ciasteczka - 39423 przepisów (strona:717/2629)

Słodkie środy - Magdalenki z mielonymi migdałami 210

Magdalenki to małe francuskie ciasteczka o charakterystycznym muszelkowym kształcie, a właściwie bliżej wg mnie im do biszkoptowych babeczek niż ciasteczek. Tradycyjne magdalenki pieczone są na cytrynową nutę, ja miałam ochotę na migdały, więc wykorzystałam do ich przygotowania mielone migdały, które otrzymałyśmy od SKWORCU.   Babeczki te wyszły mięciutkie i delikatne w smaku, zdecydowanie godne polecenia.   Magdalenki z mielonymi migdałami

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Donaty (donuts) 286

obydwu stron. Wyjmujemy na kratkę lub talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Gdy donaty stygną robimy lukier. Do miseczki wsypujemy cukier, dodajemy esencję i mleko, wszystko dokładnie mieszamy.  Zimne ciastka maczamy w lukrze, układamy na kratce, a gdy lukier troszkę zastygnie posypujemy posypką

Kulinarne przygody Gatity
Churros con chocolate 234

Chrupiące churros maczamy w czekoladzie, Po prostu niebo w gębie !  Churros, czyli hiszpańskie wyciskane i smażone na oleju ciastka, zwane też pączkami. U nas popularne głównie w czasie karnawału, w Hiszpanii  jadane w sumie przez cały rok. Mnóstwo kalorii niestety, ale jak to w Karnawale, możemy sobie poszaleć. Dietę zaczniemy po Ostatkach.  Churros con chocolate

Kulinarne przygody Gatity
Malinowe bezowe serduszka z kokosowym kremem 278

serduszka ok. 24 szt.: 4 białka 200 g cukru  1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki koncentratu soku malinowego czerwony barwnik spożywczy w żelu Dwie blachy do pieczenia ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia. Jeśli nie wierzycie w swoje umiejętności rysowania serduszek, możecie skorzystać z foremki do wykrawania ciasteczek w kształcie serca. Foremkę należy położyć na papierze i po prostu

maniapieczenia
W czasie deszczu dzieci... 187

tatą. Nie ma czasu na nudę. Nie ma czasu na telewizję, bo i nie ma telewizora (hurra! ). Mamy tyle czasu dla siebie! I zawsze znajdziemy czas na wspólne pieczenie ciasteczek. Odkąd tylko małe rączki były na tyle sprawne, by nabrać mąkę, zamieszać składniki i otworzyć słoik, mam w kuchni najlepszego i gorliwego pomocnika. I choć mały Szef Kuchni nie umie(...)finał. I jak przystało na poważnie traktującego sprawę fachowca, do pracy przystępuje zawsze z odpowiednim sprzętem:),  w jakże poręcznej wersji "mini". Ostatnio dość zgodnie nasz wybór pada na ciasteczka z masłem orzechowym. Przygotowuje się je bardzo prosto i szybk o - całość zajmuje niecałe 30 minut (licząc z czasem potrzebnym na nalanie sobie szklanki mleka) . No, i mają wszystko

KUCHARNIA
Hamantaschen 264

podziw trwa  i rośnie nieustannie.  I tak czytając niemal przed rokiem słowa Moniki o tym, jak skrupulatnie wycinała płatki z plasterków marchewki,  bo " idealnie kształtne ciasteczka są naprawdę smaczniejsze, a muffinki z kwiatkiem to zupełnie inna jakość niż muffinki bez kwiatka" poczułam, że pisze je osoba, która jest mi bardzo bliska. Przypomniałam sobie chwile(...)czasie którego wolno śmiać się i naigrywać z wrogów.  Tradycyjnie w tym dniu Żydzi wysyłają do siebie paczki ze smakołykami, wśród których zawsze znajdują się Hamantaschen , trójkątne słodkie ciasteczka z makiem, zwane uszami Hamana, choć w języki jidisz Hamantaszen oznacza właściwie kieszenie Hamana. Pierwotnie kapsy, które wywodzą się prawdopodobnie z XVI wieku, wypełniane były głównie nadzieniem makowym. Z czasem

KUCHARNIA
Kilka dni. Kruche. O smaku chałwy. 143

już chałwy.  Piekę ciastka, które mają jej smak. Takie kruche pocieszenie.  Kilka dni mojego życia, pełne zwykłych i niezwykłych chwil. Teraz wiem, że każda jest ważna. CIASTECZKA Z TAHINI 1/2 szklanki tahini 100 g masła 1/2 szklanki cukru (w tym 2 łyżeczki cukru z wanilią) 2 szklanki mąki opcjonalnie 1 łyżka zmielonej kawy lub garść maku Masło utrzeć(...)postawiłam jedynie na smak chałwy), zagnieść ciasto. Formować lekko spłaszczone kulki wielkości orzecha włoskiego. Ja do formowania użyłam specjalnej drewnianej foremki.  Piec 13 min. w temperaturze 170 stopni - ciasteczka nie powinny się zezłocić, gdy tylko zaczną pękać są dobre.   * przepis znaleziony u Moniki i Ali - pozdrowienia Dziewczyny

