Były już ciasteczka owsiane z mąki orkiszowej , a dzisiaj ciasteczka jęczmienne. Te drugie są dużo mniej słodkie. W zasadzie prawie w ogóle nie są słodkie :) Składniki: 1 szklanka płatków błyskawicznych jęczmiennych owsianych, pełnoziarnistych 2 szklanki mąki pszennej razowej 100 ml oleju rzepakowego 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropel esencji waniliowej lub 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)dłoni. W oryginalnym przepisie ciasto się wałkuje, ale ja tego nie robiłam. Aby zaoszczędzić na czasie nabierałam masę łyżeczką, lepiłam niewielkie kulki, a następnie delikatnie je spłaszczałam. Ciasteczka układać na blaszce i piec ok. 13 minut Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdelikatnie mieszać trzepaczką aż do rozpuszczenia się składników. Nadal gotować i mieszać aż do zgęstnienia. Zdjąć z ognia, wymieszać z ekstraktem wanilii i masłem. SKŁADNIKI NA DOMOWE KAKAOWE CIASTECZKA OWSIANE Z CHILLI: 1 szklanka miękkiego masła 3 łyżki śmietany 1 szklanka brązowego cukru 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka soli(...)Arkusze papieru do pieczenia lekko posmaruj tłuszczem. Uformuj ciasto na kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie umieść 2 cm od siebie na arkuszach papieru do pieczenia. Spłaszczyć delikatnie każde ciasteczko. Piec przez 8 do 10 minut w rozgrzanym piekarniku. Pozostawić do ostygnięcia ciasteczka na blasze do całkowitego wystygnięcia
ClauditteMissCookingWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Faworki są bardzo popularne w okresie karnawału i tłustego czwartku. Są to pyszne, kruche i lekkie ciastka smażone w głębokim tłuszczu. Swą delikatność zawdzięczają długiemu ubijaniu wałkiem i odstaniu ciasta przed pieczeniem. Przepis pochodzi z mojego rodzinnego zeszytu Post Faworki pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujemnie to zdecydowanie najcudowniejszy deser tego lata. Chrupiąca z wierzchu beza kryje słodką piankę otulającą soczystą brzoskwinię, w środku której zamiast pestki czekają na nas nasączone amaretto ciasteczka. Ciepłą słodycz cudownie chłodzi orzechowy smak lodów. A kiedy patrzę na te bezowe kule widzę duże, strzępiaste hortensje - moje ukochane kwiaty w ogrodzie. Chwilo trwaj! BRZOSKWINIE ZAPIEKANE W BEZACH(...)LODAMI ORZECHOWYMI /na 4 porcje/ 4 dojrzałe brzoskwinie 3 białka szczypta soli 160 g cukru, najlepiej drobnego do wypieków garść ciasteczek amaretto likier amaretto lody orzechowe (ja użyłam domowych, przepis niżej) Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni. Brzoskwinie umyć, przepołowić i wyjąć pestki. Następnie ułożyć na płaskim talerzu nacięciem do dołu i polać z wierzchu wrzącą wodą
KUCHARNIAIdealnie nadają się na szarlotki i tartę tatin. Tym razem, by uczcić Dzień Jabłka , opatuliłam je w delikatne i chrupiące płaty ciasta filo. Z dodatkiem cynamonu i pokruszonych ciasteczek amaretti, podsmażone na maśle jabłka delikatnie miękną, a ich kuszący zapach cudownie opływa cały dom. Wystarczy tylko chwila by delektować się maślaną chrupkością filo i wspaniałym nadzieniem z jabłek(...)Zapraszam i Was! FILO-SZARLOTKA 4-5 dużych jabłek, najlepiej o twardym miąższu pół kostki masła cukier - do smaku cukier waniliowy cynamon garść pokruszonych ciasteczek amaretti 4 arkusze ciasta filo Jabłka obrać ze skórki i pokroić na ósemki. Na patelni rozgrzać 1/4 kostki masła, wrzucić cząstki jabłek, posypać cukrem waniliowym, cukrem (ilość zależy od słodkości jabłek i Waszych preferencji
