chcemy, aby nasza lasagne była wyższa, na dnie naczynia, obok siebie układamy 3 płaty makaronu (powinny lekko na siebie nachodzić), jeśli natomiast chcemy(...)otrzymać niższą lasagne układamy obok siebie 4 płaty makaronu (u mnie dzisiaj ta opcja). W przypadku pierwszej opcji sos beszamelowy i sos mięsny dzielimy na 4 części, w przypadku drugiej opcji na trzy części. Na makaronie rozsmarowujemy warstwę sosu mięsnego, na który wykładamy warstwę sosu beszamelowego, na którym umieszczamy kolejną warstwę makaronu itd. aż wszystkie składniki nam się skończą
KulinarneImpresje.pljedne z moich ulubionych dań, które przygotowuję w weekendy. Kiedyś nie przepadałam za szpinakową lasagne, uważałam, że tylko mięsna wersja jest dobra. Jednak od jakiegoś już czasu lasagne ze szpinakiem dość często pojawia się na naszym stole, gdyż jej przygotowanie nie jest czasochłonne i zawiera małą ilość składników. Co więcej, do tego typu dania nie potrzeba przygotowywać już(...)żadnych dodatków w postaci kaszy, ryżu, ziemniaków, ani żadnych surówek. Same korzyści Składniki: – 15 płatów makaronu lasagne – 1350g mrożonego szpinaku – 125g śmietany 18% – 125ml wody – 50g sera feta – 50g żółtego sera – 5-6 ząbków czosnku – 1 łyżka domowego koncentratu bulionu warzywnego – 1 łyżka oliwy – pieprz W garnku rozgrzewamy oliwę
Be Fit Be Strongpomidorowego 400 g passaty pomidorowej 4 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz 600 ml mleka 5 łyżek masła 7 łyżek mąki szczypta gałki musztardowej 250g tartego parmezanu 12 płatów lasagne 1 czosnek 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę,por w cienkie plasterki a marchewkę ścieramy na tarce. W garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy warzywa i przecisnięty przez praskę czosnek(...)doprawiamy solą i gałką muszkatołową. 5. Naczynie żaroodporne 30 x 21 cm smarujemy masłem dół i brzegi i rozprowadzamy część sosu beszamelowego na dnie. Układamy pierwszą warstwę lasagne. Kolejno 4 płaty lasagne na sos beszamelowy i następnie mięso z sosem bolońskim a na mięso znów sos beszamelowy. Posypujemy parmezanem. 6. Powtarzamy warstwę jeszcze raz czyli płaty -sos boloński
karolgotujeSformato di penne con asparagi e zucchine al formaggio) Makaronowa zapiekanka z pulpecikami z kurczaka (Sformato di pasta con polpettine di pollo) Lasagne z mięsnym ragù i jarmużem (Lasagne con ragù di carne e cavolo riccio) Lasagne z dynią i grzybami (Lasagne con zucca e funghi champignon) Lasagne z jarmużem i ricottą(...)Lasagne con cavolo nero e ricotta) Muszle nadziewane dynią i pancettą (Conchiglioni ripieni di zucca e pancetta) Letnia sałatka makaronowa (Pasta fredda estiva) Makaronowa sałatka z fetą, pomidorkami i oliwkami (Pasta fredda con feta, pomodorini e olive) Tagliatelle z kremowym sosem serowym (Tagliatelle alla crema di formaggi) Spaghetti aglio, olio e peperoncino Pappardelle w sosie cytrynowym z suszonymi pomidorami
La grande e la piccola cuocaLasagne po bolońsku z cukinią Pyszna wersja lasagne tym razem oprócz mięsa mielonego dodałam także sporo cukinii i innych warzyw . Doskonały obiad , który zdecydowanie warto przygotować dzień wcześniej . Lepiej się wtedy kroi , a smakuje nieziemsko Lasagne to jedno bardziej lubianych dań mojej męskiej części rodziny . Obojętnie czym nadziewana zawsze cieszy się dużym wzięciem . Nawet wielka forma , zrobiona(...)strąki chilli 1 cebula 4 ząbki czosnku 4 duże ,mięsiste pomidory 0,5 l passaty pomidorowej 2 łyżeczki suszonej bazylii 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 opakowanie płatów do lasagne sól do smaku masło do smarowania formy sos beszamelowy : mleko 2 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól do smaku Płaty na lasagne gotujemy al-dente
