Kurkuma jest przyprawą obecną w naszych kuchniach od stosunkowo niedawna. Jeżeli nawet jednak ktoś używa jej rzadko, powinien pamiętać jej charakterystyczna, żółtą barwę. Kurkumę warto kojarzyć również z jej właściwości prozdrowotnych. Skąd się bierze kurkuma? Kurkuma to przyprawa wytwarzana z ostryżu długiego ( Curcuma longa ), nazywanego także ostryżem Zohary, ostryżem indyjskim czy szafranem indyjskim. Jest to roślina należąca do tej samej grupy rodziny co imbir. W stanie dzikim występuje w Indiach, a upraw... czytaj dalej...
Mój blog jest eklektyczny – trochę wegetariański, czasem wegański, często rybny albo mięsny. Po prostu życiowy.
Odstawiając cukier, pszenicę i mleko nagle odkryłam paletę smaków, których nie znałam do tej pory. To coś … niesamowitego. W tej chwili, już wiem co i jak jeść, bym czuła się dobrze i by mi smakowało. Wypracowałam też moją maksymę „Pamiętaj zdrowo nie znaczy katorżniczo, bo życie jest, między innymi po to, żeby jeść”.