KUCHARNIAciepłem i zapachami. Najpiękniej pachnie w grudniu. Otuleni aromatami goździków, orzechów, miodu, cynamonu, kakao od lat zbieramy się w kuchni, by uczestniczyć w ukochanym przeze mnie rytuale pieczenia świątecznych ciasteczek. Pochyleni nad babcinym notatnikiem z przepisami co roku przeliczamy składniki na nowo, bo co roku przybywa osób, które dostaną na święta pudełko wypełnione po brzegi słodkościami. I magią(...)ciasteczka Karolki. Dokładnie takie jakie piekła, takie na jakie wszyscy czekamy cały rok. Na kilka dni przed świętami listonosze roznoszą te paczki krętymi drogami w różne strony świata. Czasami zazdroszczę, że to nie ja dostanę jedną z nich, bo choć znam przecież cudowny zapach i smak tych ciasteczek, mogę sobie tylko wyobrazić, jak wspaniały i pachnący jest moment otwarcia pudełka
KUCHARNIAplacek z wywiniętym brzegiem, do środka którego wkładamy ulubione owoce lub w wersji wytrawnej warzywa. Zamiast dużej tarty wybrałam małe jednoosobowe lub jednokęsowe galette . Lubię te mini formy. Kruszę ciasteczka waniliowe, nakładam na nie soczyste truskawki i posypuję szczyptą soli morskiej. To moje kolejne drobinki. Lubię niespodzianki. Lubię, gdy marzenia zmieniają się w szczęśliwą rzeczywistość. Jak marzenie(...)szklanki mąki - najlepiej krupczatki 2 łyżki cukru pudru (zwykle przemycam więcej;) 1 żółtko 1-2 łyżki zimnej wody 125 g zimnego masła szczypta soli świeże truskawki garść pokruszonych ciasteczek waniliowych sól morska lody waniliowe (najlepiej domowe) Wszystkie składniki ciasta zagnieść razem i wstawić do lodówki na 1-2 godzin. Schłodzone ciasto przełożyć na posypany mąką blat i rozwałkować. Przy pomocy
KUCHARNIAJako wielka fanka cynamonowych słodkości i białego sera nie mogłam powstrzymać się przed zrobieniem powyższego sernika. Na zimno,bez pieczenia - na kruchym spodzie z owsianych ciasteczek, z masą z serków homogenizowanych i warstwą prażonych jabłek. Podwójnie cynamonowy, niezwykle lekki i pyszny - koniecznie do powtórzenia! Składniki (na tortownicę o średnicy ok. 23 cm) : spód - 150 g ciasteczek zbożowych (u mnie(...)białka - 2 łyżki żelatyny - pół łyżeczki cynamonu prażone jabłka - 3-4 średniej wielkości jabłka - 2 łyżki miodu - pół łyżeczki cynamonu -szklanka wody - 1 łyżka żelatyny Przygotowanie: Spód - ciasteczka drobno pokruszyć (np. w malakserze), połączyć z roztopionym, lekko przestudzonym masłem. Masą wypełnić dno tortownicy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Masa
Kuchnia EllieLITEWSKIE CIASTECZKA MAKOWE-ŚLIŻYKI Śliżyki trafiły do mnie dzięki dziadkowi, który pochodzi z wileńszczyzny . Tam są najważniejszą potrawą podczas kolacji wigilijnej. Tradycja ich pieczenia sięga dawnych czasów. Postne, małe, drożdżowe ciasteczka o lekko słodkawym smaku pieczone są na kilka dni przed wigilią i podawane jak tradycja ,każe z makiełkami, jak u mnie w domu(...)wyrośnięcia. Zaczyn dodać do pozostałych składników, wyrobić gładkie ciasto i ponownie odstawić do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość). Porcje ciasta formować w cienkie wałeczki grubości palca wskazującego. Odcinać około centymetrowe ciasteczka, dość mocno obtaczać w mące i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni
