uniwersalne i neutralne w smaku , że śmiało je można wykorzystać również do przygotowania słodkości.Delikatne ciasto w połączeniu z jabłkami z odrobiną cynamonu zachwyci nie tylko wielbicieli szarlotek!A ciastka można spakować do plecaka czy torebki i zabrać na przekąskę do pracy i szkoły!SKŁADNIKI:CIASTO: – mąka pszenna – 150 g – świeże drożdże 10 g – śmietana
Ostra na SłodkoChyba jedne z moich ulubionych ciastek!( zaraz po TYCH Z KLEIKU RYŻOWEGO )Delikatne , lekkie , nie przesłodzone …. a co najważniejsze : zdrowe!Śmiało można je zapakować dzieciakom na drugie śniadanie do szkoły , lub też podżerać leniuchując w domowym zaciszu!Uwaga : znikają błyskawicznie ;) SKŁADNIKI :* marchew ( soczysta ) – 250 g * masło – 180 g * mąka pszenna – 1,5 szkl * cukier
Ostra na Słodkoszkl. cukru pudru 1/4 szkl. cukru 1/2 szkl. oleju 800 g jogurtów greckich ( 2 opakowania po 400 g ) 2 budynie waniliowe 1 cukier waniliowy biszkopty ciasteczka korzenne ( można również ciasteczka kakaowe tak jak było w oryginale) Sposób przygotowania : Żółtka miksujemy z cukrem pudrem na puch. Do ubitej masy dodajemy olej , cukier waniliowy i po jednej łyżce jogurty(...)całość mieszamy. Białka ubijamy z 1/4 szkl. cukru na sztywno. Dodajemy do masy serowej i dokładnie wszystko mieszamy. W foremce pokrytej papierem do pieczenia układamy biszkopty , posypujemy pokruszonymi ciasteczkami , tak aby pokryć wszystkie biszkopty. Wylewamy masę i pieczemy ok. 50 - 60 minut w temp. 180 C Smacznego
Słodkości i nie tylkowstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut. Studź na kratce, a następnie zapakuj do pudełek. *Ciasteczka można również ozdobić dowolnymi kolorowymi posypkami, wtedy należy je położyć na ciastka przed wstawieniem do piekarnika
Food SquareMoja wersja cranberry noël nieco odbiega od oryginału, a to za sprawą zielonych pistacji, które idealnie się wkomponowały zarówno wizualnie, jak i smakowo. Do takiej interpretacji tych słynnych żurawinowych ciastek zainspirowała mnie kiedyś Bea i od tego czasu już nigdy nie wróciłem do oryginału. Są pyszne! Serdecznie polecam! :) Składniki: 200 g masła 80 g cukru pudru 1 łyżeczka
Food SquareWuzetka jest bardzo popularnym, polskim ciastkiem składającym się z kakaowego biszkoptu, bitej śmietany, konfitury i polewy czekoladowej. Klasyka, genialna w swojej prostocie. W-Z-ka znana jest z tradycyjnie podanego deseru w formie kostki, jednak dlaczego nie zrobić jej w formie tortu. W takim właśnie kształcie gości u mnie w domu i myślę, że w ten sposób nie traci
Słodka Stronacukrem to jedne z popularniejszych łakoci goszczących w naszych domach. Obraz filiżanki kawy u boku której niewinnie leży niewielkie ciasteczko to symbol damskich spotkań (i nie tylko). Ciastka idealne na zaspokojenie ochoty na "coś słodkiego" zarówno dla dorosłych jak i dzieci. A jaka zabawa przy ich tworzeniu... ;) Kruche Ciasteczka z Cukrem - Składniki: 2 szklanki mąki pół łyżeczki proszku(...)czasie rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wykrawamy kształty za pomocą foremek (jeżeli ich nie posiadamy możemy użyć np. szklanki). Ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Każde ciastko smarujemy mlekiem, a następnie posypujemy cukrem. Pieczemy ok. 8-10 minut w temperaturze ok. 170 stopni do lekkiego zrumienienia brzegów ciasteczek. źródło inspiracji: margarytka.blogspot.com Moje posty
