spaghetti - 4677 przepisów (strona:5/312)

Spaghetti owinięte cukinią 73

Składniki:   ½ op. spaghetti pełne ziarno, średnia cukinia, 300g pieczarek, 1 mała cebula, 100 ml wody, 1 łyżka mąki pełnoziarnistej, olej rzepakowy, kapary,   sól,   pieprz do smaku,   zielona pietruszka, 3 łyżki jogurtu naturalnego.   Przygotowanie: Sos pieczarkowy: cebulę obieramy, na oleju lub maśle podsmażamy, solą pieprzem doprawiamy. Pieczarki drobno siekamy, do cebuli dokładamy, wszystko razem dusimy(...)jogurt z mąka, wodą zmieszać musimy. Do pieczarek wodę z jogurtem, mąką dodajemy, gotujemy i całość miksujemy.  Makaron spaghetti na al dente w osolonej wodzie gotujemy, łyżkę oleju do niego dodajemy. Następnie go  odcedzamy, zimną wodą przelewamy.  Cukinię na cienkie plasterki kroimy, delikatnie solimy, chwilę czekamy, następnie na papierowym ręczniku z nadmiaru wody odsączamy.  Olejem

Moniki Smakołyki
Spaghetti carbonara 156

obiad w końcu wymyślił. Cytując: „Taki makaron co jadłem na wakacjach z dziadkiem”. Po chwili mojego zastanawiania wpadłam w końcu o jaki makaron mu chodziło. Było to mianowicie spaghetti carbonara spożywane w Weronie we Włoszech. Po przejrzeniu zawartości lodówki stwierdziłam, że mam wszystko potrzebne do przygotowania tego dania wiec wzięłam się do roboty. Makaron wyszedł super, delikatny, aksamitny(...)Składniki: 300g wędzonego surowego boczku 1 duża cebula 4 żółtka jaj   200 ml śmietany 36% 50 g   żółtego sera startego na średnich oczkach Sól i pieprz Makaron spaghetti Nastawiamy wodą na makaron i gotujemy al dente. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu i wrzucamy cebulę. Podsmażamy. Boczek kroimy i dorzucamy na patelnie

Kolizje Smaków
Spaghetti z warzywnym sosem 102

Dzisiaj proponujemy pyszny, szybki warzywny sos do spaghetti. My lubimy go zajadać na ostro więc zawsze dorzucamy nieco chili lub ostrej papryki. Jednak dobór przypraw jest dowolny i każdy może skomponować swój ulubiony zestaw   :) Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka 4 łodygi seler naciowego 1 puszka pomidorów krojonych (400g) 1 szklanka(...)zielonego groszku 60g startego żółtego sera Oliwa z oliwek Przyprawy: sól, pieprz, chili, oregano Makaron spaghetti dla 4 osób Nastawiamy duży garnek z wodą oraz  doprowadzamy do wrzenia, solimy i gotujemy makaron. W między czasie przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Cebulę kroimy w plastry i smażymy na średnim ogniu. Marchewkę obieramy i trzemy na grubych oczkach

Kolizje Smaków
Spaghetti z pesto ze szparagów i orzechów włoskich 55

wody która jest bogata w skrobię i zapewnia dobre oblepienie makaronu sosem. Dodatkowo pesto zazwyczaj jest dość gęste, dlatego dobrze jest go rozcieńczyć wodą w czasie mieszania z makaronem. Spaghetti z pesto ze szparagów, orzechów włoskich i mięty Na 4 porcje Składniki: pęczek szparagów garść orzechów włoskich bez łupinek (można podprażyć, ja tego nie robiłam) kawałek parmezanu oliwa (tyle(...)rozluźnić konstytencję) 1/4 ząbka czosnku garść liści świeżej mięty sól plus opakowanie spaghetti lub tagliatelle 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu Przygotowanie: Zagotuj duży garnek z osoloną wodą. Naszykuj sobie również miskę z zimną wodą. Odłam zdrewniałe końcówki ze szparagów, pokrój szparagi na duże kawałki. Wrzuć łodygi szparagów do wrzątku na 2 minuty a następnie dorzuć do nich główki

