Uwielbiam oglądać zdjęcia Waszych wypieków, dlatego z okazji zbliżających się Walentynek przygotowałam dla Was konkurs, w którym właśnie za komentarze ze zdjęciami słodkości będzie można wygrać
CiastkozercyDiety nie muszą być nudne! Te ciasteczka nadają się dla osób na diecie low FODMAP, ale będą smakować każdemu (sprawdzone!). Robi się je dosłownie chwilę, a są idealne do kawy – chrupiące z zewnątrz i lekko miękkie w środku, z pysznymi kawałkami czekolady. Zapraszam po Read More Artykuł Orkiszowe ciasteczka z czekoladą low FODMAP pochodzi z serwisu flymetothespoon
Flymetothespoonpowierzchni wałkować ciasto do grubości 5 mm. Wyciąć 24 krążki o średnicy 6 cm. Resztę ciasta ponownie rozwałkować i wycinać. Umieścić na wyłożonej blaszce i ponownie już gotowe ,wycięte ciasteczka ,na blaszce włożyć do lodówki na w 30 minut. Rozgrzać piekarnik do 180 ° C. Piec ciastka przez 15 minut lub do jasnego złota. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Czekoladę rozpuszczamy. Dodajemy(...)masy i lekko dociskając kręcimy w prawo i lewo ,aby masa ładnie się rozłożyła . Obtaczamy w orzechach :)) Uwagi U mnie masa troche sie wylewa ,bo za ciepłą dałam.Suche ciasteczka można podawać lub zamknąć w hermetycznym pojemniku
mojej kuchnipierniki mięknące po 2-4 tygodniach w puszce.. Ja jednak nie mogłam się powstrzymać i zjadłam jednego po polukrowaniu- a więc pierwszego dnia smakują jak korzenne, kruche ciasteczka- poezja. Przepis w sam raz na Świąteczne oczekiwanie;) 🎄 Składniki na ciasto pierniczkowe: 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody łyżka przyprawy do piernika szczypta cynamonu 1 łyżeczka kakao(...)minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jeszcze ciepłe lukrujemy. Wkładamy do metalowej puszki z pokrywką na ok. 2 tygodnie... lub jemy od razu w formie kruchych, korzennych ciasteczek;) Smacznego
Domowe ciastaotręby pszenne, rzadko u mnie takie rzeczy goszczą, a próbować nowych lubię- to wzięłam. Potem zaczęłam się zastanawiać co by tu z nich uczynić… Zmodyfikowałam przepis na ciasteczka z płatkami owsianymi, który znajdziecie tutaj . A żeby było już całkiem fit;p, zamiast mąki pszennej, użyłam pełnoziarnistej. Bazą „mokrą” do ciastek jest kremowy serek śmietankowy oraz miód, składniki suche(...)mąka, soda i otręby. A z dodatkami można poszaleć. Ciasteczka są niezwykle miękkie, piernikowe w smaku i słodkie, nadadzą się jako zdrowa przekąska, można zjeść od razu kilka, a co? Zdrowe są przecież;) Składniki na 15 sporych ciastek: 4 łyżki serka śmietankowego typu president 4-5 łyżek miodu 2/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej ½ szklanki otrąb pszennych 1 łyżeczka sody
Domowe ciastapropozycja na zagospodarowanie pozostałych po świętach bakalii - płatków migdałowych i żurawiny - błyskawiczne do przygotowania ciasteczka. Bez jajek, uroczo się prezentują i są super smaczne. Składniki: 30 g mąki orkiszowej jasnej 60 g masła 2 łyżki ksylitolu/miodu 25 ml śmietany kremówki 100 g suszonej żurawiny 100 g migdałów w płatkach Przygotowanie: w rondelku rozpuścić masło ze słodzidłem, następnie dolać śmietankę(...)ostudzić w misce połączyć bakalie z mąką. po czym wlać zawartość rondelka. Wymieszać ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia piec w 170' C około 15 minut, do zrumienienia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!się kleić. Resztę ciasta rozwałkować i posmarować resztą glazury. Czynność powtarzać, aż do zakończenia migdałowej masy i glazury. Piec ok. 10-15 minut w temp. 150 stopni. Gotowe ciasteczka można przechowywać aż do 6 tygodni w puszce. Wykonanie w Thermomixie: Wykonanie ciasta: Wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego i wyrobić 3 minuty - Interwał (kłosek). Wyjąć ciasto z naczynia(...)się kleić. Resztę ciasta rozwałkować i posmarować resztą glazury. Czynność powtarzać, aż do zakończenia migdałowej masy i glazury. Piec ok. 10-15 minut w temp. 150 stopni. Gotowe ciasteczka można przechowywać aż do 6 tygodni w puszce. Przepis znalazłam na grupie facebookowej miłośników
