składniki: 160 g mąki pszennej 180 g cukru 60 g mąki ziemniaczanej 30 g kakao 5 jajek 200 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, kakao oraz proszkiem do pieczenia. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę (ok. 8 min.) Do masy jajecznej dodajemy przesiane suche składniki i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy rozpuszczone, gorące masło i delikatnie mieszamy do połączenia się z ciastem. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 2l pojemności), natłuszczonej i obsypa...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.
Czytaj dalej...