rozwijamy z folii, trochę przegniatamy i wałkujemy partiami na grubość około 0,5 cm. Podczas wałkowania podsypujemy niedużą ilością mąki, aby ciasto nam się nie przyklejało. Z ciasta wycinamy ciasteczka w dowolne kształty. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub lekko posmarowanej tłuszczem. Ciasteczka możemy układać dość blisko siebie, bo wyrastają raczej do góry niż na boki. Skrawki
Przepisy i porady kulinarnefolię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin, najlepiej wstawić na całą noc. 5. Dobrze schłodzone ciasto wyjąć z folii i pokroić na plastry, patrz FILM . Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między ciasteczkami należy zachować odstępy. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Ciastka piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około
Mała Cukierenkaminimum 2 mm (można zrobić grubsze pierniczki, ale nie robimy cieńszych). Wycinamy foremką dowolne kształty. Pierniczki przekładamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując niewielkie odstępy pomiędzy ciasteczkami. Jeśli chcecie wzbogacić pierniczki o dodatek marmolady, to należy ją wycisnąć na sam środek pierniczka przy użyciu rękawa cukierniczego. Uwaga! Używamy gęstej marmolady, tu nie nadaje się dżem. Pierniczki pieczemy około(...)minut w nagrzanym do 170 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia może być różny w zależności od grubości pierniczków i piekarnika, dlatego zawsze należy obserwować pieczone ciasteczka. Po upieczeniu pierniczki studzimy na kratce. Pierniczki można później udekorować czekoladą i lukrem. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. W rozpuszczonej czekoladzie maczamy pierniczki (ja maczam tylko połowę) i odkładamy
Słodkie okruszkipachnie Świętami? U nas wyczuwalne jest już to miłe, przedświąteczne napięcie, w zamrażarce przybywa smakołyków, a wyczekiwanie na te szczególne dni umilamy sobie zajadając się tymi pysznymi ciasteczkami. Jest to ciasto drożdżowe, choć nieco inne od tradycyjnego, po upieczeniu jest bardziej kruche, aromatyczne i pachnące. Wypełnione jest dżemem brzoskwiniowym i masą z orzechów włoskich z cynamonem. Dla nas rewelacja! Bardzo(...)Pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 15 minut. Jeśli zostanie Wam trochę nadzienia wyłóżcie ja na blachę obłożoną papierem do pieczenia i upieczcie. U mnie wyszło 4 okrągłe pyszne, orzechowe ciasteczka (łyżką odmierzamy porcje, z wierzchu wyrównujemy, po upieczeniu Wąsów Mikołaja obniżamy temperaturę do 150° C i wkładamy bezy, po 10 minutach wyłączamy piekarnik, po kolejnych 10 minutach uchylamy drzwiczki
Rozpustne gotowanie[Głosów:1 Średnia:5/5] składniki: 100 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 g zmielonych prażonych orzechów laskowych Helio 50 g masła 50 g cukru
Domowy Smak Jedzeniamagiczny czas, przepisy pachnące przyprawą korzenną- bo czyż to nie jest zapach, który kojarzy Nam się głównie ze Świętami? Krucha tarta nadziana powidłami oraz kremem piernikowym oraz genialne ciasteczka czekoladowe ze świeżą żurawiną i pachnące pierniczkami. 1.Tarta z kremem piernikowym i powidłami, 24cm tarta: 280 g mąki Lubella Krupczatka 150 g zimnego masła 80 g cukru pudru 1 żółtko(...)udekorować gwiazdkami oraz świeżą żurawiną. Krem piernikowy: Czekoladę roztopić razem z kremówką, ostudzić. Miękkie masło ubić, ubijając wlewać roztopioną czekoladę i wsypać przyprawę do piernika oraz kakao. 2. Korzenne ciasteczka czekoladowe z żurawiną 180 g cukru trzcinowego 160 g mąki pszennej Lubella Tortowa 100 g masła 60 g kakao 1 duże jajko 1 łyżeczka przypraw korzennych po 1/3 łyżeczki proszku
Kraina Miodem PłynącaCiasteczka, babeczki czy tarteletki są idealną słodkością na raz. Czas Świat to również czas pięknego dekorowania stołu i domu, a te maleńkie mini tarty na stole zawsze wyglądają dostojnie i elegancko. W przepisie gotowa masa makowa, więc to właściwie przepis dla leniwych, szalenie prosty i smaczny. Ciasto kruche: - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 1 jajko - 10 dag masła(...)lukrem i orzechami. Lukier: - 1 białko - cukier puder, ile zabierze białko ok. 3/4 szklanki 1. Białko ubijamy na pianę i dosypujemy tyle cukru pudru, aż białko zgęstnieje. Dekorujemy wierzch ciasteczek. Dodatkowo: orzech włoski. Jeśli szukacie innych ciekawych przepisów świątecznych to zapraszam w zakładkę Boże Narodzenie