Ogrodnik w podróżycebula, 60 ml czerwonego wytrwanego wina, 2-3 kule mozzarelli, 2 ząbki czosnku, parmezan do posypania, oliwa, sól Na każdym przyjęciu warto podać coś na ciepło. Ja postawiłam na lasagne po kalabryjsku. Klasyczna lasagne jest dość pracochłonnym daniem – makaron trzeba obgotować, przygotować długo gotowany sos pomidorowy z warzywami, następnie beszamel, a na końcu wszystko złożyć i upiec(...)Lasagne kalabryjskiej także nauczyłam się od Nigelli. W niej makaronu się nie obgotowuje, sos przygotowuje się błyskawicznie, a beszamel zastępuje się gotowanymi jajkami i szynką. Zaczynamy od ugotowania i obrania jajek na twardo (warto włożyć je po ugotowaniu do zimnej wody, aż ostygną). W dużym garnku rozgrzewamy na dnie oliwę i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę z wyciśniętym czosnkiem
Poezja smakuPamiętam, że kiedyś przygotowywałam lazanię z ciasta kupnego. Aż pewnego dnia będąc w Pradze zaszliśmy do włoskiej restauracji, gdzie zjadłam moją pierwszą "prawdziwą" i zarazem najlepszą lazanię. Dlaczego była ona taka wyjątkowa? Bo została przygotowana na świeżo zrobionym cieście! Nigdy nie zapomnę tego smaku... Ciasto było niezwykle delikatne, a lazania po prostu rozpływała się w ustach. Poza tym podana(...)była w niewielkiej foremce żaroodpornej, a nie jako porcja na talerzu. Dzięki temu prezentowała się naprawdę apetycznie. Od tamtej pory nie robię lazanii z kupnego ciasta z paczki. Nie serwuję jej też w dużej foremce. Preferuję nie za duże prostokątne foremki, tak, aby w każdej foremce zawierała się porcja dla jednej osoby. Ciasto na lazanię przygotowuje się niezwykle szybko
Szybko Szybkowarnajbardziej, czyli makaron ale tym razem lasagne bolognese. Czas przygotowania takiego obiadu wymaga od nas znacznie więcej pracy i energii ale myślę, że naprawdę warto. Musimy wiedzieć, że lasagne bolognese to pyszne, tradycyjne, włoskie danie. I tak naprawdę składa się z warstw makaronu, który przekładany jest dodatkowo sosem beszamelowym. W mojej wersji jest tylko sos boloński. Taka moja(...)polska wersja ;) A jaki jest wasz ulubiony makaron? Może podrzucicie w komentarzu jakieś ciekawe propozycje ;) Składniki: 15 płatów lasagne 150 g zółtego sera najlepiej parmezanu sos boloński: 1 cebula 3 ząbki czosnku olej do podsmażenia cebuli i czosnku 250 g mielonego mięsa wieprzowego 250 g mielonego mięsa wołowego 1 litr domowego koncentratu pomidorowego 1 szklanka gorącego bulionu wołowego
Życie zaczyna się w kuchniLasagne mniam! I niekoniecznie te tradycyjne ale każde, zależnie od tego na co mamy ochotę lasagne można przygotować na wiele sposobów. Lasagne to nazwa makaronu którego się używa, a nie dania. Ja uwielbiam, zwłaszcza gdy nie mam pomysłu na coś innego. Składniki na lasagne z porem i kurczakiem: Mały por 1 czerwona cebula(...)piersi z kurczaka 1 czerwona papryka 25 g masła 40 g maki pszennej 500 ml ciepłego mleka 9 płatów makaronu lasagne (u mnie były po 3 na wersje, zależy jaki kształt naczynia używacie) 2 mozzarelle (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Lasagne z porem i kurczakiem wykonanie: Makaron gotujemy al dente, tak około 2 - 3 minuty, najlepiej po dwa płaty
