bardzo kruche ciasteczka, nadziane marmoladą różaną, doskonałe do popołudniowej kawy czy herbaty - z podanej porcji wyszło ok. 40 ciasteczek SKŁADNIKI 35 dag mąki (pół na pół pszennej i krupczatki), 250 g masła, 4 żółtka, 50 g cukru pudru, szczypta soli, 2 łyżki śmietany, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, Dodatkowo: marmolada różana, cukier puder WYKONANIE Z podanych składników zagniatamy ciasto, wkładamy
słodki bratekPączek to jedno z najpopularniejszych ciastek na naszych stołach. Obojętne, czy przygotowujemy je sami w domu czy też zaopatrujemy się w cukierni szacuje się, że w sam Tłusty Czwartek w Polsce zjadanych jest ich ponad 100 milionów. Chociaż pączek kojarzony jest z Polską, to przywędrował do naszego kraju najprawdopodobniej ze starożytnego Rzymu. Już wtedy hucznie świętowano ostatnie dni karnawału
Jacob Tastesweganizmu, do wegetarianizmu też zresztą nie ale jem coraz mniej mięsa i bardzo mi z tym dobrze. Szukam, szperam, przeglądam. Książki, czasopisma, internet. Szukam inspiracji. Tym ciasteczkom nie mogłam się oprzeć. Wiedziałam, że w domu mam wszystkie ingrediencje i mogę przystąpić do działania. Na początek z połowy porcji (przecież Córcia nie lubi masła orzechowego). Pomysł(...)podejrzałam na blogu erVegan . Pomysł grzechu wart! Ciasteczka z masła orzechowego, z czekoladą, bezglutenowe i wegańskie na ok 30 niedużych ciastek: 220 ml masła orzechowego, u mnie z kawałkami orzechów 100 ml syropu klonowego (dowolnego ulubionego) 10 sztuk daktyli namoczonych wcześniej w gorącej wodzie przez kilka minut 200 ml mąki ryżowej 60 g gorzkiej czekolady szczypta soli Do miski
Dzieje kuchennej WiewióryPyszne i trochę nietypowe ciasteczka z ciasta francuskiego pachnące cynamonem, z chrupiącą kruszonką. Polecam, zrobicie je w pół godziny gdy tylko najdzie Was ochota na coś słodkiego :) op. ciasta francuskiego jajko cynamon Kruszonka: 50g masła 80g mąki 50g domowego cukru waniliowego Kruszonka: wszystkie składniki rozetrzeć dokładnie w palcach. Ciasto francuskie rozwinąć, szklanką wyciąć kółka. Kółeczka ułożyć na blaszce wyłożonej(...)papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem. Każde ciasteczko oprószyć szczyptą cynamonu i posypać kruszonką. Piec ok 10-15 minut w 190 stopniach
Smakołyki Asiskładniki: 1 opakowanie wafli 4 łyżki powideł śliwkowych 200 g masła 50 ml mleka 20 g kakao 175 g cukru 1 łyża mąki 100 g orzechów
Domowy Smak JedzeniaRozpoczął się nowy rok szkolny, więc wracam do tradycji i co niedzielę piekę na cały tydzień dla Niny ciasteczka na drugie śniadanie do szkoły (obiecuję, że przepisy będą w publikowane w niedzielę). Oczywiście, to nie są zwykłe ciasteczka, tylko na tyle zdrowe na ile to jest możliwe, aby taki wynalazek zjadł dzieciak, zresztą, ja też je zabieram do pracy. Wspominałam
greenscarfimpulsem i niską ceną. Pierwszy przepis, który wykorzystałam to właśnie ten: wystarczy wszystko ze sobą zmiksować, a potem już tylko lepić kuleczki (a właściwie całkiem spore kule) i piec. Ciasteczka wychodzą chrupkie z zewnątrz i lekko miękkie w środku, a połączenie czekolady i orzechów jest zabójczo pyszne. To właśnie nimi przekonałam do nas naszych nowych Sąsiadów - odwiedzili nas, dali śliwki(...)ewidentny znak, że ciasteczka zadziałały, jak powinny. A jeśli nie macie akurat nowych sąsiadów, nie przejmujcie się, i upieczcie takie ciasta dla starych. Z pewnością się ucieszą! Ciastka z czekoladą i orzechami włoskimi Składniki: (na 40 sztuk) 250 g miękkiego masła 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 100 g cukru 100 g ciemnego cukru muscovado 1 jajko 335 g mąki pszennej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasteczka owsiane z dynią Składniki: 2 szkl. mąki 1 i 1/2 szkl. płatków owsianych górskich łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli 1/2 kostki margaryny 1/2 szkl. cukru białego 1/2 szkl. cukru brązowego 1 szkl. puree z dyni 1 jajko 3/4 szkl. posiekanych orzechów włoskich(...)puree z dyni, jajko i zmiksować. Wsypać suche składniki i dokładnie wszystko wymieszać. Na koniec dodać posiekane orzechy i rodzynki. Gotową masę kłaść łyżką blachę z papierem do pieczenia . Ciasteczka piec 15-20 minut w temp. 180 stopniach. Smacznego
