Baharat - smak Bliskiego Wschodu
Baharat - smak Bliskiego Wschodu
Baharat to doskonała saudyjska mieszanka przypraw stosowana do drobiu, jagnięciny i wołowiny (zwłaszcza smażonych), kuskusu, bulgaru, ryżu oraz wielu zup i sosów. My bardzo często używamy jej do gulaszu wołowego, któremu nadaje pikantny, lekko korzenny smak. Słowo "baharat" ( بهارات ) oznacza w języku arabskim przyprawę Baharat w różych wariantach (np. z dodatkiem mielonego czosnku, kurkumy, mięty lub curry) stosowana jest na całym Bliskim Wschodzie oraz w Turcji i Iranie. I jeszcze jedna... czytaj dalej...
Czytaj dalej na blogu Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Autor
CzteryFajery.pl
Proponowane wyszukiwania
Popularne słowa kluczowe
mielone, shoarma, ciasto, sałatki, sałatka, curry, prosta zupa, imbir, wołowina, kuskus, sosy, gulasz, zupa, gulasz wołowy, ryż, proste ciasto, ryż smażony, sos do ryżu, sałatka z ryżem, gulasz po węgiersku, sos do mielonego , lekkie sałatki, sałatka curry
Inne przepisy z Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Dodaj komentarz