Przepis na : obiad
Jaki jest wasz ulubiony sos do makaronu? Założę się, że to sos boloński i jak większość Polaków uwielbiacie go jeść ze spaghetti. Klasyka... tak by się wydawało. Tymczasem ten sos znany w języku włoskim, jako ragu alla bolognese pochodzi z Bolonii we Włoszech i łączony tam jest najczęściej z makaronem tagliatelle, pappardelle albo lasagne. Oryginalne ragù alla bolognese to smażony, a potem długo duszony sos składający się z cebuli, selera i marchwi, mięsa mielonego wołowego, wina i niewielkiej ilości konce... czytaj dalej...
racja, to mój ukochany makaron:D ale pysznie wyglądające to twoje spaghetti:D mam na niego chrapkę!Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku!
Ja bez makaronu nie mogę żyć. Teraz u mnie w kuchni unosi się zapach czosnku, cebuli i pomidorów, czekam na resztę domowników i będziemy pałaszować mój pierwszy domowy makaron z sosem pomidorowym ;-D Kiedyś zrobiłam podobny do tego tutaj, ale z pulpecikami, a do tego chłodne białe wino, było pysznie!
Ja akurat najbardziej lubię carbonarę. Choć dobrym ragu nie pogardzę. Ale powiem Ci, że kilkakrotnie jadłam we Włoszech spaghetti z sosem bolońskim, więc jednak się jada - danie było wybierane z karty ;-) Kuchnia włoska jest tak różnorodna, że w różnych regionach można spotkać przedziwne połączenia. My z czegoś próbujemy zrobić klasykę, a Włosi się z tego śmieją. Tak jak z carbonarą - u nas często robiona jest ze śmietaną, a we Włoszech nie spotkałam (choć nie mówię, że nie ma - ja po prostu nigdzie takiej nie jadłam). Właśnie czytam fajną książkę o kuchni włoskiej i uśmiecham się pod nosem - właśnie z tej naszej jedynej prawdy objawionej, że kuchnia włoska to pewne zasady... a tak naprawdę guzik prawda - w kuchni włoskiej zasad jest niewiele. Za to jest fantazja, wyobraźnie, cudowne łączenie składników i wykorzystanie świeżych produktów.