najmniej dwie godziny. Kulę ciasta podzielić na mniejsze części i każdą rozwałkować kładąc ciasto na jednym arkuszu papieru do pieczenia i przykryć drugim, rozwałkować na grubość 5 mm. Wycinać ciastka za pomocą foremek. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C, przez 12-15 minut. Ostudzić pierniczki i udekorować według uznania. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku. Wesołych Świąt. Dekorowała
Kuchnia PokoleńCzarno-białe, czekoladowe ciasteczka, puszyste w środku, ekspresowe, przepyszne… Mogłabym jeszcze długoooo o nich pisać… Są ciasteczkowym strzałem w dziesiątke a do tego przygotowuje się je bardzo szybko. Rekomenduje je i polecam z czystym sumieniem. U nas zagoszczą obowiązkowo na Święta. Wszystkim smakowały a dzieci oszalały na ich punkcie. Składniki na około 20-25 sztuk: 100 g gorzkiej(...)odległości pomiędzy kuleczkami. Wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Pieczemy około 10-14 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. The post Śnieżno Czekoladowe Ciasteczka appeared first on Made
Made By Mom And SonDrożdżowe ciastka z makiem w sam raz na świąteczny stół. 500 g mąki 250 g margaryny 5 dag drożdży 3 duże łyżki cukru pudru pół szklanki gęstej śmietany 1 jajko 1 opakowanie cukru wanilinowego Ponadto: Masa makowa - opakowanie 850 g. żółtko cukier puder do posypania Margarynę
Praktyczna plDomowe maślane ciasteczka, biało-czarne, czyli dwa w jednym. Zadowolą miłośników jasnych i czekoladowych ciasteczek. Dużo mniej przy nich pracy, bo odpada mozolne wycinanie foremką. Wystarcz złożyć dwa płaty ciasta, pociąć, skręcić i gotowe. Bardzo łatwo je zrobić i pięknie się prezentują. Na drugi dzień zdecydowanie smaczniejsze. Składniki: 300 g maki orkiszowej 75 g cukru/ksylitolu na czubek noża proszku(...)blaszce. Piec około 15 minut. Studzić na kratce do gorącej kremówki dodać połamana czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. W rogu woreczka foliowego wykałaczką zrobić dziurkę, napełnić rozpuszczoną czekoladą. Połowę ciasteczka udekorować paseczkami z czekolady. Odstawić do zastygnięcia. W szczelnie zamkniętym pudełku mozna przechowywać do 3 tygodni
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Święta tuż, tuż ☺ Jeżeli jeszcze nie zabraliście się na robienie kolorowych ozdób na choinkę, polecam poniższy przepis na kruche ciasteczka z domieszką przyprawy piernikowej. Przystrojone, będą ozdobą dla Waszej choinki i smaczną alternatywą dla klasycznego piernika. 1,5 h 60 sztuk składniki: 2 jajka 200 dag mąki 200 g masła 4 łyżeczki przyprawy piernikowej 1/2 szklanki cukru pudru opakowanie cukru(...)nagrzanym do 180 stopni. Strojenie to już tylko kwestia naszej wyobraźni ☺ My użyliśmy gotowych pisaków cukrowych Dr Oetker, dostępnych niemal w każdym sklepie i własnej produkcji lukru . U nas ciasteczka wyglądają
Ania i Marcin gotująprzygotować na świąteczny deser, to podpowiadam- sernik będzie idealny! Co powiecie na taki, na piernikowym spodzie, z aromatyczną polewą pachnącą pomarańczami i przyprawami korzennymi? Składniki: Spód: 250 g ciasteczek speculatius lub innych kruchych 100 g roztopionego masła 2 łyżeczki przyprawy do pierników Masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu 280 g cukru pudru 5 jajek 2 czubate łyżki budyniu waniliowego(...)cukru z prawdziwą wanilią Polewa: 150 ml jogurtu greckiego 1 łyżka skórki startej z pomarańczy 1 łyżka soku wyciśniętego z pomarańczy 1 łyżeczka przyprawy do piernika Przygotowanie: Spód: Ciasteczka rozdrabniamy w malakserze lub wsypujemy do torebki i rozdrabniamy wałkiem. Dodajemy przestudzone masło, przyprawę do piernika, mieszamy. Powinniśmy uzyskać konsystencję mokrego piasku. Tortownicę wykładamy folią aluminiową, boki smarujemy masłem. Spód
