Ramen – japońska zupa

Ramen – japońska zupa

Ramen – japońska zupa

W pewnym sensie ramen stanowi odpowiednik polskiego rosołu. Podstawą tego dania jest makaron oraz bulion. Tradycyjny makaron ramen robi się z czterech składników: wody, mąki pszennej, soli oraz wody kansui (alkaiczna mineralna, która zawiera węglan sodu oraz potasu i jest odpowiedzialna za żółty kolor klusek). Zasadniczo do tego dania używa się jednego z trzech rodzai bulionu: mięsny (wołowina, wieprzowina, drób – mięso i kości), warzywny (marchew, por, kapusta, jarmuż, glony), morski (glony, ryby, skorupiaki – d... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Kierunekuchnia

Autor

kierunekuchniakierunekuchnia

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

makarony, makaron, pasta, rosół, pasty, boczek, imbir, sosy, kluski, zupa, mięso, fasola, ryby, kapustą, seler naciowy, wieprzowina, ryba, szynka, udka , wołowina, kurczak, ryż, dania z makaronem, udka z kurczaka, boczek w marynacie, makaron z patelni, czerwona fasola, fasola czerwona, dania mięsne, zupa warzywna

Inne przepisy z Kierunekuchnia

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.