około 15-20 minut z termoobiegiem. Razem ze mną piekły: Małgosia z Smaków Alzacji Bożena z Mojego domowego kucharzenia Joanna z Różowej kuchni Lidia z Ciastka z dziurką Łucja z Fabryki kulinarnych inspiracji Monika z Niezapomnianych smaków Kasia z Kasia.in Justyna z Mama i pomocnicy Monika z Matka wariatka
Kulinarne przygody Gatityczęści. Takie ciasto z mąką gryczaną ma fajny smak. Składniki na masę : 500 g śmietany tortowej 36 % czubata łyżka żelatyny, kilka łyżek cukru z wanilią 2 paczki ciastek Katarzynek Przygotowanie masy : Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody - dobrze mieszać do rozpuszczenia żelatyny Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z cukrem, dodając w trakcie przestudzoną, ale nadal płynną żelatynę - ubijać. Przygotowanie(...)łyżkę mąki pszennej, wlać na gotujące mleko- wymieszać i zagotować ponownie. I jeszcze mała poprawka, na pierwszą warstwę ciasta biszkoptowego rozsmarujmy dżem z czarnej porzeczki, a na dżemie układamy ciastka katarzynki, na nich masę budyniową. Na wierzchu jest drugą część biszkoptu. Podczas przedświątecznego rozgardiaszu zaginął mi przepis i dlatego przegapiłam ten istotny fakt :( sorry
Proste Potrawywyjścia na plażę proponuję dietetyczne ślimaki z ciasta krucho-drożdżowego. Bardzo smaczna i zdrowa przekąska. Ostatnio chyba już całkowicie przerzuciłam się na mąki pełnoziarniste, polecam:) Składniki na 20 ciastek 500 ml mleka 25 dag cukru brzozowego 1 łyżeczka soli 5 dag drożdży lub małe opakowanie drożdży suchych 1 jajko kakao 0,5 kg mąki orkiszowej 20 dag masła(...)częścią ciasta. Zwijamy go w roladę i kroimy na plastry. Ciastka kładziemy na przygotowanej do pieczenia blaszcze i zostawiamy je na około 15 minut żeby trochę spęczniały. Ciastka pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Gdy ostygną będą gotowe do zjedzenia, Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieCiastka w wersji wytrawnej. Składniki: pół szklanki ciepłej wody pół łyżeczki drożdży instant pół łyżeczki cukru 1 szklanka mąki łyżka oleju łyżeczka majeranku łyżeczka soli jajko (można pominąć) Rozczyn: do ciepłej wody wsypuję drożdże, cukier i łyżkę mąki. Odstawiam w ciepłe miejsce na 10 minut pod przykryciem. Ciasto: do mąki dodaję przyprawy, olej i wlewam powoli rozczyn(...)ciepłe miejsce na godzinę. Żeby się od spodu nie przykleiło podlewam trochę oleju. Przykrywam ściereczką. Formowanie: wyrośnięte ciasto roplaszczam ręką i wałkuję. Foremką w kształcie rybki wykrawam ciastka. Układam na folii do pieczenia i znów ciasto nakrywam i zostawiam do podrośnięcia na kwadrans. Pieczenie: nastawiam piekarnik na 200 stopni. Ciastka smaruję rozmieszanym jajkiem. Wkładam je do pieca
prawdziwe jedzenieJuż bardzo dawno nie piekłam żadnych ciasteczek... Czas był już więc najwyższy, by nadrobić zaległości. Jedne ciacha uruchomiły lawinę i potem poszło już hurtem... Jednego wieczoru uzupełniłam zapasy ciastek na dłuższy czas. Idealnie sprawdziły się na wakacjach. Własne, zdrowe ciasteczka... Polecam! W zamkniętej puszce mogą być nawet kilka tygodni. Dziś pierwsza wersja letnich ciasteczek: pyszne kruche ciasteczka orkiszowe z pastą
