jego smaku decydują dwa składniki: kremowy ser Philadelphia i słodko-słone ciasteczka Digestive. Przy tradycyjnym serniku ważne jest połączenie masła z dużą liczbą żółtek, potem twaróg i ubita piana z białek. Tak przynajmniej wygląda większość przepisów na sernik. W przypadku sernika nowojorskiego ser musi mieć co najmniej 20 proc. tłuszczu, ważna jest też śmietana, jaja i brak masła, co powoduje(...)mój urodzinowy sernik nowojorski, pierwszy sernik na blogu i pierwszy, jaki upiekłam. Z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że był idealny. Moi goście mogą to potwierdzić. Składniki: Spód: 280 g ciasteczek digestive (lub herbatników), pokruszonych 140 g roztopionego masła Masa serowa: 900 g serka kremowego typu philadelphia lub twarogu mielonego przynajmniej dwukrotnie 250 g drobnego cukru do wypieków 3 łyżki mąki
Smakowity Blog KulinarnyDzisiaj druga część z pobytu Michałka u nas i przepis na bananowe ciasteczka oczywiście w jego wykonaniu. :) Mam nadzieję, że z ciasteczek ucieszyła się jego siostra Karolinka,choć nie mogła z nami piec tego dnia ,gdyż się przeziębiła i została w domu to nie zapomnieliśmy o chorowitce . Nam tak zasmakowały ciastka, że nie można było się im oprzeć. Naprawdę(...)polecam. Przepis pochodzi z książki „Ciasta i placki – kolekcja kuchni Włoskiej” Składniki na ok. 30 ciasteczek: 250 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli 2 banany 100 g miękkiego masła lub margaryny 2 jajka 1 torebka cukru waniliowego (16 g) 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki rumu 180 g cukru. Sposób wykonania: Mąkę
Na słodko lub wytrawniePrzepis na te ciasteczka wzięłam z numeru 11/2011 gazetki „Ciasta za grosik”..i mają one jedną wadę, szybko znikają, są tak kruche i aromatyczne, że na pewno jeszcze nie raz je upiekę :-) Z podanego przepisu wychodzą 2 duże blachy ciasteczek. Składniki: 3 szklanki mąki krupczatki 200 g margaryny 2 żółtka ¼ szklanki cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 cukier waniliowy(...)godzinę aby się schłodziło. Schłodzone ciasto podzielić na 2- 3 części i każdą z nich rozwałkować na placek o grubości 3 – 4 mm. Za pomocą foremek wykrawać ciasteczka i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blachach. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 12 minut w temperaturze 180 – 190 stopni C do czasu aż się lekko zarumienią. Smacznego
Na słodko lub wytrawniezobaczyłam te ciasteczka u Komarki wiedziałam, że muszę je koniecznie zrobić. Już dawno nie jadłam tak wspaniałych ciasteczek.. no i jeszcze ten wygląd.. Nie można było im się nie oprzeć. U mnie dwie blachy ciasteczek ok 40 sztuk zniknęło w dwa dni ;-) Składniki: 1 szklanka maki pszennej 1,5 szklanki krupczatki 200 g zimnego masła lub margaryny
Na słodko lub wytrawnienastępnie zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na placek o grubości około 2 – 3 mm a następnie wykrawać foremkami ciastka. Gotowe pierniki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszkach i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 8 minut w temperaturze 190 stopni C. Po wystudzeniu przechowywać w zamkniętym pudelku
Na słodko lub wytrawniepara-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Już dawno miałam zrobić ciasteczka według przepisu Komarki , lecz zawsze brakowało mi wszystkich składników do ich upieczenia. Gdybym wiedziała, że wyjdą takie pyszne, postałabym się o wszystkie składniki i upiekła o wiele wcześniej. Polecam szczególnie osobom na diecie(...)cukru w ciastkach jest bardzo mało a i na wierzchu można zrezygnować z posypywania cukrem pudrem. Z podanego przepisu wyszło mi ponad 40 sztuk.. Ciasteczka przygotowuje się dzień wcześniej bo ciasto musi przez noc być w lodówce. Składniki na ciasto krucho drożdżowe: 350 g mąki pszennej 200 g masła lub margaryny 1/2 łyżki cukru 100 g kwaśnej śmietany
Na słodko lub wytrawnieupieczeniu nie wylądują w koszu, ale wyszły tak pyszne, że już na drugi dzień nie zostało po nich śladu. Smalec jest w ogóle nie wyczuwalny i dodaje ciastkom kruchości. Polecam :-) Przepis pochodzi z tej strony. Składniki: 500 g mąki pszennej 250 g smalcu w temperaturze pokojowej 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 10% - 18% Szczypta soli Dodatkowo: Marmolada
