Bardzo maślane i kruche ciasteczka z białą czekoladą szybkie i łatwe do zrobienia, a smak pozostaje nieziemski! Bez uprzedniego schładzania ciasta w lodówce. Składniki: Ciastka 300 g mąki pszennej 1 kostka miękkiego masła (200g) 1/2 szklanki cukru pudru 1 cukier wanilinowy (16g) 2 żółtka Dodatkowo: polewa z białej czekolady w formie płatków do dekoracji ja użyłam firmy HELIO Wykonanie(...)kształty. Pieczemy w temp. 180*C od 5 do 12 minut w zależności od grubości i wielkości ciastek, trzeba uważać aby ich nie spiec bo stracą maślany smak. Gotowe ciasteczka studzimy. Roztapiamy parę płatków z białej czekolady ( włożenie np. szklanki z płatkami białej czekolady w gorącej wodzie), która posłuży nam jako "klej" do sklejania naszych białych guziczków, co nada ciastką
W Moim Magicznym DomuWaniliowe rogaliki są pyszne, po prostu rozpływają się w ustach. To klasyk niemieckiej tradycji adwentowej. Jedne z najprostszych, a jedyną ich dekoracją jest gruba warstwa cukru pudru. Ciasteczka adwentowe (Adventsplätzchen) pieczone są podczas adwentu, często dodatkowo ręcznie malowane i dekorowane. Bardzo często stają się później upominkiem dla znajomych i rodziny. Nie są to pierniczki (Lebkuchen) jakie mamy w zwyczaju przygotowywać(...)Polsce. Ciasteczka adwentowe to ciastka kruche. Składniki na ca. 50 sztuk: 190 g mąki orkiszowej - typ 630 140 g zimnego masła 60 g mielonych migdałów 40 g ksylitolu/cukru 1 laska wanilii dodatkowo: cukier puder/zmielony ksylitol do posypania + cukier wanilowy Wykonanie: mąkę, masło, migdały, ksylitol i ziarenka wyskrobane z laski wanilii zagnieść dość szybko, do otrzymania gładkiego ciasta. Uformować
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dziś przedstawiam przepis na zdrową, słodką przekąskę, oczywiście wegańską i bezglutenową , i bez cukru . Są to ciasteczka z dodatkiem płatków owsianych bezglutenowych , mięciutkie, lekko chrupiące, wspaniały dodatek do kawy. Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcje na jedną blachę): 120 g oleju kokosowego 3 łyżki ksylitolu 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego 100 g mąki kokosowej 100 g płatków owsianych bezglutenowych 1 łyżeczka bezglutenowego(...)Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nabieramy porcję ciasta i tworzymy w dłoniach kuleczkę, którą następnie spłaszczamy na blasze i wyrównujemy brzegi. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Wkładamy ciasteczka do nagrzanego piekarnika i pieczemy na najwyższym piętrze przez 20 minut z termoobiegiem. Mój piekarnik (Bosch) wymaga dodatkowego dopiekania przez 10 minut z grzaniem od dołu, na najniższym piętrze. Smacznego
Kawa z mlekiemWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 20 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-8 Składniki na ciasteczka: 120 g miękkiego masła, 1/2 szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, około 1 i 1/2 szklanki mąki, jajko. Składniki na dekorację: pisaki spożywcze - u mnie złoty i srebrny, posypka "śnieżynki". Dodatkowo: wstążka, słomka. Przygotowanie: Masło ucieram z cukrem. Dodaję jajko(...)kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczam dłonią. Słomką wycinam otwory na wstążkę. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 12 minut w 180 stopniach. Upieczone i przestudzone ciasteczka nawlekam na wstążkę, zawiązuję kokardkę. Dekoruję pisakami i śnieżynkami
JejKuchniamiski i mieszamy. Dodajemy ostudzone i roztopione masło i jajko. Wszystko razem mieszamy drewnianą łopatką bądź ręką Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego pamiętając o zachowaniu dużych odstępów między ciasteczkami ponieważ nieco się rozleją i urosną a przecież nikt nie chce jednego wielkiego ciastka :) Ciastka pieczemy ok. 15 minut w temp. 175*C do chwili aż zaczną się rumienić(...)efekt potwornych ciasteczek :) są pyszne i aromatyczne! I pewnie zrobię je nie raz bo warto :) Tak wygląda moja wersja: #cukiertrzcinowy, #syroptrzcinowy, #diamant
