Kurczak Gong Bao 宮保雞

Kurczak Gong Bao  宮保雞

Kurczak Gong Bao 宮保雞

Przepis na : obiad

Kurczak gongbao – jedno z najpopularniejszych dań kuchni syczuańskiej, pokrojony w kostkę kurczak przyrządzany z orzeszkami i ostrymi przyprawami. Ojczyzną potrawy jest prowincja Syczuan. Za jej twórcę uważany jest tradycyjnie Ding Baozhen (丁寶楨; 1820–1886), gubernator Syczuanu w okresie rządów dynastii Qing. Według różnych wersji opowieści, Ding albo podpatrzył sposób przyrządzania mięsa w lokalnej restauracji, albo też istniejącą już syczuańską potrawę przyrządził na modłę dań, które jadał na północy, dodając u... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu mojewypiekiinietylko

Warto przeczytać

Tradycyjne potrawy świata - Singapur

Czy zastanawiałeś się kiedyś jakie tradycyjne potrawy są przygotowane w Singapurze?

Czytaj dalej...

Autor

mojewypiekiinietylkomojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

kurczak, sosy, mięso, marynaty, sos sojowy, czosnek, papryka, cebula, imbir, mielone, chilli, dania z kurczakiem, kurczak z papryką , kurczak w marynacie, kuchnia chińska, kurczak z ryżem, duszone, warzywa, ryż, słodkie, filet z kurczaka, drobiowe, stir fry, obiad, sos do kurczaka, potrawy z kurczaka, kurczak z czosnkiem, dania chińskie, kurczak po chińsku, lekkie dania

Inne przepisy z mojewypiekiinietylko

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.