- Herbatę Tobie zrobię, - mówię do Weronki, która zmarznięta wpadła do nas prosto z uczelni. Chwilę później kuzynka obejmuje dłońmi parujący kubek z aromatycznym naparem. Na stole leży "jajko". - Weź sobie do herbaty, - zachęcam. - Nie, eee, ja tak nie jem. Jajko z herbatą - nie pasuje. Dała się nabrać;) Wielkanoc w tym roku przypada akurat w prima aprilis. Chyba to dobra okazja na wszelakie kulinarne żarty z jajkami w roli głównej. Można na przykład upiec takie jajka-brownie i podać do herbaty albo ... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...