W Moim Magicznym DomuUlubione ciasteczka mojej córki. Po raz pierwszy w wersji domowej. Zniknęły szybko, znaczy dobre! Zapytałam naszego rodzinnego eksperta od oreo: "I jak?" Odpowiedziała: Pyszne i zdrowe!" Muszę się przyznać do jednego odstępstwa od przepisu znalezionego gdzieś w sieci. Zmniejszyłam ilość cukru w kremie, jednak kosztem jego konsystencji. Poniżej podaję pierwotne proporcje. Jeżeli chcecie zabłysnąć przed znajomymi, nie bójcie się ilości(...)roztopić i wystudzić. Dodać do suchych składników, następnie dodać jajko i wymieszać mikserem. Zagnieść kulę, owinąć folią spożywczą i schładzać przez godzinę w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkować, wycinać okrągłe ciasteczka. Piec w temperaturze 170°C przez 10-12 minut. Wystudzić. Masło na krem ubijać mikserem na puszystą masę. Następnie dodać ekstrakt waniliowy i stopniowo cukier, mieszając cały czas mikserem. Jedno
zadanie-gotowanieeżeli kiedykolwiek zorganizowanoby konkurs na najpyszniejsze ciastka. Tez z masłem orzechowym z całą pewnością by wygrały. Kruchutkie, maślane, słodko-słone i mocno orzechowe. Po prostu najlepsze! Ciasteczka z masłem orzechowym najlepiej pasują do szklanki zimnego mleka. Nie znam nikogo, kto potrafiłby się im oprzeć. Tak więc mam nadzieję, że już wiecie, jakie ciasteczka zostawić Mikołajowi na talerzyku? ;) * SKŁADNIKI
Food Squarekilka przepisów. Zaczęło się od tego, że szefowa wróciła z Göteborga z wielką paczką kupnych szwedzkich ciastek cynamonowych w kształcie serduszek (pepparkakorów), których zjadłam osobiście połowę. Dla mnie takie ciasteczka to kwintesencja Świąt i najlepsze pierniczki. Na choinkę, do dekorowania, do chrupania. Są chrupkie, pikantne i cieniutkie. Nie żeby coś miała do katarzynek czy grubych ciastek piernikowych(...)bardzo obciążające dla gospodyni, która cały dzień stała w kuchni i piekłą pierniki, bo goście raczej zajmowali się piciem wina i plotkowaniem, niż pomaganiem. W każdym razie te cynamonowe ciasteczka, to chyba najlepsza ze zjedzonych przeze mnie ostatnio pierniczków. Jeśli chodzi o pozostałe testowane ostatnio przepisy, to nie ma o czym pisać, oprócz tego, żebyście szczególnie wystrzegali się przepisów
Ugotowane pozamiatanepowoli w świąteczny nastrój. Przygotowując pierniczki należy pamiętać aby nie przekroczyć czasu pieczenia gdyż zrobią się twarde i będą gorzkawe. Zanim nagrzejecie piekarnik watro wyciąć ze trzy blaszki ciasteczek gdyż pieką się bardzo szybko ;) Moje pierniczki już gotowe, czekają w puszce na górnej szafce aby za szybko nie znikały w niewyjaśnionych okolicznościach ;)) na lukrowanie przez moją Oliwkę :))) Ciasto(...)folię i przełożyć do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie podzielić na kilka części i każdą rozwałkowywać na placek grubości ok 2-3 mm podsypując delikatnie mąką. Wykrojone ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki pieczemy krótko, ok. 5-6 minut w 180 stopniach. Wyciągamy i studzimy na kratce. Pamiętajcie, że gorące pierniczki się odkształcają więc
Smakołyki Asiciasteczka są po prostu super ! Przygotowuje się je w dosłownie 15 minut, a potem przyjemności z jedzenia jest mnóstwo :) Najlepiej smakują na drugi dzień kiedy czekolada idealnie zastygnie a całe ciastko przejdzie wszystkimi smakami :) Składniki na około 24 ciastka: 1 i 1/2 tubki mleka zagęszczonego słodzonego (razem około 225 g) 1 tabliczka deserowej czekolady (może też być mleczna jeśli lubicie(...)Następnie dosypać płatki kukurydziane, ryż/pszenicę, orzechy, rodzynki itp. tyle aby masa była dość gęsta. 3. Małą łyżeczką wykładamy porcje na blaszki wyłożone papierem do pieczenia, formując ciasteczka. Zostawiamy najlepiej na całą noc w temp. pokojowej do całkowitego zastygnięcia, a rano pałaszujemy ;) Smacznego !!! #dzienzdrowegosniadania #odkryjcomozezboze #silazezboz #lubella #lubellacornflakes
