www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Inspiracja z blogu: Mała Cukierenka . Oprócz rodzynek - dodałam żurawinę i robiłam większe ciasteczka. Wyszły przepyszne i już podczas pieczenia - kusiły swoim cudownym oraz aromatycznym zapachem. Z wierzchu - chrupiące, a w środku delikatnie miękkie i mocno kokosowe. Jednym słowem - ciasteczkowa rewelacja! (około 16 sztuk większych lub 30 małych) 130g miękkiego masła/margaryny 160g cukru(...)dokładnie obtaczać je w płatkach. (Ciasto jest dosyć klejące, dlatego formowałam je zwilżonymi dłońmi. Można je też wrzucać za pomocą łyżki to płatków i wtedy formować.) Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - zachowując większe odstępy. (Mocno rosną.) Piec około 15 minut w 180 stopniach. (Powinny być lekko zarumienione.) Łyżka widoczna na zdjęciu pochodzi z pracowni rzeźbiarskiej
Di gotujeskładniki: 200 g mąki 110 g masła 250 ml wody 4 jajka 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 szczypta soli dodatkowo: tłuszcz do głębokiegosmażenia lukier
Domowy Smak Jedzeniawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis z blogu: Sio-Smutki . Ciasteczka smakują rewelacyjnie i co najważniejsze - są bardzo proste w przygotowaniu. Należą do typu tych chrupiących, idealnych do herbatki. Z wyglądu przypominają ciasto francuskie, ponieważ w środku - każda warstwa delikatnie jest rozdzielona. (około 35 sztuk) 2 szklanki mąki pszennej 180g masła (zimnego) 220g twarogu (mielonego; użyłam z kostki(...)grubość około 3 mm i powycinać z niego kwadraty. Na środku każdego kawałka ułożyć odrobinę dżemu/konfitury. W każdym ciastku - mocno posklejać przeciwne rogi. (Należy zrobić to dokładnie, aby ciasteczka nie rozklejały się podczas pieczenia.) Ciastka ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec (do zarumienienia) około 25 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu oprószyć
Di gotujeskładniki: 500 g mąki orkiszowej lub zwykłej pszennej 3 jajka 250 ml mleka, letniego 30 g drożdży 110 g cukru 100 g masła 1 łyżeczka cukru
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 200 g mąki 30 g masła 250 ml wody 2 łyżki cukru 3 jajka 1 szczypta soli dodatkowo: tłuszcz do głębokiego smażenia cukier puder do
Domowy Smak JedzeniaZastanawiałam się co upiec w tym roku na Tłusty Czwartek – pączki czy faworki? I to kusi i to nęci :) Dziś prezentuję Wam faworki, żebyście też
CiastkozercyWczoraj zrobiłam rozetki. To bardzo proste i szybkie do przygotowanie smażone ciasteczka. Smaży się je tak jak faworki , w głębokim tłuszczu, ale ciasto robi się w kilka chwil. Wystarczy tylko mieć odpowiednią foremkę do takich ciastek i można smażyć! Taka foremka jest u mnie w domu od wielu lat. Kupiła ją bardzo dawno temu, kiedy byłam małą dziewczynką, moja Mama(...)foremkę do rozetek. Foremka przydaje mi się zaledwie 1-2 razy w roku a czasami zapominam o niej nawet na kilka lat, ale potem wraca do łask bo ciasteczka są smaczne i jak już pisałam robi się je błyskawicznie. Poza tym przypominają mi dzieciństwo i Mamę... Taki sentymentalny powrót do przeszłości... Dzisiaj można takie foremki kupić w wielu sklepach, przeważnie
Smaczna PyzaBywają takie dni, kiedy na przygotowanie czegoś słodkiego na deser mamy dosłownie kilka chwil, w takich wypadkach dobrze mieć wypróbowane ekspresowe przepisy. U mnie takim awaryjnym
CiastkozercyZbliżają się urodziny mojej Babci, dlatego jak co roku myślę nad czymś wyjątkowym. Mini pączki , które robiłam jakiś czas temu cieszyły się u mnie ogromnym powodzeniem
CiastkozercyUwielbiam te ciasteczka, są genialne. Zawsze chodziłam do cukierni z babcia i kupowała mi "małą" torebeczkę tych ciasteczek, dlatego może potem byłam taka gruba :( Długo szukałam idealnego przepisu na te ciastka, trudno było znaleźć ten jedyny, lecz po wielu modyfikacjach... Udało się! Składniki: 3 szklanki mąki 250 g margaryny 1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany 18% 2 łyżeczki cukru waniliowego
Piekę, bo lubięskładniki: 250 g mąki 250 g sera białego 2 jajka 50 g cukru 2 łyżki śmietany 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka spirytusu 1/2 łyżeczki sody
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 100 g sezamu ok. 2 łyżki miodu, prawdziwego (najlepiej zaopatrzyć się u zaprzyjaźnionego pszczelarza ) wykonanie: Sezam podprażamy na suchej patelni (uważamy aby za bardzo go
Domowy Smak JedzeniaChyba nie miałem jeszcze okazji zrobić tak prostych a zarazem tak smacznych ciasteczek, zresztą zobaczcie sami ... Składniki : pół szklanki mąki pszennej pół szklanki cukru pół kostki miękkiego masła płaska łyżeczka proszku do pieczenia 20 dag płatków owsianych błyskawicznych 3 jajka 5 łyżek sezamu 3 łyżki maku Przygotowanie : Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj wszystkie pozostałe składniki i wymieszaj mikserem(...)jednolitą masę. Łyżeczką nabieraj masę i układaj na blasze z papierem formując płaskie placuszki (z odstępami). Piec w 170 oC przez 9-10 minut. Ciasteczka przechowywać można dłużej w zamkniętym słoju, choć ciężko je tam dłużej utrzymać
Mechanik w kuchni/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Serniczki posiadają zwartą konsystencję, są wilgotne i... mocno czekoladowe. Smakują rewelacyjnie i nie wymagają wielkiego nakładu pracy. Spód: 100g kruchych ciasteczek 50g masła/margaryny Masa serowa: 250g sera białego 2 jajka 30g masła 40g cukru 200 ml gęstej śmietany 4 łyżki kakao (płaskie) 2 łyżki stopionej czekolady 2 łyżki soku(...)cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Polewa: 50g czekolady 2-4 łyżki mleka Ciasteczka zmiksować (np. malakserem; na drobno) z masłem/margaryną. Przygotować masę serową. Twaróg (można użyć mielonego lub rozdrobnić blenderem) zmiksować z resztą składników. (Celowo dokładnie go nie rozdrabniałam, aby były drobne gródki.) Foremki (*) wyłożyć spodem ciasteczkowym oraz wypełnić masą serową. Piec około 25-30 minut
Di gotuje