Słodka StronaNiestety pogoda w Anglii płata figla i zamiast wiosny mamy jesień, jest chłodno, deszczowo, wietrznie plus nie wyspanie po nocnym karmieniu sprawia, że taka chwila dla siebie herbatka z ciasteczkami to ogromna przyjemność. A te ciasteczka z muesli są szybkie, pyszne i zdrowe :) Przepis mój tzn. użyłam takich składników jakie miałam w szafce połączyłam wsadziłam do piekarnika i czekałam(...)wynik, po kilku ciasteczkach stwierdziłam, że są warte umieszczenia na blogu! Polecam takie eksperymenty! :D Składniki: garść s ezamu g arść z iaren s łonecznika 1 /2 szkl. brązow ego cuk ru garść rodzyn ek garść mieszank i orzechów i suszonych owoców 1 szkl. płatk ów owsian ych 1 szkl. muesli 1/2 szkl. mąk i 3/4 kostki masł
NA MOIM TALERZUDzisiaj niesamowicie proste w przygotowaniu, bardzo zdrowe ciastka owsiane bez mąki, cukru, za to z migdałami miodem i żurawiną. Oczywiście w waszych ciasteczkach, mogą się pojawiać Wasze ulubione dodatki, jak orzechy czy rodzynki. Ja dodałam kwaśną żurawinę, bo u nas w domu oprócz mnie nikt rodzynek nie je. Składniki: 1... Bomba błonnikowa, czyli owsiane ciasteczka bez cukru i mąki
Nie Bo PiekłoCoś na jesienne popołudnia. Ciasteczka, które rozpływają się w ustach. Składniki: -kostka margaryny -1,5 szklanki mąki ziemniaczanej -10 łyżek mąki pszennej -0,75 szklanki cukru pudru -kilka kropli aromatu śmietankowego -drylowane wisienki z syropu Miksujemy margarynę, dodajemy cukier puder, mąkę ziemniaczaną i 3 łyżki mąki pszennej oraz aromat. Dokładnie miksujemy. Dodajemy resztę mąki pszennej(...)lodówki. Ponownie przegniatamy ciasto, formujemy kuleczki wielkości ok. 1,5 cm. Układamy na blaszce z papierem do pieczenia, zachowując odpowiednie odległości, ponieważ pomimo braku proszku do pieczenia ciasteczka i tak urosną. Palcem namoczonym w mące ziemniaczanej robimy zagłębienia. W zagłębieniach umieszczamy połówki wisienek. Blaszkę z ciasteczkami umieszczamy w piekarniku na 15 minut w temp
Maminek kulinarnyCiasteczka nadają się do dłuższego przechowywania, pod warunkiem, że nie zostaną wcześniej zjedzone. Stanowią tez ciekawą dekorację stołu świątecznego. Składniki: -45 dkg mąki -15 dkg cukru pudru -2 łyżki miodu -15 dkg masła -2 jajka -aromat -można dodać przyprawy korzenne Do mąki dodajemy cukier puder, aromat, jajka, miód, pokrojone masło i zagniatamy ciasto(...)godziny odstawiamy do lodówki do wychłodzenia. Stolnicę delikatnie posypujemy mąką, rozwałkowujemy na niej porcjami ciasto na grubość 3-4 mm i wycinamy dowolne kształty ciasteczek. Układamy na blaszkach z papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 160 st. C z termoobiegiem na ok. 8-10 minut. Gdy się upieką, wyjmujemy
