Ciasto powinno być w przekroju gładkie. Gotowe ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, pociąć na dość spore prostokąty, a na każdy prostokąt nakładać po 1 - 2 łyżki odcedzonej aronii. Ciastka zwijać zgodnie z poniższą instukcją. Uformułowane drożdżówki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. Następnie przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia
Gospodyni MiejskaJuż jakiś czas temu odbyły się warsztaty świąteczne z marką Kasia i Dr. Oetker . Była choinka, prezenty i oczywiście pieczenie różnych słodkości. W bardzo radosnej, świątecznej atmosferze robiliśmy ciasteczka, pierniczki i to wszystko dekorowaliśmy wedle własnej fantazji. Doskonale się bawiłam przygotowując ciasteczka na patykach czyli cake pops. Niżej znajdziecie przepis na te pyszności. Zachęcam Was też do zaglądania na stronę(...)Moje ciasto gdzie czeka na Was mnóstwo fajnych przepisów na ciasta , ciasteczka i różne słodkości - do wykorzystania na Święta, ale nie tylko. Ja piekłam już kilka ciast jakie tam znalazłam, m.in. Roladę makową Smaczna Pyza i cake pops - zdjecie Organizatora ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaCiasteczka to taki rodzaj słodkich wypieków, które sprawiają mi ogromną frajdę :) Te są wyjątkowe, bo korzenne i przywołują miłe skojarzenia z zimowym czasem i ze Świętami Bożego Narodzenia, które krok za krokiem już się zbliżają. Zrobiłam je z podwójnej porcji, bo szybko znikają :) Dzieci je uwielbiają. Przepis znalazłam u Doroty :) Jest wart wypróbowania. Składniki: 25 dag mąki 9 dag cukru(...)lodówce przez minimum 1 godzinę. Możecie śmiało zostawić ciasto na całą noc. Następnie ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość 3-4 mm posypując delikatnie mąką. Wycinać ciasteczka i stempelkiem odbijać wzór. Ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym na 200 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C przez 10-12 minut lub do momentu
Delicious Titbitsnatłuszczonej ,posypanej mąką blaszce i pieczemy w temp.180 stop. 20 minut. Przygotowujemy syrop. W rondelku zagotowujemy wszystkie składniki i gotujemy szybko, aby syrop zgęstniał. Odstawiamy ,by przestygł. Upieczone, przestudzone ciastka zanurzamy w syropie, posypujemy orzechami i cynamonem. W Grecji robią je jako kruche bułeczki. A kruchość jest rzeczywiście krucha. Polecam, są łatwe i szybkie. W konsumpcji też
Kulinarny karnet ChristopheraSzybki pomysł na deser. Ciastka znikają jeszcze szybciej, nawet nie dane im było ostygnąć :) Czekolady sypiemy ile dusza zapragnie ... Składniki: opakowanie ciasta francuskiego gorzka czekolada (oczywiście nie cała tabliczka) Rozwałkowane ciasto kroimy na kwadraty. Posypujemy startą czekoladą. Zapiekamy w temperaturze 180-200 stopni aż się zrumienią (jakiś kwadrans
prawdziwe jedzenieminut, na dodatkowej blaszce - 15 minut) - upieczone ciasteczka pozostawić do lekkiego przestygnięcia na blasze, następnie przełożyć na talerz, pozostawić do całkowitego ostygnięcia - formować i piec kolejne ciasteczka - wystudzone ciastka przechowywać w pojemniku spożywczym Ciasteczka orzechowe dość mocno rosną podczas pieczenia, więc nie należy nadawać im finezyjnych kształtów. Jeśli ciasto po schłodzeniu jest zbyt twarde i uformowane kuleczki nie dają
Smakołyki Berenikidziurką, a drugie bez. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C aż będą złote. Po ostudzeniu ciastko bez dziurki smarować marmoladą lub dowolnym dżemem i zlepiać z ciastkiem z dziurką. Obtaczać w cukrze pudrze. Smacznego
charlotte gotujesię go jeść tak normalnie, więc postanowiłam coś z niego zrobić. Najpierw myślałam o pancakes, później o jakimś twarożku z bananem, no i ostatecznie padło na baaaaaardzo zdrowe ciasteczka ;) Nie mają one praktycznie tłuszczu oraz cukru, także wszystko co jest zbędne odrzuciłam ;) Składniki: 1 banan 1-2 szkl. płatków owsianych 3 łyżki oleju rzepakowego 4-5 łyżek miodu ziarka(...)inne dodatki które chcemy dodać Przygotowanie: Banana rozduszamy dokładnie widelcem. Dosypujemy płatki owsiane, olej rzepkowy (jeśli nie mamy możemy dodać oliwy lub po prostu to pominąć), miód (próbujemy, czy ciasteczka będą dla nas wystarczająco słodkie, jeśli nie to dodajemy więcej według naszego uznania), ziarka, posiekane orzechy oraz żurawinę. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
charlotte gotujeproste babeczki waniliowe . Krem, np. taki jak ten , przekładamy do worka cukierniczego lub szprycy. Na przestudzonych babeczkach wyciskamy różyczki. Truskawki kroimy na pół, wykrawamy z nich serduszka foremką do ciasteczek. Dekorujemy babeczki. Smacznego! ciastkozercy.pl
Ciastkozercyzrobić kolorowe posypki z cukru Kolorowe cukrowe posypki można kupić na stoiskach z artykułami do pieczenia i ozdabiania ciast. Świetnie nadają się jako dekoracja na babeczki czy ciasteczka. Gotowe zwykle jednak nie są warte swojej ceny - to przecież w końcu tylko kolorowy cukier. Całe szczęście cukrowe posypki można zrobić samemu. Potrzebne będą: woreczek strunowy (z zapięciem z jednej strony), barwnik
Ciastkozercywaniliowe + czekolada do środka Składniki na krem maślany Do wyciśnięcia największych kółek wykorzystałam metalową foremkę na babeczkę (dzięki temu postacie są trochę "włochate"), reszta detali, jak oczy, buzie czy ciasteczko Potwora to szklanka, kieliszek i okrągła tylka do szprycy. Masę cukrową ugniatamy chwilę w dłoniach, aż zrobi się miękka i plastyczna. Rozwałkowujemy na cienki placek podsypując w razie potrzeby cukrem
Ciastkozercymałych woreczków strunowych, dodajemy barwnik (lepiej za mało niż za dużo) i ugniatamy w palcach, aż do uzyskania jednolitego koloru. Obcinamy mały rożek z każdego woreczka i dekorujemy ciastka. Na jeszcze mokry lukier przyklejamy cukrowe koraliki. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercy