Smaki Indii: Kurczak maślany/ Taste of India: Butter chicken

Smaki Indii: Kurczak maślany/ Taste of India: Butter chicken

Smaki Indii: Kurczak maślany/ Taste of India: Butter chicken

Kurczak maślany, butter chicken, murgh makhani - klasyczne danie kuchni indyjskiej. Potrawę podobno wymyślił Kundan Lal Gujral w 1920 roku, założyciel sieci restauracji Moti Mahal Delux.Kurczak do dania jest marynowany przez noc lub przynajmniej kilka godzin w jogurcie i mieszance przypraw, która zwykle zawiera garam masala, imbir, czosnek, cytrynę, kminek, kurkumę i chili. Tradycyjnie przygotowywany jest w piecu tandoor, podobnie jak kurczak Tandoori. My jednak zrobimy go na patelni :) Potrawa inspirowana jest prz... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Tajskie smaki

Warto przeczytać

Dieta dla rzucających palenie

Od palenia tytoniu można się uzależnić tak samo jak od wielu innych rzeczy, gdyż przynosi to nam w pewnym sensie ulgę. Lecz oprócz tego jest wiele negatywnych efektów tego uzależnienia.

Czytaj dalej...

Jak najlepiej dobrać przyprawy do mięsa?

Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.

Czytaj dalej...

Sałatka z kurczakiem - 15 najlepszych przepisów

Sałatka z kurczakiem ma wielu swoich "wielbicieli", zarówno wśród tych, którzy dbają o linię, jak i wśród tych, którzy kalorii nie liczą.

Czytaj dalej...

Autor

dagooshyadagooshya

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

mielone, kurczak, imbir, czosnek, sosy, cytryna, sok, chilli, jogurt, pomidor, susz, kurczak z czosnkiem, pierś kurczaka, pierś z kurczaka, dania z kurczakiem, masło czosnek, marynaty, zupa pomidorowa, ciastka kremówki, mięso, ciasta z kremami, piersi, pierś, ryż, ryż basmati, polewa, kurczak curry, sos do kurczaka, curry, podudzia z kurczaka

Inne przepisy z Tajskie smaki

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.