Mania WypiekaniaDzień dobry :-) W końcu piątek :-) Dobrze, że już weekend, jakiś ten tydzień taki męczący był. Ja ma dla Was dzisiaj przepis na pyszne kruche ciasteczka orzechowe z nutą cynamonu. Przełożyliśmy je marmoladą owocową. Ciasteczka robią się miękkie tak na drugi, trzeci dzień. Mogą poleżeć dłuższą chwilę, ale raczej szybciutko zniknął, tak jak u mnie :-) Polecam i miłego piątku Wam życzę
kruche babeczkiZastanawiałam się co upiec w tym roku na Tłusty Czwartek – pączki czy faworki? I to kusi i to nęci :) Dziś prezentuję Wam faworki, żebyście też
CiastkozercyPrzepis na oponki serowe dostałam od mojej cioci. Zachwalała mi go gorąco moja kuzynka, dla której to był smak dzieciństwa i domowy deser “na szybko
CiastkozercyŚwiąt Bożego Narodzenia pragnę z całego serca złożyć Wam najlepsze życzenia. Niech będzie to dla Was czas rodzinny, radosny, pełen wiary i miłości. Joanna Pierniczki są obowiązkowymi ciasteczkami, które wspólnie z córką pieczemy przed świętami. Z tego przepisu pierniczki po upieczeniu zachowują swój kształt i można na nich robić niezwykłe wzorki. Czy to stempelkami ze świątecznym motywem(...)specjalnym wałkiem do robienia wzorków na ciasteczkach. Pierniczki są pyszne już od razu po upieczeniu więc spokojnie można je upiec tuż przed świętami :) 125 g masła 1/2 szkl cukru 1/2 szkl płynnego miodu 1 żółtko 2,5 szkl mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżka przyprawy do piernika Masło utrzeć z cukrem na puch. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Ciasto
Smakołyki AsiPachnąca piernikami chrupiąca choinka to świetna propozycja świątecznych ciasteczek oraz znakomita dekoracja Bożonarodzeniowego stołu. Składniki: 400g mąki pszennej 100g masła 120g cukru 100g płynnego miodu 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki kakao 3 łyżeczki przyprawy do piernika olej do wysmarowania formy Lukier: 1 białko 11-14 łyżek cukru pudru w zależności od wielkości jajka Wykonanie: 1. Mąkę(...)wyrobić rękoma do gładkiego ciasta. 2. Ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm, podsypać mąką i wykroić kolejnymi foremkami (od najmniejszej do największej) kształty gwiazdy. 3. Ciasteczka ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut, a następnie pozostawić do wystudzenia. 4. Lukier: Do miski
Szalona Kuchnia EwelinyPierniczki z witrażykami to ciasteczka, które prześlicznie wyglądają – idealnie nadają się do zawieszenia na choinkę. Ich sekretem są kolorowe cukierki – popularne landrynki, które po rozpuszczeniu tworzą kolorowe witraże. Będą wyglądały jeszcze piękniej, jeśli własnoręcznie ozdobimy je lukrem. Pierniczki z witrażykami: 3 pełne szklanki mąki pszennej + do podsypywania 1 żółtko 100 g masła ½ szklanki cukru pudru ½ szklanki miodu(...)kształty, a w środku wycinamy otwór kieliszkiem lub mniejszą foremką. Przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Landrynkę przez folijkę lekko uderzamy młotkiem. Wsypujemy okruchy we wgłębienie w ciasteczkach. Wykałaczką możemy zrobić w piernikach dziurki do zawieszenia na choince. Pieczemy ok. 12-14 minut w 180-190°C. Po wystygnięciu ozdabiamy lukrem. Jeśli mają zmięknąć do jedzenia, warto
Poezja smakuskładniki: 300 g mąki 2 łyżki miodu płynnego 75 ml mleka, letniego 130 g cukru 1 łyżka masła, roztopionego 15 g przyprawy do piernika 1 jajko
Domowy Smak Jedzeniapasieki, prawdziwego masła i oczywiście przyprawy korzennej do piernika z dobrym składem, który nie zawiera mąki oraz cukru. Stawiając na dobre produkty i dokładając odrobinę serca mamy pewność, że ciasteczka będą bezkonkurencyjnie pyszne, pełne autentycznego smaku i aromatu. Kiedy wszystko już mamy, pierniczki przygotowuje się z czystą przyjemnością, raz dwa, najlepiej całą rodziną. A gdy lądują w piekarniku, zaczyna się(...)przyprawę do piernika, masło oraz jajko i posiekać nożem, a następnie wyrobić lśniące, gładkie, jednolite ciasto. 3) Gotowe ciasto rozwałkować na około 3 mm (na stolnicy oprószonej mąką), wycinać ciasteczka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeżeli ciasto zbyt mocno się klei można je schłodzić w lodówce przez około godzinę . 4) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Fitsweet.me