ciasteczka - 38126 przepisów (strona:688/2542)

MÓJ DZIEŃ Z LUBELLĄ 165

sposób możecie przygotować coś pysznego! Takie słodkości posmakują zarówno dzieciom jak i dorosłym. Gwarantuję, że nawet wielbiciele niezdrowych przekąsek dadzą mi się przekupić. Koniecznie spróbujcie! Najpierw zróbmy … CHRUPIĄCE CIASTECZKA Z ORZECHAMI (idealne do podjadania przed tv albo chrupania w pracy) SKŁADNIKI: * płatki żytnie Lubella ( z puffem z żyta i czarną porzeczką ) – 2,5 szkl * mąka pszenna / pełnoziarnista(...)dokładnie miksujemy z miodem, dodajemy pokrojoną w kostkę gruszkę, płatki żytnie Lubella, posiekane orzechy, jajko oraz mąkę. Wszystko razem dokładnie mieszamy, uważając , by nie zgnieść wszystkich składników. Formujemy okrągłe ciasteczka, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 160C piekarnika na 20 minut. Smacznego! A zaraz po nich … CHRUPIĄCE BATONIKI Z MASŁEM ORZECHOWYM ( te świetnie

Ostra na Słodko
Ciasteczka z migdałami i o skrzatach słów kilka 135

akompaniujących im maluchach. Do domu wróciliśmy zmęczeni i zadowoleni, odliczając dni do kolejnego jarmarku... Tak, tak; bardzo poważnie traktujemy te sprawy . Tymczasem dla Was mam przepis na kolejne duńskie ciasteczka. Maślane, kruchutkie, wręcz rozsypujące się w ustach urocze rozetki, tutaj zwane strassburgerami (nie pytajcie, dlaczego, bo nie mam pojęcia). W książce Den store Julebagebog wydanej przez Amo proponowano udekorować(...)najniższych obrotach miksera. Ciasto przełożyć do woreczka cukierniczego z tylko w kształcie dużej gwiazdki. Wyciskać rozetki (jak z bitej śmietany) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W każde ciasteczko wcisnąć orzech lub migdał. Piec w 180 st. C. przez 8-9 minut, aż się zrumienią na brzegach. Ostudzić na kratce. Smacznego! Przepis dodaję do akcji

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Orzechowe gwiazdki 75

Sylwestrowe ciasteczka półfrancuskie z orzechami, idealne na powitanie Nowego Roku. Składniki: • 60 dkg mąki pszennej • 500 g masła • 6 łyżek kwaśnej śmietany • 4 żółtka Lukier • 1 białko • 10 dkg cukru purdru • 20 dkg orzechów włoskich Wykonanie: • Margarynę posiekać z masłem, dodać zółtka i śmietanę. • Wyrobić ciasto półfrancuskie, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić(...)gwiazdkę posmarować lukrem, najlepiej pędzelkiem. • Obficie posypać posiekanymi orzechami włoskimi. • Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. • Piekarnik nagrzać do 200 st.C i piec ciasteczka przez 10 minut. • Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem

To co kocham
Ciastka z żółtek gotowanych 89

Kruche i delikatne ciasteczka na każdą okazję. Moje wielkanocne zajączki przyprószone białym puchem adekwatne do pogody wyjątkowo nie wiosennej. Składniki: • 500 g mąki pszennej • 250 g masła • 150 g cukru • 6 ugotowanych żółtek • 1 łyżka kwaśnej śmietany • szczypta soli • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: • Żółtka zetrzeć na drobnej tarce. • Mąkę wymieszać(...)godzinę. • Po tym czasie rozwałkować dość cienko i wycinać foremką ciastka. • Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. • Piekarnik nagrzać do 170 st.C. • Ciasteczka piec na środkowej półce przez 6-7 minut. Każdy piekarnik inaczej piecze, więc radzę, aby pierwszą partię przypilnować naocznie i ustawić sobie swój czas. Te ciastka pieką się

To co kocham
Ciastka pierożki serowe 95

Ciasteczka – pierożki z nadzieniem konfiturowym o dowolnym, ulubionym smaku. W składzie ciasta jest serek, co powoduje, że ciasteczka są bardzo kruche. Jedząc jednego pierożka sięgamy już po następny, bo… uzależniają. Składniki: • 500 g mąki pszennej • 250 g masła • 250 g serka homogenizowanego • 1 łyżeczka cukru waniliowego • dowolna konfitura, u mnie morelowa • cukier

To co kocham
Ciasteczka prawie francuskie 112

Ciastka bardzo świąteczne dzięki kształtom kojarzącym się z Bożym Narodzeniem i zimą. Bardzo kruche i listkujące się, słodkie tylko dzięki posypce z cukru. Gotowe ciasteczka musiałam schować, aby dotrwały do świąt. Jeśli macie kolorowy cukier, to można delikatnie posypać ciasteczka przed pieczeniem. Składniki: • 4 szklanki mąki pszennej • 500 g masła • 2 łyżki octu

To co kocham
Dekoracja ciasteczek masą cukrową 148

niej dumna, bo wykonała małe dzieła sztuki. Wszystkie ciastka były idealnie upieczone i udekorowane. Zajęło jej to kilka dni, ale efekt był niesamowity, zresztą oceńcie sami. Ciasteczka te powstały z okazji 18-tych urodzin bliźniaczek Jagody i Emmy – sióstr narzeczonego Moniki Davida. Takie ciasteczka to był prezent dla wszystkich gości uczestniczących

