spaghetti - 4677 przepisów (strona:3/312)

Spaghetti bolognese 107

Dziś znane spaghetti bolognese z przyprawą Kamis. Rzadko sięgam po gotowe mieszanki przypraw, ale czasami kupuje aby spróbować czy też się zainspirować. Zazwyczaj mieszanki mi nie smakują ponieważ zawierają jakieś składniki których nie lubie albo czegoś jest za dużo i poprostu smak mi nie odpowiada dlatego też wolę danie doprawić po swojemu. Mieszankę do spaghetti otrzymałam  od firmy Kamis(...)którym dominuje bazylia, nawet za intensywny ale ja przyrządzając danie dałam więcej składników więc danie wyszło bardzo dobre oczywiście jak na moje kubki smakowe. składniki: 1 opakowanie makaronu spaghetti 400 g mięsa mielonego 1 puszka pomidorów krojonych olej do smażenia 1 opakowanie przyprawy do  spaghetti bolognese Kamis ser żółty do posypania Na patelni podsmażyć mięso mielone, gdy mięso zmieni

Monia miesza i gotuje
Pomidorowe spaghetti z indykiem 29

Pomidorowe spaghetti z indykiem to bardzo delikatne, aromatyczne i pyszne danie w stylu włoskim. Mięso z indyka sprawi, że danie będzie znacznie bardzo delikatne w smaku i znacznie zdrowsze. Do tego dania możecie wykorzystać dowolny makaron – penne, spaghetti, tagliatelle – zwykły albo razowy. Wybierzcie taki, który lubicie najbardziej. Poniżej znajdziecie listę składników oraz przepis… Składniki (na 2 porcje(...)puszki/kartonika szczypta ziół prowansalskich 200 g ajvaru – możecie go kupić w sklepie albo zrobić samemu -> PRZEPIS na ajvar oregano bazylia pieprz sól olej do smażenia Pomidorowe spaghetti z indykiem – przepis Na odrobinie oleju podsmażamy mięso mielone z indyka . Jak mięso będzie już podsmażone, dodajemy pomidory, doprawiamy przyprawami i dokładnie mieszamy. Całość dusimy na wolnym ogniu przez

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Spaghetti w sosie śmietanowymi z pulpecikami i brokułami 89

Robiłam już wcześniej  pupleciki w sosie z pieczonych pomidorów , teraz przyszła więc pora na zmianę koloru sosu na biały, czyli sos śmietanowy z pulpecikami i bardzo zdrowymi brokułami. Spaghetti w sosie śmietanowymi z pulpecikami Składniki: 500 g schabu wieprzowego 1/2 brokuła 400 ml śmietany 18 % sól pieprz 1 ząbek czosnku świeżo start parmezan  1 opakowanie(...)makaronu spaghetti Malma mąka do obtoczenia pulpecików olej do smażenia Wykonanie: Mięso mielimy, przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie wyrabiamy, tak aby masa była klejąca. Z mięsa formujmy małe pulpeciki, które obtaczamy w mące, a następnie smażymy na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Pulpeciki smażymy ze wszystkich stron do lekkiego zbrązowienia. Do garnuszka wkładamy śmietanę i podgrzewamy

Kulinarne przygody Gatity
Spaghetti z sosem a'la bolognese 100

szalotek, suszonego oregano, suszonego tymianku, 2 łyżek octu balsamicznego, 100 gram żółtych pomidorków koktajlowych, pęczka świeżej bazylii, 50 gram parmezanu, 100 gram mozarelli, 50 gram zielonych oliwek, pełnoziarnistego makaronu spaghetti, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie spaghetti a'la bolognese nie wymaga wcześniejszego zamarynowania mięsa, a zatem bez żadnych czynności wstępnych posiekałem w piórka 2 szalotki, a trzy ząbki(...)przez 1,5 godziny. W razie gdyby sos robił się zbyt gęsty należy dodać więcej wody. Kiedy sos był już gotowy ugotowałem, według przepisu podanego na opakowaniu pełnoziarnisty makaron spaghetti. Po wstawieniu makaronu drobno posiekałem pęczek bazylii, pozostawiając kilka listków do dekoracji i dodałem go do sosu. Dodałem również starty parmezan i mozarellę. Całość nadal podgrzewałem do całkowitego rozpuszczenia się

Wyprawy kulinarne
Spaghetti bolognese 109

Jaki jest wasz ulubiony sos do makaronu? Założę się, że to sos boloński i jak większość Polaków uwielbiacie go jeść ze spaghetti. Klasyka... tak by się wydawało. Tymczasem ten sos znany w języku włoskim, jako ragu alla bolognese pochodzi z Bolonii we Włoszech i łączony tam jest najczęściej z makaronem tagliatelle, pappardelle albo lasagne. Oryginalne ragù alla bolognese to smażony(...)potem długo duszony sos składający się z cebuli, selera i marchwi, mięsa mielonego wołowego, wina i niewielkiej ilości koncentratu pomidorowego. Ale ragu bolognese ze spaghetti? To połączenie nie pochodzi z Włoch, bo Włosi ragù nie jadają ze spaghetti, tak jada cała reszta świata. Ale co z tego ważne, że to jest pyszne... a prawdziwy sos i jego długie duszenie wydobywa