Aromatyczne PodróżeInspiracja z książki: „1000 recipes. Baking” - z moimi modyfikacjami. Kolejne ciastka, do których mam wieeelką słabość! Cóż, ich smak jest rewelacyjny... Dodatkowo brzegi ciasteczek są chrupiące, a środek miękki i lekko ciągnący. Koniecznie spróbujcie i od razu Wam podpowiem - pieczenie zaczynajcie od podwojenia proporcji składników. Dlaczego? Bo nieziemsko kuszą i wciągają do podjadania. Ciężko się oprzeć tym słodkim, odrobinę(...)papierem do pieczenia. Ciastka piec (w rozgrzanym piekarniku) 12-15 minut (*) w 170 stopniach. (Powinny być delikatnie zarumienione.) Po tym czasie blachę wyjąć z piekarnika, odczekać kilka minut i ciasteczka przenieść na kratkę - do ostudzenia. (Początkowo będą bardzo miękkie i delikatne, ale później stwardnieją.) (*) Ciastka można piec z 3 minuty dłużej - wtedy będą bardziej chrupiące
Di gotujeserii wypieków z owocami Rodzina zaczęła dopominać się o jakieś ciasteczka, więc zabrałam się za zagniatanie i pieczenie, ciasteczka gotowe :) Składniki: - 1 kg mąki - 500 g margaryny - 300 g cukru pudru - 4 łyżeczki cukru waniliowego - 5 żółtek Składniki: Margarynę siekamy z mąką. Dodajemy cukry, żółtka i całość zagniatamy. Odstawiamy je na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy
Zainspirowana w kuchniPrzepisy na tradycyjne chocolate chip cookies są różne. Nie wiem który jak najbardziej przypomina ten oryginalny, więc sugerując się kilkoma z nich - upiekłam własne ciasteczka i dodatkowo... amarantusowe Chocolate chip cookies to rodzaj krucho-ciągnących się ciastek - nadzianych mnóstwem czekolady. Są rewelacyjne i nie sposób im się oprzeć. Jeszcze zaprezentuję Wam przepis, który będzie odzwierciedlał oryginał. Nie mniej jednak(...)namawiam Was do mojej wersji. Posmak amarantusa sprawia, że ciastka są wyjątkowe i inne niż wszystkie. Jeśli chcecie - użyjcie mąki pszennej, a ciasteczka też będą pyszne, lecz odrobinkę różniące się w smaku. Najważniejszy jest ten miękki środek i zewnętrzna chrupkość. To pokusa nie do odparcia! (około 15 sztuk) 100g masła 170g cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 jajko 160g
Di gotujeskładniki: 285 g mąki orkiszowej 125 ml piwa 200 -250 g masła, schłodzonego dodatkowo: marmolada cukier puder wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i siekamy
Domowy Smak JedzeniaCrumble to nic innego jak owoce zapiekane pod kruszonką. Możecie zrobić je na wiele sposobów, zamiast jagód świetnie nadadzą się maliny, porzeczki, jeżyny czy agrest –
CiastkozercyPrzepis autorski (mój). Ciasteczka są pysznie - z delikatnym posmakiem amarantusa. To właśnie mąka z amarantusa nadaje im tego wyjątkowego charakteru, który idealnie komponuje się z mnóstwem suszonych owoców. A ten zapach... Koniecznie spróbujcie! (około 25 sztuk) 125g masła/margaryny 125g cukru 1 łyżka cukru waniliowego (płaska) 1 łyżka soku z cytryny 2 jajka 100g mąki pszennej 60g maki z amarantusa(...)sprawdzi się tu Gosia ) i za pomocą łyżki stołowej - wykładać niewielkie porcje ciasta. Każe ciastko delikatnie spłaszczyć i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 17 minut w 180 stopniach. (Ciasteczka powinny być zarumienione i miękkie - później stwardnieją.) Ciastka po ostudzeniu przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. (*) Owoce suszone są bardzo słodkie, więc należy ich dodać taką ilość, która nam odpowiada. Jeśli
Di gotujePrzepis autorski (mój). Ciasteczka są pyszne i już podczas pieczenia kuszą swoim obłędnym aromatem. Kokos i pistacje.... Mmmm... Idealnie komponują się z karmelem, czekoladą lub po prostu cukrem pudem. Nie są zbyt słodkie i to od Was zależy czym je udekorujecie. U mnie znikają w iście ekspresowym tempie, więc na szybkiego posypuję pudrem i już ich nie ma. (około(...)młynkiem/malakserem) na drobniutkie kawałki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i schłodzić (około 20 minut) w lodówce. Następnie ciasto cienko rozwałkować (podsypując odrobiną mąki) i wykrawać z niego dowolne kształty. Ciasteczka ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 10-15 minut w 190 stopniach. (Powinny być delikatnie zarumienione). Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem
Di gotuje