To co kocham
Ciastka ryżowe z serem 111

Zdrowe ryżowe ciasteczka świąteczne w formie pisanek dekoracyjnie ozdobionych. Ciastka są na bazie sera białego, ja dodałam ricottę ale można dodać każdy inny. Moje ciastka są bezglutenowe, ale osobom jadającym gluten proponuję obie mąki zamienić na mąkę pszenną. Ciasteczka nie mogą być zbyt wypieczone, bo stają się wtedy twarde, trzeba więc uważać

To co kocham
Ciateczka z bezą 108

tymi ciastkami było jak z klasyczną plotką. Jeden powie, drugi coś od siebie doda... albo jeden nie dopowie, drugi zinterpretuje po swojemu. Czyli takie życiowe te ciasteczka ;) Ile razy sami dokładamy do błahych rzeczy, które urastają później do rangi wielkiego problemu. Sama nie jestem święta i wiem, że też potrafię dołożyć... coś usłyszę, nie do końca wiem o co dokładnie(...)mnie serduszka). Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru, Na końcu dodajemy sok z cytryny (można pominąć).  Na każde ciasteczko wykładamy szpatułką niezbyt grubą warstwę piany i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (bez termoobiegu) przez 15-20 minut. Temperatura pieczenia nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ białko powinno się

bistro mama
Oreo, domowe ciasteczka z masą śmietankową 141

ochotę na kawę z domowym ciasteczkiem?, może pozwolicie sobie na krótką chwileczkę zapomnienia... Domowe oreo polecają się na leniwy podwieczorek!. Składniki: - 2 niepełne szklanki mąki pszennej - 5 łyżeczek naturalnego kakao - 1/2 szklanki cukru - 20 dag masła - 3 żółtka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem śmietankowy: - 1/2 szklanki śmietany kremówki 30-36% - 1 łyżka cukru pudru - 2 płaskie łyżeczki żelatyny(...)przez 7 do 10 minut. Wystudzić przed przełożeniem. 2. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy przestudzoną żelatynę, miksujemy i przekładamy ciasteczka delikatnie dociskając

Apetyczna babeczka
drożdżowe kardamonowo cynamonowe ślimaczki 132

składniki: 600 g mąki orkiszowej lub pszennej 1/2 łyżeczki kardamonu 100 g cukru 30 g drożdży 1 jajko 250 ml mleka 100 g masła 1 szczypta

Domowy Smak Jedzenia
Ciasteczka orzeszki 203

theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Pyszne ciasteczka nazwane orzeszkami, bo do złudzenia je przypominają. Jest z nimi nieco zabawy ale smak wynagradza poniesiony trud. Najczęściej wypiekam je na święta a ostatnio okazyjnie do szkoły dla młodszego syna(...)których formować małe kuleczki wielkości orzecha laskowego. Układać pojedynczo na blaszce/patelni do pieczenia, piec ok 3 minut z obu stron. Z tej ilości ciasta wychodzi ok 40 szt ciasteczek. Ja osobiście używam takiej maszynki-patelni wprost na gazówkę i za jej pomocą właśnie wypiekam orzeszki ale nie tylko, bo są tam też szyszki, grzybki oraz muszelki. Jest z nimi trochę

W garach u Gosi
Ciasto z gruszkami 143

Dziś na deser ciasto z gruszkami – lekko zbite, aromatyczne i mocno czekoladowe. Do przygotowania ciasta polecam Wam czekoladę z dużą zawartością kakao – im więcej

Ciastkozercy
Ciasteczka cynamonowe z maszynki 120

Bardzo cynamonowe i bardzo szybkie w przygotowaniu ciasteczka z maszynki lub pistoletu. Zapach ich roznosi się po całym domu! 300 g maki pszennej 100 g cukru pudru 1 łyżeczka startego cynamonu 1 jajko 200 g masła lub margaryny Marmolada do dekoracji Do miski wsypujemy mąkę pszenną oraz przesiany przez sitko cukier puder. Wbijamy jajko. Dodajemy starty cynamon i posiekaną margarynę(...)masło. Wszystko zagniatamy na jednolite ciasto. Kawałkami przekładamy do pistoletu lub maszynki na ciasteczka i wygniatamy je na blaszkę. Gotowe ciastka pieczemy w 190*C przez 15 minut. Po upieczeniu studzimy i dekorujemy marmoladą. Szczegółową ofertę produktów Lidl i tą fantastyczną maszynkę znajdziecie tu KLIK Spieszcie się bo naprawdę warto

VioletoweKucharzenie
Ciastka kokosowo-owsiane z orzechami włoskimi (delikatnie korzenne, super chrupiące) 77

Przepis (z niewielkimi zmianami) pochodzi z książki: "Kokosowe przepisy na zdrowie". Kolejne ciasteczka, które piekłam kilka razy pod rząd. Jednym słowem są rewelacyjne! Smak i zapach sprawiają, że ciężko poprzestać na kilku sztukach. Dodatkowo można je upiec tak, aby były całkowicie chrupiące lub lekko ciągnące się w środku! Obie wersje to "niebo w gębie"! Kolejnym plusem jest fakt, iż nadają(...)papierem do pieczenia. (Ciastek nie należy spłaszczać, ponieważ podczas pieczenia - same "rozleją się" na boki.) Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 12-20 minut (**) w 180 stopniach. Upieczone ciasteczka wyjąć z blachą - z piecyka, a następnie po kilku minutach przenieść na kratkę. (Początkowo będą bardzo miękkie i delikatne, ale podczas stygnięcia - stwardnieją.) (*) Można użyć cukru białego, ale zalecam odrobinę

Di gotuje