ciasteczka - 38126 przepisów (strona:653/2542)

Lukier królewski i poradnik lukrowania pierniczków 71

także garść porad związanych z lukrem, lukrowaniem i inspiracjami z wzorami. Zebrałam Wam to wszystko co w mojej ocenie bardzo ułatwi Waszą naukę i dzięki czemu stworzycie arcydzieła! Lubicie ciasteczka? Zajrzyjcie do tych przepisów: –  ciasteczka z pieczątkami –  podstawowy przepis na pierniczki Książka Zapach Świąt To już ostanie książki Zapach Świąt dostępne w moim sklepie. Zachęcam do zakupu

nietylkopasta.pl
Magdalenki pomarańczowe z miodem 50

Dzień dobry :-) Lubicie magdalenki? Ja powiem szczerze, że robiłam je po raz pierwszy. W końcu mam foremkę do tych ciasteczek i z córą postanowiłyśmy wypróbować. Nie robiłyśmy cytrynowych, tylko pomarańczowe, zamiast cukru dałyśmy miód pomarańczowy Huzar . Magdalenki wyszły pyszne, dzieciom smakowały bardzo. Są puszyste i leciutkie. Następnym razem zrobimy w innych wersjach smakowych :-) Miłego piątku :-) Składniki: 6 jajek(...)masła 5 łyżek miodu u mnie pomarańczowy Huzar starta skórka z 1 większej pomarańczy 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do oprószenia ciasteczek  1. Masło roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Pomarańczę sparzamy wrzątkiem i szorujemy szczoteczką. Następnie ścieramy na tarce na drobnych oczkach. 2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę

kruche babeczki
LUKIER KRÓLEWSKI 70

Lukier królewski, tzw. Royal Icing to idealny lukier do dekorowania pierników i ciasteczek maślanych. Przez długi czas do lukrowania pierniczków używałam lukru z białkiem w proszku, ponieważ bałam się użyć świeżego białka. Obawiałam się salmonelli i dlatego wybierałam białko w proszku. W tym roku postanowiłam przetestować lukier ze świeżym białkiem i zobaczyć czy jest jakaś różnica? Przy pierwszym podejściu bardzo(...)tortów. W słodkim skrócie Kasia to Lukrowa Królowa! Kasię poznałam osobiście w ubiegłym roku, gdy zamówiłam u Niej piękny kalendarz adwentowy z pierniczkami. Do dziś podziwiam jej pięknie lukrowane ciasteczka na Instagramie. Kasia udzieliła mi kilka cennych porad związanych z lukrem, którymi dzielę się teraz z Wami. Czy jest różnica między lukrem zrobionym na białku w proszku, a lukrem

Słodki Pomysł
ciastka smalcówki bez jajek 2165

[Głosów:  3    Average:  5 /5] składniki: 100 g smalcu 125 ml śmietany kwaśnej 180 g mąki + do podsypania ciasta 1 łyżeczka proszku

Domowy Smak Jedzenia
Orzeszki 69

Orzeszki to smak dzieciństwa. Kojarzę je bardziej ze weselami niż z Bożym Narodzeniem, stały na stole wśród innych ciasteczek i kusiły swoim kształtem. Smak ich jest niezapomniany, ciasto kruche i krem maślany, często z orzechami w środku.  Foremki kupiłam w sklepie internetowym wiosną tego roku, ale dopiero niedawno wykorzystałam po raz pierwszy. Zrobiłam jednak jeden błąd - kupiłam jedno opakowanie(...)opakowaniu jest 10 foremek, co oznacza, że jednorazowo w piekarniku mogę upiec jednocześnie zaledwie 5 ciasteczek. Zabawy miałam więc trochę, bo wyciągałam gorące, musiały wystygnąć i dopiero po chwili mogłam piec kolejne. Jeśli więc zamierzacie kupić foremki - to polecam od razu większą ilość, aby za jednym razem móc upiec więcej.  Są jeszcze takie specjalne patelnie, jednak nie miałam

bistro mama
Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym 70

ostatnio ulubione ciasteczka moich dzieci. Z krótką listą składników, choć przepis można wzbogacić o posiekane orzechy, suszone owoce lub posiekaną czekoladę. Robi się je bardzo szybko i w mgnieniu oka znikają ze słoika w którym je przechowuję. Mają ciekawy orzechowy smak, są chrupiące i w moim przekonaniu zdrowsze od sklepowych słodyczy wypełnionych syropami glukozowo-fruktozowymi, sztucznymi aromatami i polepszaczami(...)sobie tłumaczę). Poza tym, lubię jak w domu pachnie wypiekami, ciasteczkami, chlebem, a w grudniu piernikami i już cieszę się na ten nadchodzący sezon piernikowy. Składniki: 100 g masła orzechowego 110 g cukru brązowego 1 jajko 1 i 1/4 szklanki płatków owsianych 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli Przygotowanie: W misce miksujemy masło orzechowe z jajkiem i cukrem. Dodajemy płatki

Smakowity Blog Kulinarny
pierniczki szwedzkie 64

[Głosów:  5    Average:  5 /5] składniki: 380 g mąki 150 g miodu 100 g cukru pudru 110 g masła 1 jajko 2

