Kruche ciasteczka polecają się tym razem w wersji świątecznej. Kajmakowe gwiazdeczki po prostu rozpływają się w ustach i będą cudownym deserem w świąteczne dni. Ale oczywiście można a nawet trzeba upiec je także z innej okazji bo zawsze smakują wybornie. Kajmak czyli krem z tłustego mleka i cukru nadał dzisiejszym ciasteczkom cudownej słodkości, którą przełamuje kwiat soli morskiej zawarty
Smaczna Pyzaksiążki "Wielka księga ciast" przełożonej z niemieckiego dla czytelników KDC Klub Dla Ciebie. W przepisie zaintrygowała mnie obecność ziemniaków i postanowiłam przetestować, co z tego wyjdzie. Muszę przyznać, że ciasteczka są najsmaczniejsze prosto z blachy, kiedy są jeszcze ciepłe :-) SKŁADNIKI 125 g ugotowanych na miękko ziemniaków 60 g masła 60 g cukru 1 jajko 250 g mąki tortowej 1 łyżeczka(...)szybszą wersję, to można zrobić nadziewane kulki. W miseczce rozmącić żółtko z mlekiem i pędzelkiem smarować każdą sakiewkę, układając na blaszce. Piec około 15-20 minut. Gotowe i ostudzone ciasteczka posypać cukrem pudrem
Passions hobbies lifewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis znalazłam na portalu: przyslijprzepis.pl. Zmieniłam całkowicie proporcje i dodałam cukier. (Tam wszystkiego było po 250g - serek, mąka,masło.) Ciasteczka są lekko kruche i idealnie nadają się do podjadania z herbatką. (około 30 ciastek różnej wielkości) 100g serka homogenizowanego (*) 120g mąki 80g masła 2 łyżki cukru pudru (**) Opcjonalnie: cukier puder marmolada (***) lukier Wszystkie(...)stopniach. Polukrować lub posypać cukrem pudrem. (*) Użyłam serka z wiaderka - waniliowego. Można zastosować różny smak lub dodać np. kakao. (**) Pomimo cukru ciastka nie wyszły przesłodzone. Jednakże robiąc ciasteczka z marmoladą lub lukrem - można zrezygnować z pudru. (***) Dodając marmoladę - należy ją (odrobinę) ułożyć na ciastku przed pieczeniem
Di gotujeprzez 2 minuty. 3. Do mieszanki z cukrem dodać mąkę wraz z sodą i solą. Miksować około 1 minuty. Na koniec dodać posiekane orzechy macadamia. Całość wymieszać. 4. FORMOWANIE ciasteczek na 2 sposoby: Zastosowany przeze mnie – widoczny na zdjęciu: Na blat wysypać trochę mąki, wyłożyć na nie ciasto (może się lekko kleić należy je wtedy podsypać mąką) rozwałkować na grubość(...)wykładać na przygotowana blachę Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, (należy obsypać ręce mąka – ułatwi to formowanie) lekko spłaszczyć dłonią i wyłożyć na blachę do pieczenia 5. Ciasteczka piec przez 8 minut. źródło ; Kinga Paruzel
Anioły w kuchniskładniki: 500 g mąki 50 g masła 100 g miodu 170 g cukru + 2 łyżki 1 jajko 15 g przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Domowy Smak JedzeniaMagdalenki to słynne biszkoptowe ciasteczka wypiekane w specjalnych foremkach w kształcie muszelek. Pochodzą z Lotaryngii, regionu w północno-wschodniej Francji. Podobno wymyśliła je w XIX wieku mistrzyni cukiernictwa Madaleine Paulmier. Inne źródła mówią, że madame Paulmier była wcześniej kucharką Stanisława Leszczyńskiego i to on jest autorem legendarnej receptury magdalenek. Moje magdalenki w świątecznej odsłonie, pachnące przyprawami korzennymi, z nadzieniem(...)około 10 minut. Magdalenki są gotowe, gdy ich brzegi lekko się przypieką, a na środku powstanie charakterystyczna górka. Wyjmujemy z piekarnika i czekamy około 10 minut, następnie delikatnie wyjmujemy ciasteczka z foremki. Kolejne porcje przygotowujemy w ten sam sposób: smarujemy foremki, nakładamy zimną masę i pieczemy. Wystudzone magdalenki smarujemy powidłami śliwkowymi i sklejamy ze sobą. Możemy schłodzić
Smakowity Blog KulinarnyTegoroczne święta miną mi chyba pod znakiem ciasteczek. Nie pamiętam roku, kiedy piekłam ich równie dużo. To także zasługa poniższego przepisu, który można dowolnie modyfikować jeśli chodzi o smak. Gdybyście dodali spora łyżkę przyprawy piernikowej, wtedy wyjdą Wam mięciutkie pierniczki. Rozwałkowując cieniutko uzyskujemy kruche, delikatne ciastka. Wystarczy jednak rozwałkować grubiej, a po upieczeniu będziemy mieć puszyste i miękkie. Składniki(...)Wykrawać ciastka o dowolnych kształtach. Piec w temperaturze 180 stopni przez 6-8 minut. Przed pieczeniem można je posmarować roztrzepanym białkiem, wtedy będą lekko błyszczące. Jeśli lubicie kruche ciasteczka, to zapraszam Was również na kruche ciastka makowe z landrynkowymi witrażykami . Poza tym, że są pyszne, to idealnie nadają się do zawieszenia na choince
Codzienna kuchnia niecodziennaskładniki: 300 g mąki 150 – 170 g cukru 100 g masła, miękkiego 3 jajka 150 g zmielonych migdałów lub orzechów 80 g posiekanych migdałów lub