Gotowanie...to proste !które zdecydowanie w zachwyt mnie nie wprawiają, biorę wszystko z uśmiechem i zadowoleniem. To chyba te zbliżające się Święta tak na mnie działają... Dzisiaj mam dla Was kolejne duńskie ciasteczka - zdecydowany faworyt C. Stwierdził, że mają absolutnie fenomenalną konsystencję, i niemal siłą musiałam go od talerzyka odrywać. Słodkie, chrupiące z zewnątrz, a miękkie w środku, z nienarzucającym się posmakiem(...)szybkie w wykonaniu. Jestem pewna, że z przepisu z Julebag og knas , Familie Journal , nr 49/2015 jeszcze skorzystam, choć następnym razem z pewnością zwiększę proporcje. Mniam! Chrupiące ciasteczka imbirowe Składniki: (na 30 ciastek) 150 g mąki pszennej 40 g cukru pudru 20 g cukru perłowego 2 kawałki imbiru w syropie sok z 1/2 limonki 125 g zimnego masła
Pożeraczka, czyli raz adobrzePierniczki „Słodkie Chatki” – W Małej Cukierence kolejny przepis na pyszne pierniczki, tym razem z melasą. Bardzo aromatyczne i smaczne. Ciasteczka przy brzegach się przypieką i będą chrupiące, a w środku będą miękkie. Pierniczki są proste w przygotowaniu. Z przepisu uzyskamy około 10 dużych pierniczków (dużych jak moje gwiazdki i domki) lub 20 mniejszych. Pierniczki udekorowałam lukrem(...)okruchów rękoma zagnieść ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 3 godziny. 4. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować, podsypując mąką. Z ciasta wycinać ciasteczka i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki piec w temperaturze 170C na funkcji termoobieg przez około 10-13 minut, większe, grubsze pierniczki proszę piec dłużej. Po wyjęciu
Mała Cukierenkakilku lat mam tradycję pieczenia ciasteczek lub pierników na święta. Do mojej małej tradycji chciałam wprowadzić przygotowanie pięknego domku z piernika. Po pierwszej (i jedynej) próbie zrezygnowałam. Nie mam wystarczająco pewnej ręki i cierpliwości do sklejania. Domek pozostał poza moim zasięgiem. Tak więc zostało mi pieczenie ciastek, ale nawet to nie zawsze idzie z […] Artykuł Ciasteczka owsiane z żurawiną
Pink EnvelopePrzygotowań świątecznych czas start. Zaczynam od tego co najszybciej schodzi i wiem, że za chwilę może ich już nie być. Ciasteczka robi się bardzo szybko tyko czas oczekiwania na nie w lodówce (a w niej ciacho nie my ;) ) jest najdłuższy. Składniki : 400 g mąki 70 g cukru pudru 200 g masła 1 jajo szczypta soli Przygotowanie: wszystkie składniki włożyć(...)dokładnie zmiksować (Thermomix czas 1-2 min/obr 3-4) kulkę ciasta owinąć folią i włożyć do lodówki na min 45 min po tym czasie ciasto rozwałkować i wykrawać ciasteczka piec w piekarniku rozgrzanym do 180-190 st przez ok 15 min - do lekkiego zarumienienia Misia oczywiście bardzo zawsze pomaga ... Smacznego
Gotowanie z pasjątego postu :) Składniki na 2 blaszki ciastek: 180 g masła 125 g cukru kryształu 320 g mąki pszennej 1 jajko (odrobinkę możemy ująć do posmarowania ciastek) cukier do obsypania ciasteczek lub migdały posiekane 1. Piekarnik nagrzewamy do 180-190 stopni. 2. Masło wraz z cukrem ucieramy na puch. Dodajemy jajko, ucieramy do wchłonięcia, a następnie dodajemy mąkę i całość(...)naleśniki panieńskie czy też perduty w śmietanie. Trzeci rozdział to już coś słodkiego czyli przedwojenne desery np. takie jak krem szodonowi, legumina z sera czy też kruche ciasteczka cukrowe do herbaty które osobiście przygotowałam, posmakowałam i całym serduchem je wam polecam. Czwarty rozdział to obiady wystawne w których znajdziemy przepisy na mięsa, dziczyznę, ryby oraz na wytrawne placuszki z kawiorem
Gotowanie...to proste !