ciasteczka - 38126 przepisów (strona:680/2542)

Pastéis de nata 139

roku. Historia mówi, że zakonnicy z klasztoru Hieronimitów używali sporej ilości białek do krochmalenia kościelnych szat. A żółtka szły do wypieków. Stanowią one właśnie bazę pysznego kremu w tych ciasteczkach.  A oto moje marne podróbki. Poskładane z kilku przepisów, w smaku pyszne. Może ktoś się skusi? Fabrica de pasteis de Belém i kolejka po ciasteczka... Tutaj w witrynie jednej

bistro mama
Oponki serowe 235

Przepis na oponki serowe dostałam od mojej Cioci, w jej oryginalnym przepisie zamiast twarogu daje się do nich serek homogenizowany. Ciasto po zagnieceniu wygląda nieco jak

Ciastkozercy
kruche babeczki z kremem patissiere 142

składniki na kruche babeczki: 230 g mąki orkiszowej lub pszennej 150 g masła, schłodzonego 70 g cukru pudru 1 żółtko 1 szczypta soli wykonanie: Mąkę przesiewamy

Domowy Smak Jedzenia
Kransekage, czyli Nowy Rok po duńsku 189

pieczenia. W część wcisnąć orzechy laskowe, włoskie i migdały. W pozostałych wilgotnym palcem zrobić dziurki. Połowę z nich wypełnić powidłami. Piec w 220 st. C. przez 6-7 minut. Ciasteczka powinny się zrumienić. Puste ciasteczka wypełnić nugatem (jeśli jest zbyt twardy, lekko go podgrzać). Zostawić do całkowitego ostudzenia. Czekoladę zatemperować, maczać w niej spody ciastek, odkładać na papier do pieczenia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Palmiery piernikowe 134

Ciasteczka są pyszne, takie chrupiące i bardzo proste w przygotowaniu, a przy okazji cudownie pachną oraz... uroczo wyglądają.  Prawda?  Ich nazwa pochodzi od kształtu liści palmy, choć nazywane są też motylkami lub uszami słonia. Warto posiadać awaryjny płat ciasta francuskiego i smacznie zaskoczyć niespodziewanych gości. Polecam!  1 opakowanie ciasta francuskiego 1/3 szklanki cukru (można nie co mniej(...)pieczenia, posypać pozostałym cukrem i lekko spłaszczyć za pomocą dłoni. Piec w rozgrzanym piekarniku około 15 minut (po 8-10 minutach ciastka przełożyć na drugą stronę) w 200 stopniach. (Ciasteczka powinny być rumiane, a cukier roztopiony.) Palmiery ostudzić na kratce i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku

Di gotuje
Cynamonowe ciasteczka z kleiku ryżowego z białą czekoladą 94

Przepis autorski (mój). Uwielbiam ciasteczka na bazie kleiku ryżowego , więc często wypiekam je w przeróżnych wersjach. Ostatnio kilkakrotnie robiłam cynamonowe z białą czekoladą. Są po prostu przepyyyszne, takie mocno kruche, delikatne i obłędnie pachną! Przyznam, że sama jednorazowo potrafię zjeść ich całą partię, dlatego bywa, że piekę je z potrójnej lub poczwórnej ilości składników. Naprawdę! Lubię też jak stoją(...)ułożyć (zachowując niewielkie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia/ Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 20-25 minut w 180 stopniach.  (Ciastka powinny być odrobinę zarumienione.) Ciasteczka ostudzić na kratce. (Początkowo będą bardzo delikatne, ale później nabiorą kruchości.) (*) Uwielbiam drewniane przedmioty związane z kuchnią, a ostatnio przypadkowo natknęłam się na fajny sklep, który oferuje wiele cudownych rzeczy

Di gotuje
Katarzynki z dojrzewającego ciasta na piernik 172

teraz, może przyda Wam się na przyszły rok, a może wcześniej. Naprawdę wart uwagi ;) Ciasto na piernik staropolski najlepiej zagnieść około 5 tygodni przed świętami. Blaty czy ciasteczka pieczemy 5-7 dni przed świętami a przedkładamy 2-3 dni przed, aby ciasto zdążyło nasiąknąć odpowiednio dżemem, kremem czy marmoladą. Składniki: 500 g miodu naturalnego wielokwiatowy 1 szklanka cukru(...)tygodni. Po tym czasie ciasto lekko podsypujemy mąką i wałkujemy na grubość ok 0,5 cm, ciasto podczas pieczenia podwoi a nawet może potroić swoją objętość. Wycinamy ciasteczka o różnych wzorach, u mnie było mnóstwo serduszek i katarzynek ;) Pieczemy 10 minut 1 170 stopniach. Lukrujemy zimne