Apetyczna babeczkaCiasteczka biszkoptowe z konfiturą żurawinową, obsypane makiem, to szybka w przygotowaniu, chrupiąca propozycja świątecznych wypieków. Składniki: 3 jajka 80g cukru 75g mąki pszennej szczypta proszku do pieczenia 2 łyżki maku 120g gęstej konfitury żurawinowej szczypta soli olej do wysmarowania formy Wykonanie: 1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, cały czas ubijając dodawać po łyżce cukru aż białka będą sztywne(...)Całość dokładnie wymieszać szpatułką, przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blaszkę wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia małe krążki ciasta w odstępach około 4 cm . 2. Gotowe ciasteczka posypać makiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 10 minut, a po upieczeniu pozostawić do całkowitego wystudzenia. 3. Po ty czasie makowe biszkopciki przełożyć konfiturą
Szalona Kuchnia EwelinyCiasteczka które przypominają wszystkim znana grę w szachy. Wyglądają na trudne do zrobienia ale są bardzo łatwe i dzieciom podoba się ich wygląd. Moja córeczka mówi na nie wyścigówki. Składniki: - 500 g mąki - 150 g cukru pudru - 200 g masła - 2 żółtka - 1 jajko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka kakao Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz kakao przekładamy do miski(...)czasie wyjmujemy z lodówki i kroimy w zdłuż na trzy części które z kolei ponownie kroimy na trzy. Robimy tak z każdym prostokątem. Z powstałych pasków formujemy ciasteczka. Układamy na przemian paski jasne i ciemne. Szachownica będzie zaczynać się raz od jasnego ciasta a potem od ciemnego żeby zużyć wszystkie paski. Po przygotowaniu szachowych prostokątów owijamy w folię spożywczą
Kulinarne życieDzień dobry :) Co powiecie na pyszne ciasteczka z kandyzowaną czarną porzeczką i polewą czekoladową.Zapewniam Was że na jednym nie poprzestaniecie.Ciastka są bardzo kruche wprost rozpływają się w ustach.Zamiast porzeczki możecie dodać żurawinę, rodzynki, orzechy lub siekaną czekoladę.Na świątecznym stole sprawdzą się idealnie.Możecie je oczywiście udekorować gwiazdeczkami, koralikami,co lubicie i macie w domu. Zapraszam :) Składniki: 1 kostka(...)stopni na złoty kolor. Upieczone ciastka odstawiamy do przestygnięcia. Polewę wkładamy do miseczki z gorącą wodą i pozostawiamy do rozpuszczenia.Następnie wlewamy do miseczki i zanurzamy w niej wierzch ciasteczka, układamy na kratce do całkowitego zastygnięcia polewy. Wierzch możecie udekorować np: żurawiną, będą bardziej zdrowsze niż te posypki. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliKolejna porcja ciasteczek ląduje na blogu. Tym razem przepis na mocno aromatyczne pierniczki z dużym dodatkiem miodu. Są przepyszne! 🙂 Składniki na około 120 sztuk: 660g mąki pszennej 370g miodu naturalnego 120g cukru drobnego do wypieków 150g masła 2 jajka 2.5 łyżeczki sody oczyszczonej 60g przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao Masło, miód raz cukier umieszczamy w garnuszku(...)podgrzewamy na małym ogniu do lekkiego podgrzania się masy. Świąteczne pierniczki -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikSzybkie do zrobienia ciasteczka, o intensywnym aromacie cytrynowym. Smakują świetnie przełożone ulubionym dżemem jak i posypane tylko cukrem pudrem. Składniki (35 szt): ciasto: masło 130 g, cukier puder 100 g, cytryna 1 szt, żółtka 2 szt, mąka pszenna 200 g, skrobia ziemniaczana 50 g, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, dodatkowo: cukier puder do posypania ciastek, Sposób przygotowania: Masło(...)misce, a następnie dodajemy do masy i miksujemy do połączenia. Ciasto chłodzimy w lodówce przez 2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm, podsypując cały czas mąką. Wykrawamy ciasteczka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy w 180 st.C przez 10 min. Ostygnięte ciastka posypujemy cukrem pudrem. Przepis znaleziony na stronie: www.mojewypieki.com
kulinarne odsłony patinasze inne przepisy na sernik . Składniki: 300 g białego sera (tłustego) 400 ml śmietany kremówki 2 łyżki soku z cytryny 120 g cukru 40 g masła 250 g kruchych ciasteczek 3 łyżeczki żelatyny 1/4 łyżeczki soli Polewa czekoladowa 1 owoc granatu Opis przygotowania: Zaczynamy od przygotowania masy twarogowej. Ser twarogowy miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy do tego cukier(...)śmietany dodajemy żelatynę i energicznie mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia. Następnie dodajemy ją powoli do masy twarogowej. Następnie w oddzielnym rondelku roztapiamy masło i dodajemy do niego pokruszone ciasteczka. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie na dół wykładamy masę ciasteczkową. Kolejno masę twarogową. Polewę czekoladową rozpuszczamy według zalecenia na opakowaniu, studzimy i następnie wykładamy ją na górę sernika. Polewę dokładnie rozprowadzamy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne