ciasteczka - 38126 przepisów (strona:681/2542)

domowe śniadaniowe płatki cynamonowe a la cini minis 121

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 80 g mąki orkiszowej lub pszennej 80 g mąki razowej 10 g cukru białego 35 g cukru brązowego 1 łyżka miodu 1

Domowy Smak Jedzenia
Drożdżówki z serem i malinami 157

Drożdżowe to jedno z moich ulubionych ciast – koniecznie z kruszonką i owocami :) Dziś w formie poręcznych drożdżówek, w sam raz do kawy lub do zabrania

Ciastkozercy
Chałwowe ciasteczka z pastą tahini 154

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Inspiracja z blogu: Moje Wypieki . Ciasteczka o smaku chałwy? Właśnie tak! Posiadają kruchą, piaskową strukturę i ten kuszący aromat! Są tak pyszne, że ciężko się powstrzymać od podjadania jeszcze surowego ciasta! Zapewniam, że ich smak podbije serca nie tylko miłośników chałwy!  (około 20 sztuk) 1/2 szklanki pasty tahini 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka(...)musiałam.) Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczyć (dłonią) i posypać sezamem. Sezam należy delikatnie docisnąć. Ciasteczka piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odczekać kilka minut i ostudzić na kratce. (Początkowo będą dość miękkie, ale w czasie stygnięcia - stwardnieją. Powinny mieć zarumieniony spód

Di gotuje
Ciasteczka pierożki z serem na słodko. 338

Mamy weekend i wspólne wypiekanie z dziewczynami u Bożenki. Tym razem pieczemy ciasteczka. Ostatnio nie mam zbytnio czasu na wypiekanie, praca na działce, ale postanowiłam upiec chociaż takie ciasteczka kruche z serem. zapewniam Was że są bardzo pyszne no i szybko się je robi :) Zapraszam :)   Składniki na ciasto kruche : 3 szklanki mąki typ 550 1 szklanka cukru

Sama słodycz i szczypta chili
Baklava 106

innych państwach bałkańskich. Mi Baklava zawsze kojarzyć się będzie z Jarmarkiem Dominikańskim, który odbywa się co roku w Gdańsku - a na nim w jednym ze straganów, sprzedawane są właśnie ciasteczka w kształcie rombów, przełożone mnóstwem orzechów i przepełnione aromatem cynamonu i miodu. Ciasteczka są bardzo słodkie, ale ich orzechowy smak i chrupiące warstwy, mocno "wciągają" i ciężko się oderwać :) Składniki

Świat Ciasta
Ciasteczka miodowe (z karobem) 187

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Zainspirowałam się przepisem z blogu: notatnik kulinarny . Pomijając korzenną nutę - ciasteczka urozmaiciłam dodatkiem karobu ( Bakra ) i obtaczaniem ich w różnych cukrach. Czekoladowy akcent i posypki cukrowe (szczególnie ta cynamonowa) okazały się rewelacyjnym pomysłem. Ogólnie rzecz biorąc - ciasteczka wyszły pyyyszniutkie. Od razu urzekły mnie lekko miękkim wnętrzem i cudownym posmakiem miodu. Spróbujcie sami, ponieważ ciastka

Di gotuje
Ciasteczka z czekoladą i migdałami. 101

Uwielbiam domowe wypieki , ciasta, ciasteczka, za kupnymi nie przepadam bo czuć w nich ulepszacze i chemię. Dzisiaj upiekłam ciasteczka z migdałami i czekoladą wg. przepisu Ani Starmach. Wyszły pyszne , chrupiące i mięciutkie:) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 120 g miękkiego masła 1 cukier waniliowy 1 jajko 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody 100 g gorzkiej czekolady 80 g cukru

Sama słodycz i szczypta chili
SEROWE CIASTECZKA Z RABARBAREM 200

Kiedyś nie przepadałam za rabarbarem . Wydawał mi się kwaśny , łykowaty i bez charakteru. Od pewnego czasu nie wyobrażam sobie wiosny i początku lata bez rabarbaru. Kompoty, aromatyczne konfitury, ciasta, ciasteczka, kisiel to wszystko pojawia się u mnie na stole wiosenną porą. Do moich ulubionych rabarbarowych smakołyków należą serowe ciasteczka. Są kruche i kwaśno-słodkie jednocześnie . Bardzo wiosenne i orzeźwiające. Pyszne