Życie zaczyna się w kuchni
Wegańskie kruche rogaliki z makiem – bez nabiału 170

guinessie Macie ochotę na piwo? Mnie nie trzeba było namawiać. Na pier... Czekoladowa śliwka - prawdziwa poezja smaku Większość z nas ma swoje popisowe danie, na które czeka cała... Popękane ciasteczka czekoladowe Popękane ciasteczka czekoladowe (chocolate crinkles) to mięc... Post Wegańskie kruche rogaliki z makiem – bez nabiału pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
pierniczki a la alpejskie (miękkie) 137

składniki: 330 g mąki orkiszowej lub pszennej 125 g cukru 65 g masła 15 g smalcu 80 ml gęstej śmietany 130 g miodu 10 g przyprawy

Domowy Smak Jedzenia
Miękkie pierniczki 361

moim domu nie było tradycji pieczenia pierniczków na Święta. Moja Mama i Babcia robiły ciasteczka z kleiku ryżowego, czasem szyszki, bajaderki i kruche ciasteczka z maszynki. Z chwilą, gdy po raz pierwszy – przy asyście mojego dziecka – upiekłam swoje pierwsze pierniczki, poczułam,że mnie to wciągnie… i tak też się stało. Myślę, że pieczenie, a potem dekorowanie pierniczków

Smaki Na Talerzu
Kruche ciastka z orzechami + film 81

Chrupiące, przepełnione orzechami z delikatną nutą miodu, kruche ciastka, będą pyszną przekąską na świątecznym stole, sprawdzą się również na inne okazje. Przepis można dowolnie modyfikować dodając ulubione bakalie, orzechy czy pestki.     składniki na formę 22 na 28 cm ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 1 żółtko 150 g zimnego masła szczypta soli masa orzechowa(...)Upieczone ciasto wyjmujemy z formy, przekładamy na kratkę do studzenia i odstawiamy w chłodne miejsce do momentu aż całkowicie stwardnieje. Twarde ciasto kroimy na mniejsze kawałki.   Artykuł Kruche ciastka z orzechami + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
CIASTECZKA PIEGUSKI PAJĄCZKI 102

rodzynki, wszystko dokładnie mieszamy z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego ( ja użyłam łyżki do lodów), układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy ponieważ ciastka  sporo rosną podczas pieczenia, następnie spłaszczamy je na grubość około 5mm pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C około15 minut , na złoty kolor gotowe ciastka studzimy, następnie roztopioną czekoladą malujemy

Słodkie zapomnienie
pierniczki II 126

  składniki: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 g masła 200-230 g cukru pudru 3 łyżki miodu 40 g przyprawy do piernika 2 łyżki

Domowy Smak Jedzenia
Sernik kapitański wg Aleex 2806

polecam z Lidla) Wierzch ciasta: • 125 g serka mascarpone • 125 ml śmietanki 30% • 1 łyżka cukru pudru Sposób wykonania: 1. Herbatniki rozdrobnić blenderem. 2. Masło rozpuścić i wymieszać z ciastkami i kawą. Masa herbatnikowa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. 3. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Z zewnątrz formę szczelnie owinąć folią aluminiową, ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej(...)Wsypać okruchy ciastek, wyrównać i ugnieść, by utworzyły spód. Schłodzić w lodówce ok. 20 minut. 5. Wszystkie składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej. Do misy miksera włożyć ser, jajka i cukier. Miksować ok. minuty. 6. Wlać kremówkę, wsypać proszek budyniowy i znów miksować. 7. Na koniec wlać likier i ostatni raz miksować. Całe miksowanie masy nie powinno trwać

W mojej kuchni
Choinki Piernikowe 122

blacie, chowam na 1 h do lodówki. 3. Następnie wyjmuje z lodówki, chwilkę czekam aż się ogrzeje i zagniatam, następnie wałkuje na grubość 0,5 cm i wykrawam ciasteczka gwiazdki.  Pamiętajmy aby wszystkich ciasteczek było tyle samo ( od najmniejszego do największego i w grupach czyli u mnie po 5 gwiazdek na jedną choinkę ) Gotowe pierniczki układam na blaszce wyłożonej

Gotowanie...to proste !