Pyszne ciasteczka, które idealnie pasują do kawy i herbaty. Z powodzeniem można przechowywać je w suchym miejscu w szczelnie zamkniętym pojemniku przez dłuuugi czas... O ile po ich upieczeniu coś zostanie ;) Składniki: -175 g miękkiego masła -200 g drobnego cukru -2 duże jajka -1 łyżeczka aromatu waniliowego -400 g mąki pszennej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 łyżeczka soli(...)części, owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na godzinę. Po tym czasie na blacie oprószonym mąką wałkujemy ciasto na grubość 0,5 cm i wycinamy foremką ciasteczka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 8-10 minut. Gorące posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
KasiekGotujeChurros, czyli hiszpańskie wyciskane i smażone na oleju ciastka, zwane też pączkami. U nas popularne głównie w czasie karnawału, w Hiszpani jadane w sumie przez cały rok. Najlepiej smakują po nocy spędzonej na imprezowaniu, gdy nad ranem wraca się do domu. Wtedy churrerias, czyli smażalnie są najbardziej oblegane. Ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, robi się
Kulinarne przygody Gatitymożna odmówić gdy Babcia prosi o swoje ulubione ciasteczka? Oczywiście, że nie:) Dlatego od rana dom pachnie orzechami, a w piecu złoci się kolejna blacha pysznych ciastek. Ciasteczka orzechowe 30dag mąki 10dag cukru 20dag masła 10dag orzechów włoskich 2 żółtka Orzechy uprażyłam lekko na patelni i zmieliłam na proszek. Mąkę przesiałam na stolnicę, dodałam cukier, zmielone orzechy
Zapiski Młodej ŻonyPomysł na ciasteczka migdałowe powstał, gdy dzień później po przygotowaniu mleka migdałowego naszła mnie ochota na jakieś „cośbym cośbym”.Przy produkcji mleka powstaje pulpa migdałowa, którą po wysypaniu na papier do pieczenia suszę w piekarniku. Temperatura nie może być za wysoka, bo migdały mogły by się przypalić, ja piekę około pół... Ciasteczka z mąki migdałowej, czyli rzecz będzie
Nie Bo PiekłoMój synek bardzo lubi pomagać mi w kuchni, szczególnie przy pieczeniu ciasteczek:)) Te robimy zdecydowanie najczęściej, eksperymentując z dodatkami. Tym razem zwyciężyły kolorowe drażetki, lentilki. Tradycyjnie, ciasteczka zniknęły o wiele za szybko:) Składniki: 1 i 1/2 szklanki cukru, cukier waniliowy, 4 szklanki mąki pszennej, 4 łyżki śmietany 12%, 600 g masła orzechowego, łyżeczka
Z miłości do słodkościCiasteczka z kleiku ryżowego są bardzo popularne, trochę je zmodyfikowaliśmy i wyszły nam bardzo smaczne, lekko chrupiące a zarazem delikatne w środku ciasteczka które szybko znikają z talerza. Składniki: 1 op kleiku ryżowego 1 op kleiku kukurydzianego 5 jajek 1 szklanka cukru pudru 100 gram sezamu 100 gram mielonych orzechów 1 kostka miękkiego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia
kgwjanczewojednolite. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na dwie godziny do lodówki. Po tym czasie wyjąć, podzielić na części i rozwałkować dosyć cienko. Wycinać foremkami ciasteczka. Gotowe ciasteczka układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w temperaturze 200 stopni ok. 10 – 11 minut. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieciastkach i pisać, i czytać...? Stwierdziłam więc, że będę je i Wam, i sobie, racjonalnie dawkować. I oto, co z tego wyszło... W tajemnicy się przyznam, że te akurat ciasteczka upiekłam po Świętach. Po prostu miałam na nie taką ochotę, że nie mogłam się powstrzymać. Wpadły mi w oko u Pomidorowej Ani , bo na zdjęciach wyglądają obłędnie, a gdy przeczytałam(...)przepis wiedziałam, że też muszę takie mieć. Migdałowe, piernikowe, czekoladowe i w dodatku ciągnące...? Toż to musiał być hit! I był. Ciasteczka wyszły niesamowicie aromatyczne, z wierzchu chrupiące, w środku delikatnie ciągnące (trzeba uważać, żeby ich nie przepiec, bo będą po prostu kruche - też pyszne, ale nie o to tutaj chodzi). Myśmy się nimi zajadali z największą rozkoszą, tak samo