WYSPA SZCZĘSLIWA
Amarantuski z wiórkami kokosowymi i cynamonem 191

długiej przerwie z wykorzystywaniem w przepisach amarantusa znowu wyszperałam przepis w moim folderze (do końca życia nie zrobię tego wszystkiego, co tam zapisałam). Często widziałam ciasteczka z poppingiem i miałam ochotę je zrobić, ale akurat w domu nie miałam tego głównego składnika. Tym razem wypróbowałam ciasteczka kokosowe, które u mnie w domu cieszą się dużą popularnością

FitKot
domowe słomki ptysiowe 134

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 85 g mąki orkiszowej lub pszennej 50 g masła 125 ml wody 2 jajka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 szczypta soli dodatkowo

Domowy Smak Jedzenia
domowe wafelki z kajmakiem 137

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 1 opakowanie wafli 1 puszka mleka skondensowanego, słodzonego wykonanie: Puszkę z mlekiem wkładamy do garnka zalewamy ją wodą (ok. 2 – 3

Domowy Smak Jedzenia
Ciasteczka z kajmakiem Alfajores 120

Mój mąż uwielbia kajmak i wszystkie wypieki z tym składnikiem są specjalnie jemu dedykowane. Te ciasteczka są wprost idealne - rozpływają się w ustach, kajmak dodaje słodkości, całość wyszła idealnie. Przepis znalazłam na stronie Chowhound.com , zmodyfikowałam go pod siebie, jak zawsze. Mam tylko jedną uwagę - ciasto jest raczej luźne, niełatwo je wałkować i wycinać, ale kiedy obficie podsypie się mąką - daje(...)garść mąki, ciasto jeszcze raz przerobić, wałkować dość cienko, wycinać kółeczka.  Piec w 180'C 5-7 minut, mają być leciutko złote, ale tak tylko odrobinę.  Ostudzić ciasteczka na kratce. Zimne składać po dwa przekładając kajmakiem. Gotowe można posypać cukrem pudrem, ja jednak nie zdążyłam tego zrobić, bo w tajemniczych okolicznościach zniknęły

Cakes By Kejt
Pieguski z cytrynową nutą 147

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Przepis ten - to taka moja własna wersja piegusków, która zniknęła w ekspresowym tempie. Myślałam, że ciasteczka przetrwają choć z 2 dni... Niestety, ale tak kusiły, że ciężko było nie sięgnąć po jedno, drugie - czy trzecie ciastko.  Nutka cytryny dodatkowo nadała im niepowtarzalnego smaku oraz cudownego, świeżego aromatu. To idealne połączenie do rozpływającej(...)drobno!) i wmieszać do jednolitej masy.  Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec (w rozgrzanym piekarniku) około 12-15 minut w 180 stopniach. (Powinny być lekko zarumienione. Jeśli ciastka są pieczone w dwóch turach - surowe, przed pieczeniem należy trzymać w lodówce.) Ostudzić

Di gotuje
Ciasteczka na energię (z karobem i melasą z chleba świętojańskiego) 156

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasteczka te są zdrową alternatywą na sycącą i wartościową przekąskę, więc bezkarnie można nimi zaspokoić niewielki głód. O karobie (*) mogłabym napisać duuużo, ale nadmienię jedynie, że posiada on wieleee wartości zdrowotnych i warto go włączyć do swojej diety. Korab pod każdą postacią nadaje się dla dzieci, alergików, wegan, wegetarian, diabetyków, osób(...)diecie bezglutenowej, czy ludzi prowadzących aktywny tryb życia. Wracając do ciasteczek... Są na prawdę pyszne - kruche (nie twarde!) i cudownie pachną (dzięki melasie). (9 sztuk) 90g płatków owsianych (użyłam błyskawicznych) 50g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1,5 łyżki karobu w proszku (proszek z chleba świętojańskiego) 30g masła 30g oleju kokosowego (waga w stałej postaci) - 5 łyżek po rozpuszczeniu 3 łyżki melasy

Di gotuje
CHRUPIĄCE CIASTECZKA OWSIANE 133

Pyszne, chrupiące ciasteczka owsiane, bez dodatku białego cukru, bez pszenicy. Idealne na drugie śniadanie do szkoły, pracy, na uczelnię..., ale nie tylko. Ja swoje przygotowałam z dodatkiem orzeszków, do połowy ciasta dodałam także pokruszoną czekoladę z jajka niespodzianki (tu już niestety cukier był... ale za to ten smak...), obydwie wersje były przepyszne. Baaardzo chrupiące i bardzo wciągające. Zasmakowały także dzieciom

Smaczne Zdrowe