Chilli Czosnek i Oliwa
Spaghetti po mojemu :) 218

Uwielbiam spaghetti! Może nie jem go zbyt często, bo w ciągu dnia mam tyle pomysłów na to, co zjem, że rzadko pada akurat na makaron z sosem. Już parę lat nie jadłam tego, które robi moja mama. Zawsze sama mielę pierś z kurczaka i gotuję makaron pełnoziarnisty. Walory smakowe są podobne, a w kaloryczności i składnikach odżywczych różnica jest ogromna(...)Pyszne i sycące danie!  Potrzebujemy:  60 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego 100-150 g mielonej piersi z kurczaka pół puszki pomidorów krojonych łyżka koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku przyprawa do pizzy- zioła prowansalskie opcjonalnie: kiełki/ starty ser  Odmierzamy porcję makaronu i gotujemy w osolonej wodzie na al dente ( około 8 minut), ugotowany makaron polewamy na sicie zimną wodą

Feel Eat
Spaghetti al pomodoro e basilico 57

Prosty sposób na przyrządzenie smacznego obiadu, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie.  Składniki na jedną sporą porcję: 10 pomidorków koktajlowych 4 ząbki czosnku 100 g makaronu spaghetti garść listków bazylii oliwa z oliwek sól Pomidorki kroimy na połowy, bazylię siekamy, a czosnek obieramy i zgniatamy nożem. Rozgrzewamy oliwę, na której krótko smażymy czosnek,aby się nie przypalił(...)Dorzucamy do niego pokrojone pomidorki, które lekko solimy. Gdy ich skórka będzie już pomarszczona, dodajemy bazylię i chwilę jeszcze smażymy. Spaghetti gotujemy al dente według instrukcji podanej na opakowaniu. Po odcedzeniu makaronu, wsypujemy go do przygotowanego sosu, delikatnie mieszamy wszystko razem i wykładamy na talerz

wyzwania kuchenne
Spaghetti aglio, olio e peperoncino 63

Klasyczne spaghetti z czosnkiem, oliwą i chilli to włoski ekspresowy i jednocześnie tani pomysł na makaron z zaledwie czterech prostych składników. Łatwiej już się chyba nie da... ;) Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu spaghetti 3 ząbki czosnku 2 suszone papryczki chilli 50 ml oliwy z oliwek pęczek natki pietruszki sól starty parmezan - ewentualnie Makaron ugotować al dente w osolonym

wyzwania kuchenne
Spaghetti z brokułami, czosnkiem i chilli 60

Proste, szybkie...i smaczne danie...pomysł z książki Gordona Ramsaya "Szef kuchni po godzinach" znaleziony tutaj . 400 g spaghetti  1 duża główka brokułów 5 dużych ząbków czosnku  1 strąk czerwonego chilli, bez pestek 4 łyżki oliwy z oliwek + do skropienia odrobina wody lub bulionu z kurczaka odrobina soku z cytryny, do smaku sól, pieprz W garnku zagotować osoloną(...)wrzucić makaron. Gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.  Chilli drobno posiekać. Czosnek pokroić w cienkie plasterki. Brokuły podzielić na małe różyczki.  Kilka minut przed końcem gotowania spaghetti, na dużej patelni rozgrzać oliwę. Dodać czosnek i chilli oraz szczyptę soli. Podsmażać przez minutę na małym ogniu. Kiedy czosnek delikatnie zrumieni się na brzegach, dodać brokuły i podlać wodą

Moje domowe kucharzenie
Spaghetti bolognese 149

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Spaghetti bolognese to popularne włoskie danie makaronowe. Złożone z makaronu, sosu i sera jest szybkie w wykonaniu, a zarazem sycące i bardzo smaczne. Post Spaghetti bolognese pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Spaghetti z łososiem i cukinią - najlepsze! 208

Spaghetti z łososiem i cukinią! Składniki: - spaghetti (najlepiej włoskie) -300 g  filet z łososia - 1 szt cukinii - natka pietruszki - 1/2 cebuli cukrowej - 30% śmietanka - sok z cytryny - sól morska - pieprz cytrynowy Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Cebulę kroimy w piórka, dusimy około 5 minut na oliwie z oliwek, dodajemy pokrojoną cukinię, dusimy kolejne 5-7 minut

