składniki: 300 g mąki pszennej 170 g maki ziemniaczanej 60 g cukru pudru 125 g masła 125 ml mleka 1/2 łyżeczki sody ziarenka z ok. 1/4
Domowy Smak JedzeniaCrumble to nic innego jak owoce zapiekane pod kruszonką. Możecie zrobić je na wiele sposobów, zamiast jagód świetnie nadadzą się maliny, porzeczki, jeżyny czy agrest –
CiastkozercyDomowe granola bars to bardzo smaczna i zdrowa przekąska, którą można na przykład zapakować dziecku do szkoły i mieć pewność, że zamiast batona ze sklepu zje
kuchnia doskiSłodkościom ze sklepu mówię zdecydowanie nie!!! Kruchutkie pyszne ciasteczka z dodatkiem budyniu czekoladowego na bazie margaryny Palma firmy Bielmar. Ciasteczka wyszły bardzo kruche o czekoladowym smaku z lekką nutą musu czarnej porzeczki. Ciasto: 1½ szklanki mąki 3 torebki budyniu czekoladowego czubata łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru pudru 200 g margatyny 2 jajka
Kulinarne pyszności MolkiPiekę dużo i chętnie testuję nowe przepisy. Mam jednak ciasta, które upiekłam zaledwie kilka razy, tylko po to, żeby pokazać je na blogu. Ale mam też
Ciastkozercydomu. Koniecznie z domowymi powidłami i margaryną Palma… ,,z murzynkiem”, jak się u nas mawiało. Powidła, można ewentualnie zastąpić inną konfiturą, ale nie dżemem, ponieważ się rozleje. Ciasteczka są dość twarde, dzięki czemu można je przechować w puszce 2 – 3 tygodnie, i mieć zawsze pod ręką coś słodkiego do kawki Składniki: 1 kostka margaryny Palma firmy Bielmar(...)układamy płasko na blasze wyłożonej papierem. Na środek każdego krążka, nakładamy po pół łyżeczki powideł. Ciasto w trakcie pieczenia trochę się rozleje, więc nie układajcie zbyt blisko siebie. Ciasteczka pieczemy w 180ºC przez około 25 – 30 minut. Wyjmujemy zarumienione, gorące będą miękkie, ale kiedy ostygną to stwardnieją. Artykuł Ciastka krakowskie pochodzi z serwisu KieruneKuchnia
KierunekuchniaWitajcie, Dzisiaj chciałabym Wam polecić przepis na pyszne angielskie ciasteczka maślane (shortbread). To moje ulubione ;). Zachęcam Was do wypróbowania przepisu, przekonacie się sami, że warto. Składniki: 340 g masła 1 szklanka cukru białego + 3-5 łyżek cukru brązowego 1 łyżka olejku waniliowego 3 ½ szklanki mąki typ 550 ¼ łyżeczki soli Wykonanie: Cukier biały, margarynę, olejek waniliowy ucierać mikserem do czasu
Przepisy BabciOśmielona sukcesem mojej pierwszej pavlovej postanowiłam jeszcze raz przymierzyć się od bezów. Tym razem w pysznej, letniej jagodowej wersji – tak powstały bezy z lodami :) Do
Ciastkozercycukru 50 g mąki 180 ml mleczka kokosowego 80% 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: dżem Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wymieszaj i z gotowej masy uformuj ciasteczka. Piecz je 20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Kiedy ciastka ostygną przełóż je dżemem lub ulubionym kremem. Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału
Via Gustominut do lodówki. 3. Ciasto po wyjęciu z lodówki zostawiamy na folii, zdejmujemy tylko folię z wierzchu ( patrz FILM ) i ciasto wałkujemy na grubość około 5mm. Z ciasta wycinamy ciasteczka w kształcie serduszek i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Żeby łatwiej było wziąć wycięte ciasteczko można od spodu przez folie podważyć je ręką ( patrz
Mała Cukierenkadelikatnych ciastek z kleikiem ryżowym w roli głównej. Tym razem posiadają pyszny oraz kuszący posmak chałwy z kokosową nutą! Jeśli jesteście miłośnikami tego przysmaku to zapewne pokochacie i te ciasteczka. Polecam! (około 16 sztuk) 100g kleiku ryżowego (bez dodatków) 125g masła/margaryny 50g pasty tahini 50g wiórków kokosowych 100g cukru 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku(...)ułożyć (zachowując niewielkie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut w 180 stopniach. (Ciastka powinny być odrobinę zarumienione.) Ciasteczka ostudzić na kratce. (Początkowo będą bardzo delikatne, ale później nabiorą kruchości
Di gotujePewnego dnia opiszę co widziałam :) Myślałam, żeby napisać dziś coś o przetworach, ale z racji że mamy niedzielę to będzie na słodko :D Coś szybkiego i niedrogiego w wykonaniu. Ciasteczka :D Pieguski własnej roboty. Składniki: * 1 i 2/3 szklanki mąki * 1/2 szklanki cukru * 1/2 kostki margaryny * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 jajko * 1 cukier wanilinowy(...)stopniach w nagrzanym piekarniku. Przygotowanie zajęło mi ok. 20 minut. One są magiczne jeszcze dodam. Znikają szybciej niż się pojawiają :D Są pyszne! Moja rada dotycząca tych ciasteczek: Po upieczeniu proszę schować je dobrze przed domownikami do całkowitego wystygnięcia :D Pozdrawiam serdecznie i życzę miłej niedzieli :D Tych co jeszcze siedzą w przetworach zapraszam w tym tygodniu na bloga. Będzie
Pieprzyć z FantazjąŻurawinę bardzo lubię i bardzo często wykorzystuję do różnych wypieków. Tym razem dodałam ją do ciasteczek. Składniki: - 4 szklanki mąki pszennej - 2 łyżki cukru kryształu - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 200 g masła - 4 jajka - 1 szklanka śmietany 18% - 1 szklanka żurawiny - szczypta soli Przygotowanie: Masło miksujemy z cukrem, dodajemy stopniowo jajka, mąkę, sól, proszek, śmietanę(...)oraz żurawinę. Całość zagniatamy, przekładamy na stolnicę i wałkujemy. Z ciasta wykrawamy kwadraty a następnie przekrawamy je na pół w trójkąty. Ciasteczka pieczemy około 20 minut
Zainspirowana w kuchnikokosanki to kwintesencja mojego dzieciństwa. Kiedy miałam ochotę na coś słodkiego mama lub babcia przygotowywały pyszne ciasteczka kokosowe. Kokosanki to ciasteczka przygotowane na bazie wiórek kokosowych, a puszystość zawdzięczają ubitym białku. Kokosanki te są idealne ponieważ w środku są miękkie a na zewnątrz kruche. Intensywnie kokosowy smak sprawia, że dzień jest idealny. Kokosanki szybko się przygotowuje, a zamknięte w pudełku
Kuchnia w oparachprzestudzenia, a następnie wyjmij na kratkę i ostudź całkowicie. ALBO: zrób kulki z surowego ciasta, zamroź i przełóż do pojemnika, lub torebki foliowej; kiedy masz ochotę na świeżo upieczone ciasteczka wrzuć je do nagrzanego piekarnika, postępujac jak powyżej, ale dodajac 1 minutę do czasu pieczenia; zastap 2 łyżki maki kakao - powstana ciasteczka podwójnie czekoladowe; wersja wegańska - użyj bezmlecznej margaryny
Lejdi of the house