Delusional TrinePamiętam, że kiedyś przygotowywałam lazanię z ciasta kupnego. Aż pewnego dnia będąc w Pradze zaszliśmy do włoskiej restauracji, gdzie zjadłam moją pierwszą "prawdziwą" i zarazem najlepszą lazanię. Dlaczego była ona taka wyjątkowa? Bo została przygotowana na świeżo zrobionym cieście! Nigdy nie zapomnę tego smaku... Ciasto było niezwykle delikatne, a lazania po prostu rozpływała się w ustach. Poza tym podana(...)była w niewielkiej foremce żaroodpornej, a nie jako porcja na talerzu. Dzięki temu prezentowała się naprawdę apetycznie. Od tamtej pory nie robię lazanii z kupnego ciasta z paczki. Nie serwuję jej też w dużej foremce. Preferuję nie za duże prostokątne foremki, tak, aby w każdej foremce zawierała się porcja dla jednej osoby. Ciasto na lazanię przygotowuje się niezwykle szybko
Szybko Szybkowarnadaje potrawie naturalny i bogaty smak świeżych i dojrzałych pomidorów zamkniętych w słoiczku. Oprócz tego do przygotowania potrawy użyłam wołowiny, która dodała daniu niezwykłej wyrazistości i aromatu czerwonego mięsa. Lasagne bolognese podajemy obficie posypaną świeżymi ziołami, dekorujemy listkami melisy, serwujemy z lampką czerwonego, ulubionego wina. Polecam! ------------------------------------ Liczba porcji : 4-6 Czas przygotowania : 2 godziny ------------------------------------ SKŁADNIKI : 300g zmielonego mięsa (wołowe(...)wieprzowo-wołowego) 5 łyżek masła (najlepiej klarowanego) - 2 łyżki do mięsa+3 łyżki do sosu serowego 2 ząbki czosnku 200ml czerwonego wina 100ml śmietanki 30-36% 300g płatów ciasta lasagne 300g cebuli 1/2kg dojrzałych pomidorów +1/2 słoiczka (ok. 100g) koncentratu pomidorowego (u mnie Pudliszki) 2 łyżeczki cukru brązowego 200g sera mozzarella 2 łyżki mąki 500 ml mleka 100g
Moja Książka Kucharskajeszcze na tym blogu, ale w sieci opublikowałam go już dobrych parę lat temu :) Propozycja dla tych, którym się znudziła tradycyjna forma lasagne. Nie ma tutaj typowych dla lasagne warstw - makaron, sos mięsny i beszamel. Sos mięsny owszem - jest, lecz zawinięty w płat makaronu lasagne, który dodatkowo wyścieliłam wstążkami cukinii. Roladki upiekłam w pysznym, esencjonalnym sosie(...)pomidorowym, obłożyłam je serem mozzarella i udekorowałam paskami cukinii, które dają akcent kolorystyczny. Całość, choć zbliżona do tradycyjnej lasagne, dużo łatwiej podzielić jest na porcje, bo... porcje, dzięki roladkom, mamy już gotowe :) Roladki a’la lasagne z sosem pomidorowym 8 szt. Sos mięsny 400 g mięsa mielonego wołowo - wieprzowego 50 g boczku wędzonego 1 łyżka oleju 1 duża
Posadzone i zjedzoneobiad, kiedy szukamy inspiracji i mamy ochotę na danie pochodzące z Włoch. Prostota składników i szybkość przygotowania czynią z tego dania idealną propozycję na wykwintny obiad. Przepis na lasagne Cebulę, czosnek drobno siekamy i szklimy na odrobinie oleju kokosowego. Dodajemy mięso mielone i całość podsmażamy. W międzyczasie doprawiamy mięso solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Jak mięso będzie usmażone dodajemy(...)passatę pomidorową i całość dusimy jeszcze przez kilka minut. Na chwilę przed końcem duszenia dodajemy drobno posiekaną bazylię . Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy w nim naprzemiennie płaty makaronu lasagne (wcześniej moczymy je przez ok. 1 minutę w gorącej wodzie i suszymy na ręczniku papierowym), mięso mielone, sos beszamelowy, odrobina parmezanu itd. Ostatni płat lasagne także smarujemy sosem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Historia lasagne sięga jeszcze czasów starożytnych. Prawdopodobnie to Rzymianie są autorami tej potrawy. Co ciekawe, samo słowo lasagne pochodzi z języka greckiego i oznacza naczynie, w którym danie było początkowo przygotowywane. Prawdziwy przełom w przyrządzaniu dania nastąpił pod koniec XVII wieku. Wtedy to zaczęto stosować sos pomidorowy, który zrewolucjonizował całą kuchnię Półwyspu Apenińskiego, w tym także lasagne. ( źródło http://kuchnia.wp.pl /) Składniki: 6 płatków lasagne ½ kg mięsa wieprzowego mielonego 1 cebula 10 listków czosnku niedźwiedziego 6 plasterków żółtego sera 1 jajko 1 łyżka ketchupu 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego sól i pieprz do smaku 5 łyżek oleju tłuszcz do formy Wykonanie: Płaty lasagne ugotować według opisu na opakowaniu. Mięso podsmażyć na oleju
