Właściwości smakowe i prozdrowotne kurkumy

Właściwości smakowe i prozdrowotne kurkumy

Właściwości smakowe i prozdrowotne kurkumy

Kurkuma jest przyprawą obecną w naszych kuchniach od stosunkowo niedawna. Jeżeli nawet jednak ktoś używa jej rzadko, powinien pamiętać jej charakterystyczna, żółtą barwę. Kurkumę warto kojarzyć również z jej właściwości prozdrowotnych. Skąd się bierze kurkuma? Kurkuma to przyprawa wytwarzana z ostryżu długiego ( Curcuma longa ), nazywanego także ostryżem Zohary, ostryżem indyjskim czy szafranem indyjskim. Jest to roślina należąca do tej samej grupy rodziny co imbir. W stanie dzikim występuje w Indiach, a upraw... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Żyję by jeść

Autor

zyjezebyjesczyjezebyjesc

Mój blog jest eklektyczny – trochę wegetariański, czasem wegański, często rybny albo mięsny. Po prostu życiowy.

Odstawiając cukier, pszenicę i mleko nagle odkryłam paletę smaków, których nie znałam do tej pory. To coś … niesamowitego. W tej chwili, już wiem co i jak jeść, bym czuła się dobrze i by mi smakowało. Wypracowałam też moją maksymę „Pamiętaj zdrowo nie znaczy katorżniczo, bo życie jest, między innymi po to, żeby jeść”.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

dieta, curry, zupa, ryż, sosy, placki, marchewkowe, do pracy

Inne przepisy z Żyję by jeść

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.