Ciasteczka – pierożki z nadzieniem konfiturowym o dowolnym, ulubionym smaku. W składzie ciasta jest serek, co powoduje, że ciasteczka są bardzo kruche. Jedząc jednego pierożka sięgamy już po następny, bo… uzależniają. Składniki: ? 500 g mąki pszennej ? 250 g masła ? 250 g serka homogenizowanego ? 1 łyżeczka cukru waniliowego ? dowolna konfitura, u mnie morelowa ? cukier puderdo posypania Wykonanie: ? Na stolnicę wysypać
To co kochamCiastka bardzo świąteczne dzięki kształtom kojarzącym się z Bożym Narodzeniem i zimą. Bardzo kruche i listkujące się, słodkie tylko dzięki posypce z cukru. Gotowe ciasteczka musiałam schować, aby dotrwały do świąt. Jeśli macie kolorowy cukier, to można delikatnie posypać ciasteczka przed pieczeniem. Składniki: ? 4 szklanki mąki pszennej ? 500 g masła ? 2 łyżki octu ? 1/2 szklanki śmietany kwaśnej ? 2 żółtka Dekoracja
To co kochamMoniki. Jestem z niej dumna, bo wykonała małe dzieła sztuki. Wszystkie ciastka były idealnie upieczone i udekorowane. Zajęło jej to kilka dni, ale efekt był niesamowity, zresztą oceńcie sami. Ciasteczka te powstały z okazji 18-tych urodzin bliźniaczek Jagody i Emmy – sióstr narzeczonego Moniki Davida. Takie ciasteczka to był prezent dla wszystkich gości uczestniczących w imprezie urodzinowej. Serduszka zostały
To co kochamZdrowe ryżowe ciasteczka świąteczne w formie pisanek dekoracyjnie ozdobionych. Ciastka są na bazie sera białego, ja dodałam ricottę ale można dodać każdy inny. Moje ciastka są bezglutenowe, ale osobom jadającym gluten proponuję obie mąki zamienić na mąkę pszenną. Ciasteczka nie mogą być zbyt wypieczone, bo stają się wtedy twarde, trzeba więc uważać, aby ich zbytnio nie przypiec. Ciastka pisanki mogą
To co kochamCiasteczka jak klawisze fortepianu, idealnie prostokątne, idealnie maślane, o idealnie kruchej i słodkiej glazurze bezowej. Dosłownie rozpływają się w ustach. Prawdziwy rarytas do popołudniowej kawy. Składniki na ok. 40 sztuk Ciasto: – 350 g mąki pszennej – 200 g masła – 50 g cukru pudru – 1 cukier wanilinowy – 2 żółtka Lukier: – 1 białko – 1 szklanka cukru(...)umieścić w lodówce na około 30 minut, by lukier zastygł. – Ostrym nożem lub kółkiem do krojenia pizzy pokroić ciasto na prostokąty o wymiarach 1 cm x 4 cm. Ciasteczka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. – Piec przez 10-15 minut w 180 st.C do lekkiego zarumienienia
To co kochamPrzepyszny sernik chałwowy – czyli propozycja dla miłośników chałwy, sernika i czekolady. To smak, który warto wypróbować Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na spód: 200 g ciasteczek petite beurre 80 g stopionego masła 1 łyżka kakao Przygotowanie: Ciasteczka blenduję i dodaję razem z kakao do roztopionego masła. Mieszam do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o średnicy 21-22 cm wykładam
Słodki sentymentMałe co nie co......ekspresowe ciasteczka ,które nigdy nie zawodzą. Składniki: 2 dojrzałe banany 1 szklanka płatków owsianych 2 łyżki mąki ryżowej 1 łyżka pasty tahini 1 jajko 4 łyżki nasion sezamu 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Wykonanie: W misce umieścić banany i rozgnieść(...)widelcem. Dodać pozostałe składniki i wymieszać do połączenia się składników. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia kłaść łyżką masę formując dowolnej wielkości okrągłe , spłaszczone ciasteczka. Piec 20-25 minut w temperaturze 170 st.C
