Kurczęta pieczone jak dzikie ptaszki to przepis z książki Jak gotować Marii Disslowej z lat trzydziestych XX wieku. Przepis troszkę zmodyfikowany, zamiast małych kurcząt liliputów użyłam nogi kurczaka . 4 nogi kurczaka, 15 jagód jałowca, szczypta jodłowych igieł (ja użyłam soli sosnowej ), 80 g masła, 150 ml śmietany 30%, 100 ml śmietany 12%, 1/2 łyżeczki suszonego imbiru, sól, Jałowiec zemleć. Nogi kurczaka oprószyć solą, natrzeć jałowcem. Obłożyć igłami jodłowymi, lub oprószyć solą sosnową. Odstawić w chłodne mi... czytaj dalej...
Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.
Czytaj dalej...Sałatka z kurczakiem ma wielu swoich "wielbicieli", zarówno wśród tych, którzy dbają o linię, jak i wśród tych, którzy kalorii nie liczą.
Czytaj dalej...