w mojej kuchniciasta lepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce i lekko spłaszczamy. Piec w 180 stopniach C około 15 minut. Studzić na kratce. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dekorować ciastka smarując pasek czekoladą i posypać posiekanymi pistacjami
O kuchni z uczuciemWalentynki zbliżają się wielkimi krokami, dlatego ten tydzień będzie wyjątkowo słodki ;) Dzisiaj przygotowałam dla Was cudownie czekoladowe ciasteczka, oczywiście w kształcie serduszek. W końcu to propozycja na Walentynki ;) Możecie je ozdobić dodatkowo różowym lukrem, wtedy będą się prezentowały jeszcze lepiej. Potrzebne nam (na 50 ciasteczek): - 300 g mąki pszennej - 200 g masła - 100 g cukru pudru - 2 żółtka - 4 czubate(...)tylko pół minuty). Chodzi o to, żeby ciasto się nie łamało podczas wałkowania, ale żeby nie było też zbyt miękkie. Wałkujemy na grubość kilki milimetrów i foremką serduszkiem wykrawamy ciasteczka. Te układamy na blasze wyłożonej papierem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 15 minut
W poszukiwaniu inspiracjiWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Delikatne, kruche ciastka wypełnione kremem budyniowym. To pyszne rurki, które rozpływają się w ustach. Smakują wyśmienicie Ich zrobienie zajmuje nam trochę czasu ale smak wynagradza nam poświęcony im czas Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście takich rurek to gorąco was zachęcam do wypróbowania przepisu Post Rurki z kremem pojawił się poraz
Marta Gotujesłynne cake pops’y inaczej ciasteczka na patykach. A skoro szaleć to na całego. Idąc tym tokiem myślenia powstały one o smaku Oreo. Wystarczą dwa składniki – Oreo plus kremowy serek a tyle szczęścia na patyku. Mogę pokusić się o stwierdzenie, że dzięki składnikowi w postaci serka są niczym mini serniki Oreo. Obtoczone w białej czekoladzie i do wyboru(...)lizało i się smakiem zachwycało. Polecam na każde jedno przyjęcie, w szczególności z udziałem dzieci. Smakują, zachęcają, urzekają a w przygotowaniu dużo czasu nie pochłaniają Składniki: 325 g ciasteczek Oreo 200 g kremowego serka (cream cheese) 200 – 300 g białej czekolady 2 łyżki oleju patyczki do lizaków Ciasteczka kruszymy na drobny pył. Dodajemy serek i zagniatamy do połączenia się
Made By Mom And Sonochotę na odrobinę przyjemności, a dookoła brak cukru w postaci czekolady czy innych słodkości, zawsze najlepszym dla mnie rozwiązaniem jest przygotowanie prostych i bardzo szybkich ciasteczek owsianych. Płatki owsiane, masło, czy mąka zawsze znajdzie się w mojej kuchni, w Twojej z pewnością także, więc wyczarowanie takich małych cudeniek nie trwa więcej niż 40 minut :) Zamiast więc maszerować po sklepu ciastka(...)inicjatywę w kuchni? ;) W poszukiwaniu idealnego smaku, wypróbowałam wiele przepisów na ciastka owsiane. Moim faworytem są te podpatrzone w przepisie u Pani Ewy Wachowicz. Są idealne. Składniki (ok. 20 ciasteczek) 150 gram masła 82 % 1/2 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 1 szklanka mąki 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki płatków owsianych pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Mój Smak na ŻyciePrzepis na te pyszne ciastka - rogaliki znalazłam na blogu ALI i od razu wpadły mi w oko. Małe, niepozorne, proste i szybkie do zrobienia. Posypane jedynie odrobiną cukru wymieszanego z cukrem waniliowym ... z wierzchu lekko chrupiące, miękkie w środku mają smak i zapach wanilii i budyniu :)) Pyszne są świeże, ale i na drugi dzień
Walijskie Pichcenie