składniki: 500 g mleka w proszku 150 ml wody 180 g cukru 200 g masła 4-5 łyżek kakao 150 g herbatników 60 g rodzynek 60
Domowy Smak Jedzeniarzeczywiście ta masa trochę go w smaku przypomina. Są bardzo smaczne, ekstra kruche i urocze. Robię je w takich mini wersjach bo uważam, że lepiej się je takie ciasteczka na raz, a także idealnie pasują do koszyczka. Składniki: 280g mąki pszennej 60g cukru pudru 2 żółtka 160g zimnego masła Nadzienie grysikowe: 2 szklanki mleka pół szklanki cukru(...)śmietanką podgrzać w mikrofali lub w garnuszku. Płynną czekoladą polewamy mazurki, można to zrobić łyżeczką lub za pomocą rękawa cukierniczego *** *** Z ciasta na mazurki możemy też upiec kruche ciasteczka, którymi także możemy przyozdobić nasze mazurki *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: Wielkanocne ciasta Przepisy tutaj (KLIK) PRZEPISY NA JAJKA I SAŁATKI WIELKANOCNE PRZEPISY TUTAJ Artykuł Mazurki grysikowe pochodzi
Blog z ApetytemSylwestrowe ciasteczka półfrancuskie z orzechami, idealne na powitanie Nowego Roku. Składniki: – 60 dkg mąki pszennej – 500 g masła – 6 łyżek kwaśnej śmietany – 4 żółtka Lukier – 1 białko – 10 dkg cukru pudru – 20 dkg orzechów włoskich Wykonanie: – Margarynę posiekać z masłem, dodać zółtka i śmietanę. – Wyrobić ciasto półfrancuskie, zawinąć w folię(...)Każdą gwiazdkę posmarować lukrem, najlepiej pędzelkiem. – Obficie posypać posiekanymi orzechami włoskimi. – Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. – Piekarnik nagrzać do 200 st.C i piec ciasteczka przez 10 minut. – Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem
To co kochamKruche i delikatne ciasteczka na każdą okazję. Moje wielkanocne zajączki przyprószone białym puchem adekwatne do pogody wyjątkowo nie wiosennej. Składniki: ? 500 g mąki pszennej ? 250 g masła ? 150 g cukru ? 6 ugotowanych żółtek ? 1 łyżka kwaśnej śmietany ? szczypta soli ? 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: ? Żółtka zetrzeć na drobnej tarce. ? Mąkę wymieszać z żółtkami, proszkiem, solą. ? Masło zetrzeć(...)spożywczą na co najmniej 1 godzinę. ? Po tym czasie rozwałkować dość cienko i wycinać foremką ciastka. ? Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. ? Piekarnik nagrzać do 170 st.C. ? Ciasteczka piec na środkowej półce przez 6-7 minut. Każdy piekarnik inaczej piecze, więc radzę, aby pierwszą partię przypilnować naocznie i ustawić sobie swój czas. Te ciastka pieką się dość szybko
To co kochamCiasteczka – pierożki z nadzieniem konfiturowym o dowolnym, ulubionym smaku. W składzie ciasta jest serek, co powoduje, że ciasteczka są bardzo kruche. Jedząc jednego pierożka sięgamy już po następny, bo… uzależniają. Składniki: ? 500 g mąki pszennej ? 250 g masła ? 250 g serka homogenizowanego ? 1 łyżeczka cukru waniliowego ? dowolna konfitura, u mnie morelowa ? cukier puderdo posypania Wykonanie: ? Na stolnicę wysypać
To co kochamCiastka bardzo świąteczne dzięki kształtom kojarzącym się z Bożym Narodzeniem i zimą. Bardzo kruche i listkujące się, słodkie tylko dzięki posypce z cukru. Gotowe ciasteczka musiałam schować, aby dotrwały do świąt. Jeśli macie kolorowy cukier, to można delikatnie posypać ciasteczka przed pieczeniem. Składniki: ? 4 szklanki mąki pszennej ? 500 g masła ? 2 łyżki octu ? 1/2 szklanki śmietany kwaśnej ? 2 żółtka Dekoracja
To co kochamMoniki. Jestem z niej dumna, bo wykonała małe dzieła sztuki. Wszystkie ciastka były idealnie upieczone i udekorowane. Zajęło jej to kilka dni, ale efekt był niesamowity, zresztą oceńcie sami. Ciasteczka te powstały z okazji 18-tych urodzin bliźniaczek Jagody i Emmy – sióstr narzeczonego Moniki Davida. Takie ciasteczka to był prezent dla wszystkich gości uczestniczących w imprezie urodzinowej. Serduszka zostały
