Siemię lniane - jego właściwości i zastosowanie nie tylko w kuchni

Siemię lniane - jego właściwości i zastosowanie nie tylko w kuchni

Siemię lniane - jego właściwości i zastosowanie nie tylko w kuchni

Siemię lniane to nasiona lnu zwyczajnego. Są niewielkie, podłużne i płaskie, mają brązowy kolor. Z nasion lnu wytwarza się wartościowy dla naszego organizmu olej. Nasiona po zaparzeniu lub zmieleniu znajdują także inne zastosowanie. W sprzedaży dostępne są dwa rodzaje siemienia lnianego: brązowe i złote. To drugie jest znacznie bardziej bogate w substancje odżywcze, podobno lepiej smakuje, ale jest droższe i trudniej je kupić. Dlaczego siemię lniane jest dla nas zdrowe? Siemię lniane to doskonałe źródło kwa... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Codzienna kuchnia niecodzienna

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.