Smaczne ZdroweWitam gorąco po krótkiej przerwie ;) Ostatnio naszła mnie ochota na ciasteczka, takie małe, zgrabne "w sam raz na raz" ;) Więc postanowiłam sobie dogodzić i takowe wyczarowałam... W smaku są idealne, a zapach... nieziemski! Zapraszam do spróbowania :) Jednocześnie zaznaczam, że owe ciacha wysyłam do konkursu Irving Tea, dlatego, że postanowiłam dodać tajemny składnik, a mianowicie kilka łyżek herbaty z serii(...)lodówki w międzyczasie odpalając piekarnik i nastawiając go na ok. 180C. Ciasto rozwałkowujemy tak, aby nie było zbyt grube (ok. 0,5 cm) i wycinamy dowolne kształty. Wycięte ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 minut. Po upieczeniu, ciasteczka odstawiamy do ostygnięcia i możemy przygotować polewę. Kostki czekolady wrzucamy do garnuszka, w którym już
Emcia PichciWczoraj bedac na zakupach wzielam ciasto w rulonie myslac, ze to jest tak jak w Polsce ciasto francuskie. Chcialam z niego zrobic ciasteczka z czekolada i dzemem. No i jak postanowilam tak zrobilam. Wyciagnelam ciasto z opakowania podzielilam na 30 kwadracikow i nakladajac czekolade albo dzem formowalam wraz z moja siosra ciastka. Poniewaz dopiero sie ucze cukiernictwa nie byly(...)zbyt ladne ciasteczka. Wlozylam do piekarnika na 10 min i pieklam w 200C tak jak na opakowaniu pisalo. Po wyjeciu ciasteczek okazalo sie ze to nie bylo ciasto francuskie a do tarty. Ale ciastka i tak byly dobre, a ciasto na tarte swietnie pasuje na ciasteczka. W sumie wyszly kroche ciastka. Polecam zrobic sobie takie same. Ja zamierzam sprobowac
Klaudynkowa kuchniaCiasteczka owsiane należą do moich ulubionych. Są bardzo sycące i zarazem zdrowsze niż te tradycyjne. To już moja druga wersja ciastek z płatkami owsianymi. Ciężko powiedzieć, które są moim faworytem. W obu wersjach wyszły pyszne. Ciasteczka są bardzo chrupkie i aromatyczne. Wiśnie, czekolada i orzechy doskonale do siebie pasują. Jeśli nie macie wiśni można je zastąpić żurawiną. Ciastka śmiało(...)można przechowywać w zamkniętym pojemniku. Wytrzymają na pewno kilka dni o ile domownicy powstrzymają się przed ich zjedzeniem. Ciasteczka owsiane z czekoladą, orzechami i wiśniami Składniki na około 30 sztuk: · 200g mąki pszennej · 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mania GotowaniaPyszne, tradycyjne kruche ciasteczka, które uwielbia chyba każdy. Nie trzeba myślę nikogo zachęcać do ich skosztowania J Tradycyjne kruche ciasteczka z marmoladą Składnik: 100 g zimnego masła 100 g cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia 250 g mąki pszennej 2 żółtka 1 łyżeczka aromatu lub ekstraktu z wanilii 1 łyżka gęstej śmietany marmolada różana lub wieloowocowa Przygotowanie: Mąkę(...)schładzamy w lodówce przez 30-40 minut. Po schłodzeniu dzielimy ciasto na 3 części i wałkujemy na grubość około 3 mm, podsypujemy w razie potrzeby delikatnie mąką. Wykrawamy ciasteczka za pomocą foremki lub szklanki. Połowę ciasteczek smarujemy marmoladą i nakrywamy je drugim ciasteczkiem.Układamy na papierze do pieczenia, zachowując nieduże odstępy. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 12-15 minut
Mania GotowaniaDziś zapraszam na ciasteczka z marchewką. Ciastka z dodatkiem marchewki bardzo lubię, dlatego jest to już ich druga wersja na blogu. Długo zachowują świeżość, są mięciutkie i naprawdę pyszne. Słodkie, o delikatnym korzennym posmaku, pełne zdrowych dodatków. Oczywiście dla uzyskania bardziej dietetycznej wersji możemy zrezygnować z dodatku czekolady J Ciasteczka marchewkowo-owsiane Składniki: 1 szklanka marchewki startej(...)Masa będzie klejąca. Z masy formujemy kulki, lekko spłaszczamy, układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 13-15 minut. Ciasteczka są gotowe, kiedy brzegi są lekko spieczone, a środek miękki. Ciasteczka zostawiamy w otwartym piekarniku, aby stwardniały
