Ziarno orkiszu z zielonym groszkiem. Dinkel - Erbsen

Ziarno orkiszu z zielonym groszkiem. Dinkel - Erbsen

Ziarno orkiszu z zielonym groszkiem. Dinkel - Erbsen

Ziarno orkiszu tak popularne w średniowieczu wypadło z obiegu, przegrywając w walce na wydajność z pszenicą. Niestrudzoną popularyzatorką ziarna orkiszowego była mniszka Hildegarda z Bingen, nie tylko ze względu na jego wartości odżywcze, ale i lecznicze ( więcej przeczytasz tutaj ). Orkisz przerwał na szczęście w uprawach ekologicznych i na fali czystej, nie zmodyfikowanej genetycznie i zdrowej żywności wraca do łask. Ziarno orkiszu jest pożywne i treściwe, nasyci na długo. Pełne ziarno orkiszu jest mięsiste,... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.