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Spaghetti z klopsikami 109

wiem jak Wasze dzieci, ale mój synek bardzo lubi spaghetti:) Dlatego specjalnie dla niego stworzyłam zdrowszą wersję spaghetti bolognese. Użyłam mięsa z drobiu oraz soku ze świeżych marchewek i połączyłam z zieloną nutką ziół i warzyw. Tak przygotowany makaron dzieci zjadają z wielkim apetytem:) Składniki: 500g mięsa mielonego z drobiu, puszka pomidorów, 3 marchewki, cebula, sól, pieprz, jajko(...)łyżeczki suszonej bazylii, 3 łyżki bułki tartej, 2 łyżki oleju, łyżka koncentratu pomidorowego, seler naciowy do posypania i bazylia, 400g makaronu spaghetti. Przygotowanie Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Mięso urobić z jajkiem i bułką tartą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Formować małe klopsiki. Obsmażyć na odrobinie oleju ze wszystkich stron. Dodać drobno posiekaną cebulkę, zeszklić

Z miłości do słodkości
Włoskie spaghetti z sosem a'la pesto 112

wiele czasu na przygotowanie czegoś do jedzenia. W takim wypadku niezawodnie sprawdza się przygotowanie włoskiej pasty, która jest zawsze prosta, szybka, a przy tym smaczna i sycąca. Postanowiłem przygotować spaghetti z sosem a'la pesto z glazurowanymi pomidorkami koktajlowymi. Zapewniam, że samodzielnie przygotowany sos pesto smakuje o niebo lepiej, niż te kupione w słoiku w sklepie, a rzecz wcale(...)jest trudna. Do przygotowania dania użyłem: 300 gram makaronu spaghetti, pęczka świeżej bazylii, 50 gram sera parmezan, 50 gram orzechów brazylijskich, 150 gram pomidorków koktajlowych, 1 łyżki miodu, oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, soli morskiej, świeżo mielonego czarnego pieprzu. Przede wszystkim wyjaśnię, iż sos ten nie jest oryginalną recepturą na sos pesto, do którego używa się dwóch rodzajów sera

Wyprawy kulinarne
Spaghetti alla Norma 59

Włoska wyprawa Jamiego". Składniki: 2 duże bakłażany oliwa z oliwek łyżka suszonego oregano pęczek świeżej bazylii 1 łyżka octu z białego wina 500 ml passaty pomidorowej 450 g spaghetti 150 g solonej ricotty lub parmezanu sól morska, pieprz Bakłażany pokroić wzdłuż na ćwiartki, a następnie w poprzek na kawałki wielkości palca. Na rozgrzanej oliwie usmażyć bakłażany, pod koniec posypując oregano(...)średni i dodać ocet oraz passatę. Dusić około 15 minut i przyprawić do smaku solą oraz pieprzem. Na sam koniec wrzucić do sosu porwane listki bazylii i wymieszać. Spaghetti ugotować według instrukcji na opakowaniu. Do sosu dodać trochę wody, w której gotował się makaron. Na koniec wrzucić do niego spaghetti i wymieszać. Wyłożyć na talerze, udekorować listkami bazylii oraz serem

wyzwania kuchenne
Spaghetti z kurkami a la mąż 85

Zapraszam Was na spaghetti. Jest ono bardzo specjalne- bo wykonane przez mojego męża. :)  Zaskakuje smakiem, niecodzienne bo z dodatkiem marynowanych kurek,  i z każdym kęsem masz ochotę na więcej ...Dawno nie jadłam tak pysznego spaghetti i mogę Was zapewnić - będzie to Wasze ulubione danie . Bym zapomniała! Obiad gotowy w 30 min.!  Polecam . Zaczynamy : Składniki: 600 gr mięsa(...)marynaty. Kroimy paprykę. Dodajemy do garnka i gotujemy dalsze 3 min. Doprawiamy solą ,pieprzem i papryką. Dodajemy serki topione do zagęszczenia sosu. Wyłączamy po rozpuszczeniu serków. Gotujemy makaron spaghetti. Życzę Wam smacznego

Smaki Edyty
Spagetti a'la putanesca. 73

Uwielbiam spagetti! Jest to zaraz obok pizzy moje absolutnie ulubione danie, któremu w żadnym wypadku oprzeć się nie umiem. Kiedy więc przyszło mi zorganizować romantyczny wieczór z moim ówczesnym facetem, postanowiłam wyprodukować najlepsze spagetti na świecie. Padło na spagetti a'la putanesca. Idealne danie-afrodyzjak, zważywszy na fakt, że po polsku jego nazwa brzmiałaby "makaron a'la panienka lekkich obyczajów(...)rodzina! Pasta puttanesca to smak i sekret grzechu ". Moja wersja nie jest może do końca tradycyjna, ale przystosowana do polskich realiów i równie pyszna. Polecam! Składniki: - 500 g makaronu spagetti (najlepszy z mąki durum) - puszka krojonych pomidorów - puszka wędzonych szprotek w oleju - oliwa z oliwek - 3 ząbki czosnku - papryczka chilli (może być też chilli w proszku) - 100g czarnych oliwek