Mania Gotowaniapostanowiłam przetestować również przepisy na słodkie wypieki. Przepis znalazłam na blogu prowadzonym przez Marokankę. Zaciekawił mnie szczególnie ze względu na brak mąki. Ghriba są jednymi z najbardziej znanych marokańskich ciasteczek. Najpopularniejsze ghriba mają w składzie mąkę migdałową. Można jednak spotkać wersję z innymi orzechami, np. pistacjami, ziemnymi itp. Jako pierwszą upiekłam wersję z pistacjami, i z pewnością(...)następne będą te migdałowe. Ciasteczka są chrupiące, zdrowe, pozostają bardzo długo świeże, są bardzo szybkie do wykonania i naprawdę pyszne. Polecam. Ghriba czyli marokańskie bezglutenowe ciasteczka pistacjowe Składniki: 2 szklanki mąki migdałowej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka z 1/2 pomarańczy 3 łyżki masła w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 4 żółtka całe migdały cukier puder
Mania GotowaniaWszystkim czytelnikom życzę smacznych, zdrowych, spokojnych i wesołych świąt :) Mam nadzieję, że spędzicie ten czas radośnie w rodzinnym gronie. Tym, którzy jeszcze nie upiekli żadnych ciasteczek polecam dzisiejszy przepis a jeśli macie jeszcze coś pilniejszego do zrobienia, zachęcam do wypróbowania go po świętach! U mnie już praktycznie wszystko dopięte na ostatni guzik :) Składniki na 40 ciasteczek różnej wielkości(...)Dodać masło z miodem i jajko. Wyrobić ciasto. W razie potrzeby lekko podsypać mąką. Następnie włożyć ciasto do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkować i wycinać dowolne kształty. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni z termoobiegiem. Piec ciastka maksymalnie do 15 minut. Po wystudzeniu przygotować lukier: 2 torebki herbaty zalać 100 ml gorącej wody
Ze smakiem i z pasjączasu, a ostatecznie postanowiłam je upiec po kupieniu ślicznych króliczkowych foremek do ciastek (na zbliżającą się Wielkanoc oczywiście). Właściwie trudno powiedzieć jakie są tradycyjne alfajores, ponieważ wygląd/smak ciastek różni się w zależności od kraju, w którym się je wypieka. Ogółem są to popularne słodycze w Ameryce Południowej, Filipinach i Hiszpanii. Czasami mają wygląd cylindryczny, a innym razem(...)okrągłe ciastka przełożone masą kajmakową. Moja wersja powstała na bazie kilku przepisów z Ameryki Południowej. Skórkę cytrynową można zamienić na przyprawę do piekarnika (1 łyżeczka wystarczy). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ
Przepisy Aleksandryprzepis prosiło mnie już wiele osób. Poza tym to jedne z moich ulubionych ciasteczek. Są proste i szybkie. Jedyna ich wada jest taka, że stanowczo zbyt szybko znikają ;) robię je w wielu różnych wersjach i każde bardzo nam smakują. Dziś jednak zapraszam na najbardziej podstawowy przepis. Zazwyczaj robię je nie odmierzając dokładnie składników, dlatego nieco zwlekałam z zamieszczeniem tutaj tego(...)płatków owsianych było dwa razy tyle co mąki. Reszta już bardziej na wyczucie. Ważna jest również konsystencja ciasta. Postaram się to dokładniej opisać już w samym przepisie. Ciasteczka owsiane z rodzynkami i suszonymi morelami Potrzebujemy: 2 kubki płatków owsianych 1 kubek mąki 2/3 kubka cukru (szklanki są trochę za małe, dlatego do odmierzenia płatków, mąki i cukru użyłam swojego kubka
Ratunku obiad