Faworki, chrusty, chruściki, bez nich nie ma karnawału, a już na oewno Tłustego Czwartku.Tradycyjne ciasteczka, które lubi chyba każdy. Chrupiące, delikatne i naprawdę szybkie w wykonaniu ( razem ze smażeniem, może godzinkę). Hanka powiedziala, że nie dobre, ale może dla tego, że nie miały smaku kinder czekolady-a to teraz taka faza:), przynajmniej miała fajną zabawę podczas przygotowań. W każdym razie(...)oleju. Należy pamiętać, iż smażymy tylko po kilka sztuk na raz, ponieważ jeżeli wrzucimy na raz za dużo faworków, tłuszcz będzie miał za zimną temp. Po usmażeniu osączamy ciasteczka na papierowym ręczniku i jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem .Smacznego
Krylowa KuchniaCiasto drożdżowe jest puszyste, a sprawdzony sposób na ser do drożdżówek to moja mała tajemnica, którą postanowiłam Wam zdradzić! Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby upiec kruche ciasteczka . Ja uwielbiam je pod każdą postacią, mąż i dzieci również. Kruche ciasto jest bardzo proste w wykonaniu, wystarczy kierować się odpowiednimi wskazówkami i nie będziesz musiała w nie wbijać gwoździ(...)gwarantuję. Moje pierwsze w życiu kruche ciasteczka niestety były tak zwanymi betonkami. Kolacja po ciężkim dniu Na kolację polecam odrywany chlebek ziołowy , do którego możecie dobrać ulubione dodatki. Wędlina, ser, pasta warzywna, chrupiące warzywa - pasuje wszystko wedle gustu. Pamiętaj, że musisz także mieć czas dla siebie. Usiądź wieczorem i zrób coś, co sprawi Ci przyjemność. Wioleta Gargula
MamaOskarkaprzepis na pyszne ciastka kokosowe na kefirze, które z pewnością przypadną do smaku nie tylko dzieciom, ale też dorosłym. Idealne do ciepłego mleka, kawy, herbaty i kakao. Przygotowanie tych ciasteczek zajmie Wam dosłownie kilka chwil. Spróbujcie koniecznie Składniki: – 300g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 30g wiórków kokosowych – 1 jajko – 130ml kefiru – 80ml oleju (u mnie(...)cukrem, solą i olejem i wszystko dokładnie wymieszać. Dodać wiórki kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Rozwałkować ciasto na podsypanej mąką stolnicy, wyciąć ciasteczka dowolnymi foremkami, przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową i posypać cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-18 minut. Smacznego Ekspresowe ciastka
Smaki Arminebardzo prosty w przygotowaniu, wymaga jedynie uważnego obserwowania gęstości przy robieniu, ale łatwo to regulować dodając cukier puder lub wodę. Teraz tylko odrobina wyobraźni i można zaczynać dekorowanie ciast, ciasteczek, bab, pierników, mazurków… Składniki na lukier 10 czubatych łyżek cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka gorącej wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Cukier puder wsypać do miseczki(...)troszkę cukru pudru, a gdyby był za gęsty, wystarczy dolać nieco więcej wody lub soku z cytryny. Lukier z cukru pudru stosować można do zdobienia ostygniętych wypieków, ciastek lub ciasteczek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Lukier pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparyPyszne, kruche ciasteczka kokosowe to coś czego mi dzisiaj trzeba :) Składniki: - 350 g mąki krupczatki -100 g cukru pudru - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 200 g masła - 3 żółtka - 50 g wiórków kokosowych - szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy ciasto. Wkładamy je na 30 minut do lodówki. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy ciasteczka. Pieczemy je w 180 C przez
Zainspirowana w kuchniFILM i tak samo upiec drugą porcję ciastek. 6. Z ciasta które nam zostanie zrobić wałeczki i formować z nich uchwyty do naszych słodkich koszyczków (takie podkowy, patrz FILM ). Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 12 minut, aż ciasto się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika(...)ciastka z dżemem lub przy pomocy rękawa cukierniczego z tylką (użyłam tylki Wilton 1M), patrz FILM . Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć go na ciastka. W krem wcisnąć ciasteczka w kształcie uchwytu do koszyczka. 11. Gotowe koszyczki udekorować orzeszkami w polewie. Uwaga: Kolorowa polewa na orzeszkach może się troszkę topić na kremie, więc ciastka można udekorować przed samym podaniem