To co kochamZdrowe ryżowe ciasteczka świąteczne w formie pisanek dekoracyjnie ozdobionych. Ciastka są na bazie sera białego, ja dodałam ricottę ale można dodać każdy inny. Moje ciastka są bezglutenowe, ale osobom jadającym gluten proponuję obie mąki zamienić na mąkę pszenną. Ciasteczka nie mogą być zbyt wypieczone, bo stają się wtedy twarde, trzeba więc uważać, aby ich zbytnio nie przypiec. Ciastka pisanki mogą
To co kochamCiasteczka jak klawisze fortepianu, idealnie prostokątne, idealnie maślane, o idealnie kruchej i słodkiej glazurze bezowej. Dosłownie rozpływają się w ustach. Prawdziwy rarytas do popołudniowej kawy. Składniki na ok. 40 sztuk Ciasto: – 350 g mąki pszennej – 200 g masła – 50 g cukru pudru – 1 cukier wanilinowy – 2 żółtka Lukier: – 1 białko – 1 szklanka cukru(...)umieścić w lodówce na około 30 minut, by lukier zastygł. – Ostrym nożem lub kółkiem do krojenia pizzy pokroić ciasto na prostokąty o wymiarach 1 cm x 4 cm. Ciasteczka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. – Piec przez 10-15 minut w 180 st.C do lekkiego zarumienienia
To co kochamPrzepyszny sernik chałwowy – czyli propozycja dla miłośników chałwy, sernika i czekolady. To smak, który warto wypróbować Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na spód: 200 g ciasteczek petite beurre 80 g stopionego masła 1 łyżka kakao Przygotowanie: Ciasteczka blenduję i dodaję razem z kakao do roztopionego masła. Mieszam do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o średnicy 21-22 cm wykładam
Słodki sentymentMałe co nie co......ekspresowe ciasteczka ,które nigdy nie zawodzą. Składniki: 2 dojrzałe banany 1 szklanka płatków owsianych 2 łyżki mąki ryżowej 1 łyżka pasty tahini 1 jajko 4 łyżki nasion sezamu 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Wykonanie: W misce umieścić banany i rozgnieść(...)widelcem. Dodać pozostałe składniki i wymieszać do połączenia się składników. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia kłaść łyżką masę formując dowolnej wielkości okrągłe , spłaszczone ciasteczka. Piec 20-25 minut w temperaturze 170 st.C
Zakamarki mojej kuchniSezamowe ciasteczka na bazie pulpy bananowej dosłodzone daktylami. Składniki: 2 banany 2 białka 50 g daktyli bez pestek 50 g nasion sezamu 50 g otrębów pszennych 2 łyżki mąki ryżowej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki oliwy sok z 1/2 cytryny 2 łyżki musli orzechowego Wykonanie: Banany rozgnieść widelcem w misce. Orzechy i musli rozdrobnić przy pomocy(...)składniki sypkie , oliwę i ubite na sztywno białka .Całość starannie wymieszać. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia kłaść przy pomocy łyżki niewielkie kupki ciasta formując okrągłe ciasteczka. Piec 20-25 minut w temp.170 St.C
Zakamarki mojej kuchniKolejna wersja pysznych owsianych ciasteczek ...Z zewnątrz chrupiące w środku mięciutkie. Składniki: 1 dojrzały banan 1 jabłko 1 jajko 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy 3 łyżki mąki orkiszowej 50 g orzeszków ziemnych 1 szklanka płatków owsianych 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Wykonanie : Banan umieścić(...)sodę, cynamon i grubo zmielone orzeszki. Połączyć składniki. Za pomocą łyżki do nakładania lodów kłaść porcje ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec ok.25 min.w temp.170-180 st.C
Zakamarki mojej kuchniŚwiąteczne cantucci z żurawiną i pistacjami, z dodatkiem skórki pomarańczowej. Twarde, włoskie ciasteczka idealne do kawy. Idealne też na samodzielnie wykonany, słodki podarunek. Zapakujcie w torebkę z kokardką i podarujcie osobom, które lubicie. Albo też zjedzcie sami, w oczekiwaniu na święta i wszystkie świąteczne smakołyki. Ciasteczka bardzo dobrze się przechowują, w pudełku wytrzymają kilka tygodni. A jak zrobią się zbyt
Cooking for Emilyskładniki: 200 g mąki 100 g masła 125 ml wody 125 ml mleka 4 jajka dodatkowo: tłuszcz do głębokiego smażenia lukier (cukier puder wymieszany z wodą
Domowy Smak Jedzenia