Magda Kucharzy
Spaghetti bolognese 64

Klasyka gatunku. Ten makaron znają wszyscy fani kuchni włoskiej. Jest bajeczny, po prostu go uwielbiam - gęsty, pomidorowy, długo gotowany sos, mięso mielone i spaghetti, koniecznie al dente. Taką pastę mogłabym robić niemalże codziennie! Jeśli dotąd jedliście głównie sosy ze słoiczka, zachwycicie się. Składniki: - 1 duża cebula - 1 łodyga selera naciowego - 1 średnia marchewka - 3 łyżki oliwy - 2 puszki pomidorów krojonych(...)szklanki czerwonego wytrawnego wina (niekoniecznie) - 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego - 2 ząbki czosnku - 1 liść laurowy - świeże lub suszone zioła: tymianek, oregano - sól, pieprz, cukier - 300 g makaronu spaghetti - parmezan do posypania Marchewkę, cebulę i seler rozdrobnić za pomocą malaksera na niewielkie wiórki. W sporym rondlu podgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć warzywa. Warzywna baza z tych trzech głównych

Magda Kucharzy
Spaghetti z Pomidorami, Grzankami i Migdałami 86

Kiedy zobaczyłam ten przepis w swojej książce z przepisami zdziwiłam się. Grzanki i makaron? Trochę dziwnie mi to brzmiało. Ciekawość zwyciężyła. Cieszę się, że w kuchni jestem ciekawska. Spaghetti pyszne! Delikatny pomidorowy smak, chrypiące grzanki i migdały podnoszące delikatność dania. Wykonanie oczywiście ekspresowe. Polecam! Składniki na 3-4 osoby: 2 łyżki oliwy extra vergine (2 łyżki) 1 średnia cebula(...)puszka pomidorów całych z sokiem sól świeżo zmielony pieprz 45 g migdałów w płatkach Skworcu 2 kromki czerstwego chleba pokrojonego w  kostkę 250 g makaronu spaghetti ( ja użyłam Czanieckie Makarony La Italia ) 38 g parmezanu startego na cienkich oczkach   Wykonanie: Rozgrzałam 1 łyżkę oliwy na dużej patelni na małym ogniu. Włożyłam cebulę pokrojoną w kostkę na rozgrzany tłuszcz

Blondynka Gotuje
Spaghetti ze szpinakiem, gorgonzolą i twarożkiem wędzonym #omnomnom 158

Pierwsze danie z kolorowej paczki om nom nom - skusiłam się na fioletową z makaronem spaghetti i zadziałałam jak należy - fusion - kolorowo i smacznie :) Spaghetti ze szpinakiem, gorgonzolą i twarogiem wędzonym Składniki na 2 porcje: -200 g makaronu spaghetti Om nom nom - 400g szpinaku mrożonego (może być brykiet) - 2 ząbki czosnku - 100g sera gorgonzola picante - 100g twarogu wędzonego - czerwona papryczka chili

Sajkofanka smaku
Spaghetti z truskawkami 90

Kolejny i jeszcze nie ostatni przepisz w sezonie truskawkowym. Sezon jest krótki więc szaleję. Już z utęsknieniem czekaliśmy na makaronu z truskawkami no i jest. Zrobiłam z makaronu do spaghetti i było pysznie. Składniki: 300 g makaronu spaghetti 500 g truskawek 2-3 łyżki cukru pudru szczypta soli Przygotowanie:   Truskawki umyć i obrać z szypułek. Zmiksować blenderem i dosłodzić(...)smaku cukrem pudrem. Makaron spaghetti ugotować w lekko osolonej wodzie na pół miękko. Przelać na sitko i odcedzić, przełożyć do naczynia dodać połowę zmiksowanych truskawek i wymieszać. Nakładać porcje makaronu na talerz i polać pozostałym sosem truskawkowym i udekorować kawałkami truskawek

Ala piecze i gotuje
Łopatkowe spaghetti wg Buni 73

Nawet nie próbuję robić oryginalnego spaghetti bolognese. A, że wszyscy makaron z sosem mięsnym doprawiony ziołami   w domu bardzo lubią - to robimy często coś podobnego. Używam wieprzowiny zamiast wołowiny z prostego powodu- szybciej się gotuje i co tu ukrywać jest tańsza. Gotuję z reguły większą ilość ( jak mam kogoś dodatkowo na obiedzie -a z reguły jest to w sobotę(...)zostanie to mrożę i z przyjemnością odgrzewam. Czas: 2 godziny Składniki: 1 paczka makaronu spaghetti ( 1/2 kg) 1/2 kg łopatki bez kości ( w miarę chudej) 3 średnie cebule 2 duże pomidory 15 dag koncentratu pomidorowego 30 % ( 1 1/2 małego słoiczka) cukier do smaku 5 łyżek oleju z pestek winogron suszone oregano do smaku suszona bazylia do smaku suszony czosnek

Buniabaje w kuchni