Zakamarki mojej kuchniSezamowe ciasteczka na bazie pulpy bananowej dosłodzone daktylami. Składniki: 2 banany 2 białka 50 g daktyli bez pestek 50 g nasion sezamu 50 g otrębów pszennych 2 łyżki mąki ryżowej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki oliwy sok z 1/2 cytryny 2 łyżki musli orzechowego Wykonanie: Banany rozgnieść widelcem w misce. Orzechy i musli rozdrobnić przy pomocy(...)składniki sypkie , oliwę i ubite na sztywno białka .Całość starannie wymieszać. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia kłaść przy pomocy łyżki niewielkie kupki ciasta formując okrągłe ciasteczka. Piec 20-25 minut w temp.170 St.C
Zakamarki mojej kuchniKolejna wersja pysznych owsianych ciasteczek ...Z zewnątrz chrupiące w środku mięciutkie. Składniki: 1 dojrzały banan 1 jabłko 1 jajko 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy 3 łyżki mąki orkiszowej 50 g orzeszków ziemnych 1 szklanka płatków owsianych 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Wykonanie : Banan umieścić(...)sodę, cynamon i grubo zmielone orzeszki. Połączyć składniki. Za pomocą łyżki do nakładania lodów kłaść porcje ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec ok.25 min.w temp.170-180 st.C
Zakamarki mojej kuchniŚwiąteczne cantucci z żurawiną i pistacjami, z dodatkiem skórki pomarańczowej. Twarde, włoskie ciasteczka idealne do kawy. Idealne też na samodzielnie wykonany, słodki podarunek. Zapakujcie w torebkę z kokardką i podarujcie osobom, które lubicie. Albo też zjedzcie sami, w oczekiwaniu na święta i wszystkie świąteczne smakołyki. Ciasteczka bardzo dobrze się przechowują, w pudełku wytrzymają kilka tygodni. A jak zrobią się zbyt
Cooking for Emilyskładniki: 200 g mąki 100 g masła 125 ml wody 125 ml mleka 4 jajka dodatkowo: tłuszcz do głębokiego smażenia lukier (cukier puder wymieszany z wodą
Domowy Smak JedzeniaCiasto wkładamy na noc do lodówki. Drugi etap: Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na placek o grubości 0,5 cm lekko podsypując mąką. Wycinamy dowolne kształty. Na jednym ciasteczku na środku nakładamy powidła i przykrywamy drugim ciasteczkiem, sklejając brzegi. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok. 10 minut. pierniczki są bardzo
Życie zaczyna się w kuchniSzybkie w przygotowaniu ciasteczka francuskie z gorzką czekoladą, posypane cukrem pudrem. Składniki: 2 płaty gotowego ciasta francuskiego, ok 120 g gorzkiej czekolady, jajko, cukier puder Przygotowanie: Ciasto francuskie dzielimy na pół. Na każdej połowie wycinamy trójkąty. Możemy także przedzielić na trzy części wzdłuż długiej krawędzi - wtedy ciasteczka będą mniejsze. Na każde kawałek kładziemy po kawałku czekolady. Zawijamy w rulon
Lena GotujeLamingtony to nic innego jak australijskie ciasteczka biszkoptowe w polewie czekoladowej, obtoczone w wiórkach kokosowych. W Polsce nazywane bardzo często jako kudłacze lub kokosanki . Ciasteczka te są bardzo łatwe i przede wszystkim szybkie do przygotowania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Lamingtony, kudłacze czy też kokosanki z pewnością wiele z Was pamięta z czasów dzieciństwa. W naszym domu bardzo często przygotowywała je babcia
Przepiski.plPrzepis na pyszne kruche rogaliki pełne posiekanych orzechów. Ich przygotowanie jest bardzo proste ale wymaga specjalnej metody, którą pierwszy raz stosowałam i uważam, że jest genialna
Słodki Blog