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNajlepszą recenzją tych ciasteczek są słowa mojej córeczki "mniam...jakie pyszne" oraz ilość zjedzonych sztuk ;) w smaku przypominają mi trochę faworki! Są naprawdę smaczne także jeśli ktoś ma dzieci to polecam. Składniki: 450 g mąki 250 g masła 150 g cukru pudru 3 żółtka aromat waniliowy (kilka kropli) skórka z 1 cytryny Sposób przyrządzenia: Na stolnicę przesiewamy mąkę oraz dodajemy(...)składniki i zagniatamy gładkie ciasto, które schładzamy pół godziny w lodówce. (zanim zetrzemy skórkę z cytryny, musimy ją wyparzyć). Ciasto wałkujemy na placki o dowolnej grubości i wykrawamy foremkami ciasteczka. Pieczemy je około 15-20 minut w temperaturze 190 stopni
upichciculubione ciasteczka wnuków jednej z naszych członkiń, piecze je bardzo często, a najstarsza wnuczka która odziedziczyła po babci zdolności kulinarne często pomaga jej w wypieku. Składniki: 450 g mąki pszennej 1 kostka masła 0,5 łyżeczki imbiru 0,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 marchewki 1 jajko 70 gram cukru pudru Do przełożenia(...)pozostałe składniki, zagniatamy szybko ciasto. Owijamy folią i władamy do lodówki na 60 min. Wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy i wykrawamy nieduże kółeczka. W połowie robimy na środku dziurkę, ciasteczka przekładamy dżemem wymieszanym ze skórką pomarańczy. Łączymy w pary. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 15 min. Po upieczeniu posypujemy obficie cukrem pudrem
kgwjanczewoMasło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy jajko, sok i skórkę z pomarańczy. Do masy przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przygotowaną masę wkładamy do małych foremek na ciasteczka lub formujemy kuleczki. Pieczemy około 20 minut w 180 C. Zimne ciasteczka obtaczamy w czekoladzie
Zainspirowana w kuchniteż Wasze ciasteczka z dzieciństwa? Tak łatwe do zrobienia, pyszne od powideł i z lekko chrupiącym pod zębami makiem. Szaleństwo karnawałowe trwa, więc takie ciasteczka są obowiązkowe do zrobienia! Składniki : * 3 jajka * 2/3 szklanki cukru pudru * 2/3 szklanki mąki pszennej * mak do posypania * powidła śliwkowe Orzech Przygotowanie : Białka oddzielić od żółtek. Ubić na gęstą pianę dodając po trochę cukru
Magiczne Życie MartyNieco inne ciasteczka niż wszystkie. Przede wszystkim są bardziej "mokre" i sycące. Idealnie nadają się do popołudniowej kawy lub herbaty. Zmodyfikowana wersja według TEGO przepisu. SKŁADNIKI 1 czekolada gorzka 1/2 szklanki masła orzechowego 1 łyżka masła 1/4 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki brązowego cukru trzcinowego 1 jajko 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody PRZYGOTOWANIE(...)wolnych obrotach). Z powstałej masy robić niewielkie kulki (mi wyszło 14) i kłaść na blaszce zachowując odstępy. Piec około 15 minut. Gotowe przełożyć z blaszki i zostawić do ostudzenia (ciasteczka wydają się być mokre, ale po przestudzeniu stwardną
Passions hobbies lifeNa każde Święta u mnie w domu oprócz pierników robiliśmy malutkie drożdżowe rogaliki. To ten rodzaj słodyczy, które można zrobić wcześniej, zamknąć w pudełku i podjadać
CiastkozercyCiasteczka kudłacze kojarzą mi się bardzo z dzieciństwem. Mam wrażenie, że zawsze na jakieś imprezy szkolne w podstawówce typu Dzień Babci, Mamy, Bal karnawałowy zawsze któraś z mam dzieciaków piekła właśnie te słodkości. Co więcej, gdy byłam mała uwielbiałam wszystko co kokosowe. Zawsze, gdy tata szedł do sklepu i pytał co chcę słodkiego, mówiłam żeby kupił mi Bounty(...)skomplikowane ani pracochłonne. Będą pasować również na świąteczny stół, bo dodaje się do nich miód, a wszystko, co miodowe kojarzy się ze Świętami! KUDŁACZE Składniki (na ok. 40-50 ciasteczek, blacha 32×20): Ciasto: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g margaryny 1 jajko 1/2 szklanki mleka 2 łyżki miodu Polewa
Sagneska - gotowanie i lifestyle