Tradycyjna KuchniaDanie idealne. Nie wymaga specjalnych nakładów pracy. Można je wcześniej przygotować i później tylko podgrzać. Ładnie się prezentuje i smakuje prawie każdemu kto je mięso. 1
Polska Zupa5 dużych ziemniaków 300 g mięsa mielonego 1/2 szklanki gęstej śmietany 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 1 cebula 2 łyżki oleju sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie, kilka
Jadło i czytadłoLasagne to włoskie danie składające się z charakterystycznego makaronu o tej samej nazwie w postaci prostokątnych płatów oraz farszu. Lasagne, którą prezentuję zawiera sos pomidorowy z mięsem mielonym oraz sos beszamelowy. Jest to idealna kombinacja smaków i z czystym sercem polecam ten przepis każdemu fascynatowi włoskiej kuchni. Lasagne z Mięsem, Sosem Pomidorowym i Beszamelowym - Składniki(...)makaronu lasagne ok. 140 g żółtego sera sos pomidorowy z mięsem: 500 g mięsa mielonego cebula 2 duże ząbki czosnku pomidory w puszce (krojone) kostka bulionu cielęcego 300 ml wrzącej wody 3 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawy: słodka papryka, czosnek, kolendra, majeranek, tymianek, pietruszka, sól, pieprz
Słodka StronaLasagne z mięsem mielonym, znane również jako lazania bolognese, to klasyczne danie włoskie, które zdobywa serca wielu smakoszy na całym świecie. To obiad, który zachwyca bogactwem smaku i aromatem, a przy tym jest stosunkowo prosty do przygotowania. W tym artykule podzielimy się oryginalnym przepisem na lasagne z mięsem mielonym oraz wskazówkami, które pomogą Ci przygotować to danie w domowym zaciszu(...)Spróbujesz również swoich sił w przyrządzeniu pysznego sosu beszamel, który nadaje lazani bolognese wyjątkowy smak. Lazania bolognese: czym jest? Lazania bolognese to danie klasycznej kuchni włoskiej. Składa się z warstw cienkich płatów makaronu lasagne, mięsa mielonego w aromatycznym sosie pomidorowym oraz sosem beszamelowym. Całość jest pieczona w piekarniku, tworząc wyjątkowo smaczne i kremowe danie. Składniki na lasagne z mięsem mielonym
Ania i Marcin gotująSpory zapasik grzybów niedawno chciałam przerobić na pierogi, ale że czasu na ich lepienie nie było, pierogi zamieniły się w lasagne, która nie wymagała tak dużego nakładu pracy i czasu. Często płaty makaronu wykorzystuję właśnie wtedy, gdy mam ochotę na pierogi, ale tempo życia na nie nie pozwala. Składniki (na 3-4 porcje): 6 płatów lasagne(...)pokroić w kostkę. Dodać ją do grzybów. Rozmaryn rozdrobnić i dodać do grzybów. Całość dokładnie wymieszać. Ser z niebieską pleśnią pokroić w małą kostkę. W keksówce przekładać płaty lasagne masą grzybową. Na pierwszej i trzeciej warstwie grzybów ułożyć kawałki sera z niebieską pleśnią. Składanie lasagne zakończyć warstwą grzybów. Rozłożyć na nich plastry pomidora obranego ze skórki. Na wierzchu
Weekendy w domu i ogrodzieduże czubate łyżki świeżych, siekanych listków bazylii 2 czubate łyżeczki oregano 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 szklanka bulionu warzywnego sól i pieprz do smaku ------------------------------- 20 płatów makaronu lasagne 400 g tartej mozzarelli Wykonanie: Sos przygotowujemy w dużej patelni z pokrywką. Cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na oliwie do zmięknięcia. Dodajemy mięso i razem podsmażamy(...)bazylię, oregano i czosnek. Dolewamy bulion, doprawiamy solą oraz pieprzem i całość dusimy 30 minut. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy kilka łyżek przygotowanego sosu. Na nim rozkładamy pierwszą warstwę lasagne, kolejno: makaron, sos, mozzarella. Tak rozkładamy łącznie 5 warstw. Po ułożeniu wszystkich warstw, lasagne dociskamy do dna, aby usunąć puste przestrzenie i sos lepiej się rozprowadził pomiędzy
