Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie kojarzą się nam z pierogami z ciasta z mąki, wody i soli (czasem jeszcze jajka, masła) z nadzieniem ziemniaczano-serowym . Podobno nazwa wywodzi się od Rusi Czerwonej. Jednak w Polsce przed 1939 roku takie pierogi nie były znane – nie udało mi się znaleźć przepisu na takie pierogi w żadnej ze znanych mi książek kulinarnych z lat 1890 – 1939.  Natomiast w większości książek są przepisy na pieróg czy pierogi ruskie, które są pieczone. „ Ciasto na pierogi może być francuzkie, maślane lub też ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu królestwo garów

Autor

królestwogarów

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

pierogi, pierogi przepis, ciasto, tarta, mięso, bułki, jabłka, mielone, ryby, kapustą, pierogi przepis ciasto, ciasto na pierogi, ryż, ryba, drożdżowe, rosół, grzyby, pierogi z mięsem, mięsa pieczone, dania mięsne, ciasta z masa, pierogi z kapusta i grzybami, bułki maślane, ciasto drożdżowe, mięso mielone, ciasta z jabłkami, jajka z farszem, ciasta bez pieczenia, ciasto bez pieczenia, bez pieczenia

Inne przepisy z królestwo garów

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.