KUCHARNIA
Ciasteczka maślane (najlepsze!) 154

Pyszne ciasteczka, które idealnie pasują do kawy i herbaty. Z powodzeniem można przechowywać je w suchym miejscu w szczelnie zamkniętym pojemniku przez dłuuugi czas...  O ile po ich upieczeniu coś zostanie ;) Składniki: -175 g miękkiego masła -200 g drobnego cukru -2 duże jajka -1 łyżeczka aromatu waniliowego -400 g mąki pszennej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 łyżeczka soli(...)części, owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na godzinę. Po tym czasie na blacie oprószonym mąką wałkujemy ciasto na grubość 0,5 cm i wycinamy foremką ciasteczka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 8-10 minut. Gorące posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

KasiekGotuje
Churros 254

Churros, czyli hiszpańskie wyciskane i smażone na oleju ciastka, zwane też pączkami. U nas popularne głównie w czasie karnawału, w Hiszpani jadane w sumie przez cały rok. Najlepiej smakują po nocy spędzonej na imprezowaniu, gdy nad ranem wraca się do domu. Wtedy churrerias, czyli smażalnie   są najbardziej oblegane.  Ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, robi się

Kulinarne przygody Gatity
Ciasteczka orzechowe- ulubione 203

można odmówić gdy Babcia prosi o swoje ulubione ciasteczka? Oczywiście, że nie:) Dlatego od rana dom pachnie orzechami, a w piecu złoci się kolejna blacha  pysznych ciastek.  Ciasteczka orzechowe 30dag mąki 10dag cukru 20dag masła 10dag orzechów włoskich 2 żółtka Orzechy uprażyłam lekko na patelni i zmieliłam na proszek. Mąkę przesiałam na stolnicę, dodałam cukier, zmielone orzechy

Zapiski Młodej Żony
Ciasteczka z mąki migdałowej, czyli rzecz będzie o migdałach oraz jak smacznie wykorzystać produkt uboczny produkcji mleka migda 202

Pomysł na ciasteczka migdałowe powstał, gdy dzień później po przygotowaniu mleka migdałowego naszła mnie ochota na jakieś „cośbym cośbym”.Przy produkcji mleka powstaje pulpa migdałowa, którą po wysypaniu na papier do pieczenia suszę w piekarniku. Temperatura nie może być za wysoka, bo migdały mogły by się przypalić, ja piekę około pół... Ciasteczka z mąki migdałowej, czyli rzecz będzie

Nie Bo Piekło
Orzechowe ciasteczka z lentilkami 218

Mój synek bardzo lubi pomagać mi w kuchni, szczególnie przy pieczeniu ciasteczek:)) Te robimy zdecydowanie najczęściej, eksperymentując z dodatkami. Tym razem zwyciężyły kolorowe drażetki, lentilki. Tradycyjnie, ciasteczka zniknęły o wiele za szybko:)  Składniki:   1 i 1/2 szklanki cukru,  cukier waniliowy,  4 szklanki mąki pszennej,  4 łyżki śmietany 12%,  600 g masła orzechowego,  łyżeczka

Z miłości do słodkości
Ciasteczka ryżowo - kukurydziane 158

Ciasteczka z kleiku ryżowego są bardzo popularne, trochę je zmodyfikowaliśmy i wyszły nam bardzo smaczne, lekko chrupiące a zarazem delikatne w środku ciasteczka które szybko znikają z talerza. Składniki: 1 op kleiku ryżowego 1 op kleiku kukurydzianego 5 jajek 1 szklanka cukru pudru 100 gram sezamu 100 gram mielonych orzechów 1 kostka miękkiego  masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia

kgwjanczewo
Kruche ciasteczka 166

jednolite. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na dwie godziny do lodówki.  Po tym czasie wyjąć, podzielić na części  i rozwałkować dosyć cienko. Wycinać  foremkami ciasteczka. Gotowe ciasteczka układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec  w temperaturze 200 stopni ok. 10 – 11 minut. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Bezglutenowe i bezjajeczne prawie pierniczki 317

ciastkach i pisać, i czytać...? Stwierdziłam więc, że będę je i Wam, i sobie, racjonalnie dawkować. I oto, co z tego wyszło... W tajemnicy się przyznam, że te akurat ciasteczka upiekłam po Świętach. Po prostu miałam na nie taką ochotę, że nie mogłam się powstrzymać. Wpadły mi w oko u Pomidorowej Ani , bo na zdjęciach wyglądają obłędnie, a gdy przeczytałam(...)przepis wiedziałam, że też muszę takie mieć. Migdałowe, piernikowe, czekoladowe i w dodatku ciągnące...? Toż to musiał być hit! I był. Ciasteczka wyszły niesamowicie aromatyczne, z wierzchu chrupiące, w środku delikatnie ciągnące (trzeba uważać, żeby ich nie przepiec, bo będą po prostu kruche - też pyszne, ale nie o to tutaj chodzi). Myśmy się nimi zajadali z największą rozkoszą, tak samo

Pożeraczka, czyli raz adobrze