SMYKWKUCHNI
Spaghetti w sosie bialym 55

400g pieczarek  2 duze cebule  2 zabki czosnku  1 kg miesa mielonego wieprzowego  20g sera zoltego w piorkach  smietana  maslo  makaron spaghetti  pieprz  sol  jarzynka  papryka  Obieramy pieczarki i kapelusze kroimy w dosyc drobna kostke, a trzonki na pol plastry  Kroimy cebule  Na masle  podsmarzamy(...)podsmarzamy mieso, doprawiamy je jarzynka i papryka  Do miesa dorzucamy pieczarki z cebula i wszystko razem dusimy ok 30 min  W tym samym czasie gotujemy makaron spaghetti wedle przepisu na opakowaniu  Po 30 min doprawiamy sos smietana, nalezy do kubka odlac troche sosu i rozmieszac ze smietana i powoli dodawac do reszty miesa ciagle mieszajac energicznie

Klaudynkowa kuchnia
Spaghetti z rukolą. 68

uwielbiam rukolę - za ten jej charakterystyczny, nieco gorzkawy smak. Bardzo lubię sałatki, w której gra główną rolę, lubię pizzę z jej udziałem, i kanapki, a od dziś także spaghetti. Bo okazuje się, że z makaronem komponuje się zadziwiająco dobrze! Polecam wypróbować, zwłaszcza że to potrawa prosta, szybka i sycąca. Składniki: - 400 g makaronu spaghetti - puszka pomidorów krojonych - dwa ząbki czosnku

Magda Kucharzy
Spaghetti rybno-pomidorowe 60

jako niezastąpiony pomocnik kucharza), wychodzi nam coś zaskakującego i pysznego. Kilka tygodni temu zrobiłyśmy pikantny makaron z kawałkami kabanosa pepperoni i dużą ilością czosnku, a tym razem - wspaniałe spaghetti z tuńczykiem i sardynkami (jako wariacja naszej ulubionej putanesci). Wyszło naprawdę wspaniałe i na pewno jeszcze nie raz je powtórzę. Składniki: - 300 g makaronu spaghetti - pół cebuli - 2 ząbki czosnku - garść

Magda Kucharzy
Spaghetti alla marinara 64

Uwielbiam spaghetti! Ten rodzaj makaronu smakuje mi niemalże w każdym wydaniu. Nie wiem, co jest w nim takiego wyjątkowego, ale zdecydowanie jest to mój ulubiony kształt.  Sos marinara to bardzo prosty rodzaj włoskiego sosu, który cudownie podkreśla smak makaronu. Jest mocno pomidorowy, aromatyczny i fantastycznie współgra z hojną porcją parmezanu. W dodatku, jak wszystkie moje ulubione przepisy, jest bajecznie(...)oleju z pomidorów - średnia cebula - 2 ząbki czosnku - 200 ml wytrawnego wina czerwonego (można pominąć i zamiast tego dodać wodę) - bazylia, oregano - pieprz, sól do smaku - 300 g makaronu spaghetti - 40 g parmezanu Cebulę pokroić w drobną kostkę. Do garnka o grubym dnie wlać olej spod pomidorów suszonych, poddusić na nim cebulę. Pod koniec duszenia dodać starty lub drobno posiekany

Magda Kucharzy
Spaghetti carbonara 94

Spaghetti carbonara to chyba jedno z najsłynniejszych włoskich dań. Przygotowuje się je błyskawicznie, a smakuje wybornie, więc będzie idealne, kiedy szybko chcecie coś zjeść, ale nie chcecie zadowalać się byle czym. Dodatkowo, jak reguła bloga nakazuje, danie jest niedrogie, więc jeśli nie macie jeszcze planów na dzisiejszy obiad, to zapraszam do wypróbowania.   Składniki na 4 porcje: 400 g makaronu(...)spaghetti 200 ml śmietanki kremówki 100 g wędzonego boczku 3 żółtka 50 g tartego parmezanu lub grana padano 1 ząbek czosnku 1 cebula oliwa do smażenia Sposób przygotowania: Makaron ugotować al dente. Boczek posiekać w kostkę i usmażyć na chrupko, na suchej patelni. Skwarki zdjąć z patelni i odstawić na bok. Na wytopionym tłuszczu zeszklić posiekaną drobno cebulę i czosnek

Obiad za dychę

Proponowane wyszukiwania