Na słodko lub wytrawnieWczoraj podałam przepis na idealne kruche ciasteczka maślane. Dziś zaprezentuję sposób, w jaki przygotowałam część tych pysznych ciasteczek: słodkie jeżyki, które podpatrzyłam ostatnio u Konczi i Szpileczki. SKŁADNIKI: ciasto na kruche ciastka z tego przepisu: Idealne kruche ciasteczka maślane. 1 czekolada odrobina mleka przegotowanego ziarna słonecznika 1. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka (dowolnej wielkości, w zależności od tego
Kto ugości moich gości?wyłożyć po 1 łyżce lekko schłodzonego budyniu, 2 plasterki banana i ćwiartkę brzoskwini. Ciastko złożyć za cztery rogi w sakiewkę delikatnie ściskając, aby podczas pieczenia sakiewki się otworzyły. Gotowe ciastka posmarować żółtkiem i piec w nagrzanym piekarniku w 170 stopniach około 20 minut. Po upieczeniu polać czekoladą
Kuchnia w opałachOponki z serem Pączki serowe Pączki hiszpańskie / wiedeńskie / ptysiowe gniazdka Pączki rogate Drożdżowe racuchy z jabłkami Drożdżowe racuchy z bananami Placuszki z serkiem homogenizowanym Placuszki z jabłkami i twarożkiem Ciasteczka serowe z marmoladą - Klementynki Kruche ciasteczka z bezą Ciasteczka orzechowe Torciki warszawskie Ciastka francuskie z marmoladą różaną Nadziewane drożdżowe rogaliki Gofry Blok czekoladowy z bakaliami Blok kawowy z bakaliami
Kuchnia domowa AniSernik na cieście z dodatkiem masła orzechowego, polany polewą toffi z orzechami ziemnymi. Trochę zmodyfikowana wersja sernika dekadenckiego ze strony kwestiasmaku.com. Spód sernika: 1 paczka ciasteczek zbożowych z czekoladą 5 łyżek masła orzechowego niesolonego 2 łyżki masła Masa serowa: 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego 500 g sera mascarpone 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego 5 jajek(...)kremowej 36% 1/4 szklanki brązowego cukru 1/4 szklanki płynnego miodu 1/4 szklanki masła 100 g orzeszków ziemnych (mogą być w miodzie) Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasteczka pokruszyć i wymieszać z masłem orzechowym i roztopionym masłem. Formę wysmarować masłem i wyłożyć masą z ciasteczek. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Twaróg zmiksować z mascarpone oraz
Bulliomasło z masłem orzechowym, wbić jajko i wszystko połączyć. Dodać czekoladę i orzechy włoskie, wymieszać z masą i uformować średniej wielkości kulki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć ciastka, nadając im lekko spłaszczony kształt. Piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni C. SMACZNEGO
Kredowe Menuśrodku ciągliwa i lekko wilgotna, natomiast z wierzchu krucha. KREM 300 ml schłodzonej śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru - niekoniecznie mieszanka owoców kruche ciasteczka w mlecznej lub gorzkiej czekoladzie Przygotowanie BEZA Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 o C . Na blasze ułóż papier i odrysuj tortownice o średnicy ok 22 cm. Uprzednio schłodzone białka jaj ubij(...)mascarpone i delikatnie wymieszaj. Można dodać cukier puder , ale nie jest to konieczne. Beze przekładamy na talerz (patere) i smarujemy połową kremu . Na kremie układamy owoce * i kruche ciasteczka. * owoce rozmrozić wcześniej i osuszyć ( ja nie dokładnie odsączyłam, puściły soki i przemoczyły karton:/ ) Nakładamy drugą beze i delikatnie smarujemy pozostałym kremem i ponownie ozdabiamy owocami i ciasteczkami
Cukier&PuderChyba nigdy nie zrobiłam tak pysznych ciastek!Nie zdążyłam policzyć ile sama zjadłam i przyznaję, że było mi wstyd z tego powodu przed własnym mężem :)Zapach czekolady, który unosi się w domu podczas pieczenia działa jak najlepsza terapia na jesienne smutki.Przepis pochodzi z książki "Smakowite prezenty" Sigrid Verbert.Przypominam, że książkę można wygrać w KONKURSIE organizowanym przez Polska
bistro mamamoje pierwsze polskie próby ich pieczenie można podejrzeć TUTAJ. Tym razem wprowadziłam trochę zmian. Przede wszystkim - dobrałam proporcje ciasta i nadzienia tak, aby starczyło idealnie na 24 pyszne ciastka. Do ciasta dodałam żółtko.A mincemeat, po przeczytaniu przepisu Nigelli, oparłam głównie na żurawinie. Dodałam jednak starte jabłka, tak jak podaje większość przepisów na to rewelacyjne nadzienie. Całość zalałam wódką
bistro mama