Domowy Smak Jedzeniaświątecznym. Już nie mogę się doczekać, by zobaczyć miny bliskich, gdy zobaczą kalendarze ze swoimi zdjęciami z ostatniego roku ;) Aby osłodzić sobie i Wam ten czas oczekiwania, przygotowałam smakowite ciasteczka. Korzenne, z dużą dawką czekolady. Miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz. Niemal identyczne jak te w wersji czekoladowej , jednak dużo bardziej aromatyczne. Polecam :) Składniki: 100 g gorzkiej czekolady(...)cukru 1 jajko 100 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki kakao szczypta soli 2 łyżeczki przyprawy do piernika cukier puder do obtoczenia ciasteczek Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić wraz z masłem w kąpieli wodnej, wystudzić. Cukier i jajko ubić na jasną, puszystą masę. Nadal ubijając dodać wystudzoną, płynną czekoladę. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę
Domowa cukiernia Ewyroku ich nie będę robić, ponieważ inne ciasteczka będą królować na stole świątecznym, ale przepis podam gdyż są bardzo efektowne i nie tylko wspaniale smakują, ale mogą stać się chociaż na chwile ;) ozdobą naszej choinki czy stroika świątecznego w naszym domu. Składniki na kruche ciastka : 1 kostki margaryny 0,5 kg mąki tortowej 1 całe jajko 2 żółtka(...)naczyniem ( u mnie kieliszek ) 3. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W otwory w ciastkach wkładać pokruszone landrynki. Pieczemy w 180 stop przez 12-15 min. Pamiętajmy, że ciasteczka zdejmujemy z papierka do pieczenia dopiero po ich ostygnięciu ! Jak widać u mnie nie są trwałe witrażyki, a to z powodu zbyt dużej wilgotności panującej w domu więc jeśli panuje
Gotowanie...to proste !innego... W tym roku jednak nie odpuściłam, i znalazłam czas dla mandarynkowych paluszków. Ich przygotowanie jest proste, choć chwilę zabiera dopasowanie odpowiedniej długości. Później już idzie jak z płatka. Ciasteczka nieco rosną w piekarniku, więc należy zachować stosowne odstępy na blasze. Zamiast mandarynek można użyć pomarańczy, ale ja w grudniu dostaję mandarynkowego fioła , i uważam, że takie są najlepsze. Mocno(...)wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Piec w 180 st. C. przez 12 minut. Ostudzić. Czekoladę rozpuścić, można zatemperować. Przełożyć do woreczka cukierniczego, odciąć końcówkę, formując mały otwór. Udekorować ciasteczka. Smacznego! Jutro ostatni wolny dzień przed urlopem, a tu jeszcze tyle do zrobienia! Już teraz czuję się jak ciągle spóźniony Biały Królik z Alicji w Krainie Czarów
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMiękkie, mocno pomarańczowe ciasteczka z dodatkiem białej czekolady. Świetne jako alternatywa świątecznych pierniczków, ale nie tylko. Pierwszy raz robiłam je latem, na szkolny festyn, jednak zniknęły tak szybko, że nie zdążyłam zrobić zdjęć ;) Pogoda nam wtedy nie dopisałam, jednak przezornie, już wcześniej zaopatrzyliśmy się w ogromne namioty z http://www.mastermarket.com.pl/namioty-imprezowe-dmuchane/ , z okolicznościowym nadrukiem, dzięki którym impreza odbyła się(...)przeszkód :) Mam nadzieję, że Waszych domach te ciasteczka będą takim hitem, jak podczas wspomnianego wcześniej festynu. Są przepyszne! :) Składniki: 100 g białej czekolady 75 g cukru 350 g mąki pszennej 75 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1 duża pomarańcza Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub posiekać na malutkie kawałki. Dodać cukier, mąkę i proszek
Domowa cukiernia Ewykruche ciasteczka z cukrem nie trzeba nikogo namawiać. Dzięki posiekanym orzechom są one jeszcze smaczniejsze. Robi się je łatwo i szybko, ale jeszcze szybciej znikają z talerzyka. Polecam do popołudniowej herbatki – taki podkarpacki akcent :) Przepis na ciasteczka pochodzi z „Wielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”. Można go znaleźć w zbiorze przepisów z Pogórza. Przy tej okazji za udostępnienie Księgi dziękuję
Trzeci talerzOstatnio bardzo często piekę te ciasteczka, bo są proste w przygotowaniu, smaczne i porównywalnie z innymi słodkościami - zdrowe. Wymagają też zwolnienia, bo najlepiej smakują maczane w kawie lub herbacie. Brzmi jak coś na święta, prawda? POLSKIE WŁOSKIE CANTUCCINI Składniki: - 250 gramów mąki - 100 gramów (+ 2-3 łyżki) słonecznika - 100 gramów cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2-3 jajka - szczypta(...)ostrym nożem kroimy plastry grubości 1,5 centymetra. Układamy je na blaszce i ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C. Pieczemy przez 10-12 minut, po czym przewracamy ciasteczka na drugą stronę i ponownie pieczemy przez kolejne 10-12 minut. Voila! Podstawą do powstania tego przepisu był przepis na cantuccini książki Lidla. Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smaku