Gjuwecz z Rylskiego Monastyru

Gjuwecz z Rylskiego Monastyru

Gjuwecz z Rylskiego Monastyru

Przepis na tę pyszną potrawę pochodzi z książki "Kuchnie świata". Spieszę wyjaśnić że gjuwecz jest potrawą bułgarską, przygotowywaną w glinianym naczyniu które umożliwia długie duszenie potraw w niewysokich temperaturach. Głównym składnikiem potrawy są warzywa oraz mięso. Przepis na ten gjuwecz pochodzi Rylskiego Manastyru. Jest to bułgarski monastyr usytuowany w kotlinie masywu górskiego Riła, około 120 km na południe od Sofii. To tam gotują najpyszniejszy gjuwecz w regionie. Polecam gorąco. Gjuwecz. CZ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Moje Małe Czarowanie

Warto przeczytać

Jak najlepiej dobrać przyprawy do mięsa?

Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.

Czytaj dalej...

Zdrowe odżywianie - zdrowe warzywa

Te warzywa są dla naszego organizmu bardzo wartościowe!

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.