Poulet Marengo, kurczak Marengo, pule Marengo

Poulet Marengo, kurczak Marengo, pule Marengo

Poulet Marengo, kurczak Marengo, pule Marengo

Kurczak Marengo, Poulet Marengo czy spolszczone pule Marengo to klasyczne francuskie danie, które jak wieść gminna niesie powstało dla uczczenia Bitwa pod Marengo, napoleońskiego zwycięstwa w 1800 w bitwie pod Marengo. Danie klasycznie składa się z kurczaka smażonego w oleju z czosnkiem i pomidorami, z jajkiem sadzonym i rakami. Obecnie dwa ostatnie składniki są często pomijane, a w daniu pojawia się wino oraz pieczarki. Czytaj więcej » czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Bernika - moj kulinarny pamietnik

Warto przeczytać

Jak najlepiej dobrać przyprawy do mięsa?

Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.

Czytaj dalej...

Sałatka z kurczakiem - 15 najlepszych przepisów

Sałatka z kurczakiem ma wielu swoich "wielbicieli", zarówno wśród tych, którzy dbają o linię, jak i wśród tych, którzy kalorii nie liczą.

Czytaj dalej...

Autor

BernikaBernika

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

kurczak, francuskie, pomidor, ryż, pieczarki, pierś, piersi, potrawka, dania z kurczakiem, kurczak z pomidorami, kurczak w pomidorach, pierś z kurczaka w pomidorach, pierś kurczaka, pierś z kurczaka, kurczak z czosnkiem, potrawka z kurczaka, kurczak z ryżem, dania z piersi kurczaka, kurczak z pieczarkami, ryż smażony

Inne przepisy z Bernika - moj kulinarny pamietnik

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.