Co to jest: MAFTOUL?

Co to jest: MAFTOUL?

Co to jest: MAFTOUL?

Maftoul to rodzaj kaszy o sporych, okrągłych ziarnach. Pochodzi z Palestyny/Libanu i jest tamtejszym odpowiednikiem kaszy kuskus. Tradycyjnie przyrządzają go kobiety: rolując wysuszony na słońcu bulgur. Sposób przyrządzania: 1 szklankę maftoul zalej dwiema szklankami bulionu i gotuj przez około 15 minut. Maftoul można używać zamiennie z ryżem, kuskusem czy bulgur. Idealnie nadaje się do letnich sałatek, bliskowschodnich sosów. 57 gramów maftoul zawiera: 1 g tłuszcz (nasycony) 0 mg cholesterol 8 mg sód 51 g węglo... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Przepisy Aleksandry

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
An-na, 5 lutego 2013 13:44:40

Wygląda apetycznie :) a w Polsce jest dostępny?

Aleksandra Rybinska, 6 lutego 2013 00:37:05

Szczerze mówiąc nie wiem. Sprawdziłabym sklepy internetowe z arabskim lub koszernym jedzeniem (maftoul jedzą też w Izraelu). Swoją paczkę kupiłam w internecie. Pozdrowienia :).