Mała Cukierenkaukoić nasz stres, zdenerwowanie, zaniepokojenie obecną sytuacją w kraju wychodzę Wam naprzeciw z rewelacyjnym przepisem na ciasteczka brownie. Chrupiące z zewnątrz, delikatne i miękkie w środku, pełne czekolady i orzechów włoskich, czy może być coś lepszego? Twierdzi się, że czekolada poprawia nastrój, więc jest idealna na dziś i najbliższe dni. Gotujcie, pieczcie, ale zostańcie w domu! Składniki na 15 sztuk(...)wykładamy papierem do pieczenia. Masę wyciągamy z zamrażarki i łyżką nakładamy na blachę, zachowując odstępy. Pieczemy 10 minut. Początkowo ciastka będą bardzo miękkie, ale zastygną podczas studzenia. Smacznego! Artykuł Ciasteczka brownie pełne czekolady z orzechami włoskimi pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be StrongProste i szybkie ciasteczka! Kruchutkie, pachnące. Ze zrobieniem poradzi sobie nawet dziecko Polecam każdemu. Co nam trzeba? 450g mąki 250 g masła 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 żółtka dżem- dowolny! cukier puder do posypania Robimy! Mąkę przesiewamy i mieszamy z zimnym masłem. Zagniatamy. dodajemy śmietanę i żółtko. Zagniatamy i schładzamy 30minut w lodówce. Ciasto wałkujemy na lekko podsypanej mąką stolnicy(...)wycinamy kieliszkiem kółeczka, aby powstały nam krążki puste w środku. Pełne krążki smarujemy dżemem i przykrywamy krążkami pustymi w środku. wycięte kieliszkiem krążki także pieczemy-idealne do podgryzania mini ciasteczka! Wszystkie ciastka układamy na blasze i pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 st. C- czas pieczenia około -10-12 minut. Smacznego! Share 0 Tweet 0 Pinterest
LatosiowydomWiecie, że herbatę można wykorzystywac także w przepisach, a nie tylko popijać nią pyszne wypieki? Postanowiłam użyć jej cudny aromat i wyczrowałam ciasteczka herbaciane z kremem jaglanym. Są orkiszowe, bez cukru (jeżeli użyjecie erytrolu) i bardzo odżywcze, dzięki dodatkowi kaszy jaglanej. Kasz jest zblendowana i Read More Artykuł Ciasteczka herbaciane z kremem jaglanym pochodzi z serwisu flymetothespoon - blog kulinarny
Flymetothespoongustu i już kilka razy prezentowałam je na blogu :) Rogaliki z zeszytu Jadwigi to wypiek na bazie ciasta krucho-drożdżowego, z którego na Podkarpaciu często pieczono zarówno ciasteczka, jak i nadziewane rogaliki. Typowe ciasto drożdżowe wykorzystywane było do wytrawnych i słodkich wypieków w formie dużych bułek, ciast, zawijańców. Małe drożdżowe bułeczki i rogaliki są bardzo smaczne, ale szybko tracą świeżość(...)wzbogaconego o większą ilość tłuszczu, dzięki czemu ciasto było bardziej kruche i dłużej można je było przechowywać. Miało to znaczenie na przykład przed weselami, kiedy pieczenie różnych ciast i ciasteczek rozkładano na kilka dni. Poza praktycznymi aspektami krucho-drożdżowe rogaliki są po prostu bardzo smaczne, dlatego pieczone są od kilku pokoleń i nie zanosi się na to, by tradycja
Trzeci talerzokoło 18-20 minut. Jeżeli orzechy zaczną się zbyt mocno rumienić,przykrywamy ciasto papierem do pieczenia. Ciasto od razu po wyjęciu z piekarnika kroimy na małe kwadraty. Połowę ciasteczek smarujemy masłem orzechowym na spodzie i przekładamy drugą połową. Smacznego Artykuł Mini snickersy pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEDzień dobry:) Macie ochotę na coś pysznego, słodkiego i łatwego w przygotowaniu? to zapraszam na pyszne ciasteczka. Kruche, waniliowe z kokosem. Idealne do kawy czy herbaty. Składniki: około 480 g mąki tortowej + do podsypania 400 g kwaśnej śmietany 3/4 szklanki cukru pudru 2 cukry waniliowe 1kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła 1 jajko Na wierzch ciastek(...)szybko zagniatamy. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 15 minut. Następnie podsypujemy stolnicę mąką i rozwałkowujemy ciasto na około 0,5 cm. Wykrawamy dowolne kształty ciasteczek z dziurką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy ciastka w odstępach, następnie smarujemy rozbitym jajkiem i posypujemy wiórkami kokosowymi wymieszanymi z cukrem. Pieczemy w temperaturze 190 stopni na złoty kolor. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliKokosanki FIT to wręcz fenomenalna w swej prostocie i smaku zdrowa przekąska z czterech łatwo dostępnych składników. Ciasteczka zachwycają delikatnie chrupiąca skorupką i wilgotnym, miękkim środkiem. Idealne dla amatorów kokosowych łakoci i ekspresowych rozwiązań. Wiórki … Artykuł Kokosanki FIT (4 składniki) pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.meJuż w najbliższy czwartek święto wszystkich łasuchów - Tłusty Czwartek :) Przypominam o zakładce, w której znajdziecie moc inspiracji na pączki, pączusie, faworki tudzież chrust, ciasteczka i inne słodkości :) PRZEPISY TU KLIK! KLIK! Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK! Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
Moje Kuchenne Rewelacje