Maminek kulinarnyWczoraj wieczorem piekłam ciasteczka. Kiedy już pozagniatałam wszystkie ciasta, włożyłam do lodówki, usiadłam na chwilę i stwierdziłam, że przydałby się jakiś deser. Ciasteczka i owszem, pyszne są, ale nagle nabrałam ochoty na coś delikatnego, kremowego... Z żurawiną - koniecznie! Żurawina jednak nie mnoży się w lodówce sama z siebie, trzeba więc było ruszyć do sklepu. A nadmienić muszę, że świeżą(...)jakiejś zwykłej, tradycyjnej, ale z twistem . Sięgnęłam więc po En aromatisk nydelse: Kaffe - książkę, która mnie ostatnio zachwyciła, choć znajduje się w moim posiadaniu już jakiś czas. Upiekłam ciasteczka kawowe, teraz więc nadszedł czas na kawę. Miałam zaznaczonych wcześniej kilka przepisów, a jednym z nich okazała się receptura na kawę po meksykańsku. Hmpf... Czy ma ona cokolwiek z Meksykiem wspólnego
Pożeraczka, czyli raz adobrzekońcu dodać skórkę z cytryny, połączyć. Ciasto przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki, wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia małe ciasteczka (blisko siebie, ciastka nie rosną). Schłodzić 30-60 minut w lodówce. Po tym czasie piec w 180 st. C. przez 10 minut. Zdjąć z blachy, wystudzić. Białko ubić na sztywną pianę. Partiami(...)cały czas ubijając. Na końcu dodać galaretkę, miksować, aż nie będzie w masie grudek. Schłodzić w lodówce przez 5-10 minut. Połowę ciasteczek posmarować dżemem - około 1/2 łyżeczki na ciastko. Na to wyłożyć krem, przykryć ciasteczkiem bez nadzienia. Przechowywać w pojemniku, w temperaturze pokojowej. Smacznego! Przede mną całe długie, przyjemne popołudnie. C. w domu, ale planów wyjazdowych na dzisiaj
Pożeraczka, czyli raz adobrzefigurek porcelanowych i ogrodowych, na kurczakach (żywych!) i króliczkach kończąc. Uff... Dużo chodzenia, mnóstwo oglądania. Kupiliśmy trochę przypraw (jakżeby inaczej), a mi w oko wpadł pojemnik na ciasteczka. Uroczy, porcelanowy, z bałwankiem na pokrywce i życzeniami wypisanymi na boku. Wiem, wiem, nie pora teraz na zimowo-świąteczne akcesoria, a co poradzę - był prześliczny! C. rzucił się na niego w tempie(...)błyskawicy, żeby wręczyć mi go jako imieninowy prezent. A muszę zaznaczyć, że krzywo na mnie patrzy, kiedy kupuję kolejną puszkę na ciasteczka czy kolejną foremkę (ja rozumiem, że nie mamy miejsca i niedługo będziemy się przeprowadzać, ale czasem nie umiem się oprzeć!). Doceniam więc jego gest ogromnie i bardzo, bardzo dziękuję! A pojemniczek pokażę Wam przy okazji pierwszych świątecznych ciasteczek
Pożeraczka, czyli raz adobrzeniż poprzednie, ale wydaje się być naprawdę dobrym rozwiązaniem, jeśli o niespodziewanych gości chodzi. Kto bowiem powiedział, że gościom zawsze trzeba podawać ciasto? Moim zdaniem małe, zgrabne desery czy ciasteczka mogą wywołać jeszcze większy podziw, a może nawet zachwyt...? Moją propozycją na deser dla niespodziwanych gości są bowiem... Makaroniki. Tak, nie pomyliłam się, nie upadłam na głowę i nie zwariowałam(...)smaku, takie trochę jesiennie. Do przełożenia przygotowałam curd z marchewki, który jest moją najnowszą wielką miłością. Ma piękny, intensywny kolor, smakuje cytrynowo z lekką nutą rozgrzewającego imbiru w tle. Ciasteczka można przełożyć samym curdem, ja jednak przygotowałam prosty krem z mascarpone, a tylko w środku schowałam odrobinę czystego curdu. Dzięki temu makaroniki nie są przesadnie słodkie, a wyglądają zniewalająco
Pożeraczka, czyli raz adobrze