Domowy Smak Jedzenia
Najprostsze ciasteczka owsiane z bakaliami 102

Dziś przepis na ciasteczka owsiane z mnóstwem różnych bakalii. Ciasteczka wykonuje się w ekspresowym tempie i są one świetną przekąską do szkoły lub pracy. Są słodkie, ale oczywiście nie chociaż nie zawierają żadnego cukru. Wielbicielom suszonych owoców i bakalii na pewno przypadną do gustu. U mnie dodatkowo wzbogacone o nasiona chia.  Składniki (12 ciastek): 2 szklanki płatków owsianych

Healthy food explorer
Orzeszki z ciasta kruchego z masą z mlekiem w proszku 69

Pyszne ciasteczka w kształcie orzeszk ów  z ciasta kruchego nadziewane masą czekoladową z mlekiem w proszku.. Są trochę pracochłonne   ale efekt jest naprawdę super!  Idealne na przyjęcia dla dzieci.   Ja mam specjalną formę do pieczenia ale spokojnie można upiec ciasteczka w zwykłych foremkach na ciastka. Składniki: Ciasto:  1 kostka margaryny 3 szklanki mąki

Przepisy mojej mamy
Wielkanocne kruche pisanki 79

Wielkanocne kruche ciasteczka.Piękna ozdoba na świąteczny stół. Ja upiekłam też cieniutkie ciastka i przełożyłam je masą z mleka w proszku,ale zwykłe kruche ciasteczka są pyszne! Najlepsze po kilku dniach. Składniki: 150 g masła 200 g mąki 50 g cukru 1 cukier waniliowy 1 żółtko szczypta soli 10 kropli ulubionego aromatu do ciasta- może być sok i skórka(...)wycinamy ciasteczka.Pieczemy ok 10 minut w 180 st.C. Lukier: 13 dkg cukru pudru 1 białko Białko ucieramy z cukrem pudrem ok.10 minut na gładką i płynną masę. Zimne ciasteczka dekorujemy lukrem i zostawiamy aż  lukier zastygnie. Masa: 100 g margaryny 1 żółtko 0,5 szklanki cukru pudru mleko w proszku-ok.1 szklanka Margarynę,żółtko i cukier miksujemy.Następnie

Przepisy mojej mamy
Piernikowe ludziki 112

macie możecie wycinać nożykiem. Wycięte pierniczki wykładamy na blaszkę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia, a piekarnik nastawiamy na 180 stopni – pieczemy około 10/12 minut. Po wyjęciu i wystudzeniu ciasteczek czas na najlepsze – dekorowanie! Dobrze sprawdzi się domowy lukier (mleko + cukier puder), który można zabarwić barwnikami spożywczymi, ale łatwo dostępne są w sklepach specjalne pisaki do zdobienia ciastek! Gotowe ciasteczka najlepiej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Cantucci z Prato. 63

Przepis na pyszne biszkopciki z migdałami. oryginalny włoski przepis z kanału „Mangiare u Ewki”. SKŁADNIKI: 3 duże jajka 200 g cukru 480 g mąki

Pani M - kuchnia smakowita
francuskie różyczki z jabłkami 79

[Głosów:  5    Average:  5 /5] składniki: ciasto francuskie 2 jabłka sok z 1/2 cytryny woda 4 łyżki dżemu np. brzoskwiniowego wykonanie: Jabłka

Domowy Smak Jedzenia
CIASTECZKA MARCHEWKOWE Z MARMOLADĄ 100

Kruche, maślane , pomarańczowe od marchewki pyszne ciasteczka. Fajny sposób na przemycenie marchewki .   Użyłam tutaj masła i radzę nie zmieniać  na margarynę. Lepiej zrobić z połowy porcji,ale będzie naprawdę smacznie 😍. Polecam.  Składniki: 70 dag mąki pszennej 50 dag masła 30 dag drobno startej marchewki  1 łyżka cukru pudru 2 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia marmolada(...)środek każdego nałożyć marmoladę i dobrze zlepić dwa przeciwległe końce. Posmarować roztrzepanym białkiem,ułożyć na blaszce i piec ok 15-20 min w 180 st. C.  Gotowe ciasteczka oprószyć cukrem pudrem bądź polać lukrem

Niespełnione zdolności kulinarne
Kruche makowe gwiazdki cytrynowe 57

Kruche makowe gwiazdki cytrynowe to delikatne maślane ciasteczka w kształcie gwiazdek z lekką nutą cytrynową, idealne na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia. Zapakowane w ozdobiony świątecznie szklany słoik, będą wspaniałym i pięknie wyglądającym prezentem dla bliskiej osoby . Kruche makowe gwiazdki rozpływają się w ustach i ciężko nie skusić na kolejne 🙂 Składniki kruchych makowych gwiazdek: (około 20 dużych gwiazdek lub 30 średnich(...)kleiłoby się do blatu i wałka. A im więcej mąki tym ciasto twardsze) . Powykrawać gwiazdki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec partiami około 8 minut (ciasteczka wyciągane z pieca będą miękkie, ale będą twardniały w miarę studzenia) . Zostawić je na blaszce na 5 minut , a następnie przenieść na kratkę i ostudzić. Kruche makowe gwiazdki zachowają świeżość

Moja Delicja