Smak mojego domubłonkami (można też je wyfiletowac nożem) mała czerwona cebula pokrojona w piórka 10 listków świeżej mięty garść posiekanego koperku opcjonalnie: łyżka melasy – u mnie z granatu Przepis na lasagne warzywną z łososiem i sałatką grejpfrutową Zaczynamy od przygotowania sobie półproduktów. Cebulę podsmażamy na maśle klarowanym. Dodajemy czosnek i cykorię. Mieszamy i po chwili dodajemy połowę liści szpinaku(...)mieszając cząstki grejpfruta z cebulą, miętą i koperkiem. Polewamy melasą i odstawiamy do lodówki, żeby smaki się przegryzły. Gotujemy duży garnek wody. Formę żaroodporną w której będziemy piec lasagne smarujemy olejem i sprawdzamy ile płatów lazanii będzie potrzebne na każdą z 3 warstw. Na moją formę potrzeba 6 płatów zachodzących na siebie, więc tyle kawałków będę podgotowywać
Ugotowane pozamiatanesosie beszamelowym i pomidorowym to istna rozkosz dla podniebienia! Gdy wychodzę do włoskiej restauracji to mimo tego, że w menu jest ogromny wybór różnych potraw, to przeważnie wybieram Lasagne 💜. W domu ze względu na dosyć długi czas przygotowania nie robiłam jej zbyt często, ale za każdym razem, gdy ją przygotowywałam to makaron niepotrzebnie podgotowywałam i to jeszcze partiami, ponieważ(...)płaty sklejały się ze sobą... Dzisiaj zrobiłam Lasagne z surowego makaronu i wyszło bardzo smacznie:-) Wystarczy makaron obficie posmarować sosem, a całość przykryć folią i mamy gotowy przepyszny obiad w krótszym czasie 😊 Składniki: farsz: szpinak 250 g, cebula pół szt, czosnek 2-3 ząbki, pieczarki 300 g, zioła prowansalskie pół łyżeczki, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia
kulinarne odsłony patisłonecznej Italii ;) Danie jest bardzo dobre i syte, wbrew pozorom szybkie do przygotowania.Szczególnie polecam jeżeli zależy nam na obiedzie na dwa dni- chociaż nie gwarantuję, że Lasagne nie zniknie jednego dnia. Smacznego ;) Składniki: opakowanie makaronu typu Lasagne 0,5 kg mięsa mielonego wołowo- wieprzowego 3 cebule 2 ząbki czosnku(...)zasmażka. W osobnym rondelku zagotować mleko. Gdy będzie dobrze ciepłe stopniowo dodawać je do zasmażki energicznie mieszając. Sos doprawić gałką muszkatołową i mieszać do czasu, aż zgęstnieje. Wykonanie Lasagne: Naczynie do zapiekania wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem. Na spód wylać trochę sosu beszamelowego, wyłożyć płaty makaronowe, wysmarować sosem i położyc porcję mięsa na to zetrzeć
Krakowskie smaki AniDate();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); LASAGNE Składniki na sos mięsny: - 500 gramów mięsa mielonego - 1 cebula - 1 łodyga selera naciowego - 5 ząbków czosnku - 1 łyżka mąki - 300 mililitrów bulionu - 150 mililitrów czerwonego wina - 1 puszka(...)Przygotowanie beszamelu: Masło rozpuszczamy i podsmażamy na nim mąkę aż zacznie się "pienić". Dodajemy mleko i mieszamy energicznie trzepaczką aż do zgęstnienia. Doprawiamy pieprzem, solą i gałką. Składniki do lasagne: - płaty makaronu lasagne - ser żółty lub mozzarella - ser grana padano - masło Przygotowanie lasagne: Naczynie żaroodporne smarujemy cienką warstwą masła. Układamy pierwszą warstwę makaronu (nie trzeba go gotować
Życie zamknięte w smaku