Smakowity Blog Kulinarnynaczyniu łączymy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika i jajko. Następnie wlewamy przygotowaną wcześniej masę. Z wszystkich składników wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy i wycinamy ciasteczka z foremek w kształcie gwiazdek różnej wielkości. Wykrojone ciasteczka układamy na natłuszczonej foremce i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 12-15 minut. Lukier królewski: W misce(...)miksera ubijamy białko na sztywno pianę a następnie dodajemy stopniowo cukrem pudrem. Wystudzone choinki dekorujemy, łączymy ze sobą za pomocą płynnego lukru nakładanego na środek ciasteczka i przykrywanego kolejnym od największego do najmniejszego. Najmniejszą gwiazdkę umieszczamy na szczycie każdej choinki. Odstawiamy do całkowitego wyschnięcia lukru
Podróż w kulinarialukier , tak jak w tym przepisie ( KLIK ) Następnie do 2 czubatych łyżek gęstego lukru dodajemy 3 - 4 łyżki soku pomarańczowego. W takim płynnym lukrze moczymy wierzch ciastek i odkładamy do zastygnięcia. Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkawkładamy ją do lodówki na 1h. Po tym czasie wyjmujemy, rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 3 mm i wycinamy dowolne kształty. Ja dla urozmaicenia sklejałam po 2 ciastka (w jednym wcześniej wycięłam małą dziurkę), i na wierzchnie - to z otworem nakładałam odrobinę dżemu truskawkowego. Piec w temp. 175st do uzyskania złotego koloru
Walijskie PichcenieNaszła mnie ochota na małe co nieco. Przeglądając kuchenną szafkę natrafiłam na dawno nie używaną mąkę z jadalnych kasztanów. I tak powstały bardzo jesienne ciasteczka. :) Niewątpliwą zaletą jest fakt, że możemy na bieżąco kontrolować ich smak i słodycz. Bo wszystkie składniki są "jadalne" bez obróbki termicznej! Pieczenie tych ciastek to tak naprawdę nic innego jak ich "podsuszanie". Więc do dzieła(...)Składniki na 10 ciasteczek: - 1 szklanka daktyli - 1 gruszka - 2 łyżki mąki kasztanowej - 5 łyżek mąki kokosowej - garść rodzynek - ew. syrop z agawy (jeśli chcecie jeszcze słodsze) Daktyle zalej gorącą wodą i mocz przez minimum 1 godzinę. Wrzuć do pojemnika blendera odsączone daktyle, pokrojoną gruszkę i mąki. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Spróbuj, ew. dodaj syropu z agawy
Smakuje zdrowoblat , dzielę na dwie równe części ( dzięki temu łatwiej będzie je rozwałkować ) Ciasto rozwałkowuję na papierze do pieczenia na grubość około 3 milimetrów . Z rozwałkowanego ciasta wycinam foremkami ciasteczka – żeby z każdej wielkości było tyle samo ciasteczek . Ciasteczka układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Skrawki zagniatam i ponownie rozwałkowuję . Pieczenie ciastek : Blachę z ciastkami wstawiam do nagrzanego piekarnika
Uwaga Babcia GotujeDziś długo oczekiwany przepis na pyszne i kruche maślane ciasteczka! ;) Sprawa jest banalnie prosta i gwarantuję, że KAŻDEMU ciasteczka się udadzą ;) Składniki: 250g mąki pszennej 100g miękkiego masła 2 żółtka (lub 1 jajko) cukier puder - w ilościach preferowanych ;) u mnie 4 łyżki Do dzieła: Wszystkie składniki siekamy na stolnicy i zagniatamy na jednolitą, dość lepką, masę. Jeśli(...)włączamy piekarnik na 180'C, aby zdążył się nagrzać. Schłodzone ciasto wałkujemy na oprószonej mąką stolnicy i wycinamy dowolne kształty. Pieczemy na blaszce wyłożonej pergaminem ok. 15 min, aż ciasteczka się zarumienią. Gotowe! Tylko nie poparzcie sobie języków! ;) PS. Ciasto idealnie nadaje się do stemplowania! :) PS.2 Poniżej smakołyki od Spektrum Smaku przygotowane na przedświąteczny Jarmark WYPIEKI, który organizowała Piotrkowska
Spektrum SmakuKruche, cynamonowo- orzechowe, błyskawiczne ciasteczka świąteczne. Obowiązkowo znaleźć się muszą na wigilijnym stole :) Z przepisu wychodzi ich sporo, bo aż 50 sztuk, ale nie martwcie się, znikają w mgnieniu oka! Gorąco polecam. Składniki: (na ok.50 sztuk) Ciasto: 150 g maki pszennej 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej 50 g zmielonych orzechów laskowych 100 g zimnego masła 80 g cukru(...)zagnieść w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić 60 minut w lodówce (lub dłużej). Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm i za pomocą foremek wykrawać ciasteczka. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciasteczko posypać cukrem i udekorować orzechami, migdałami. Piec w 180 st.C przez 10 minut do lekkiego zarumienienia. Upieczone wyjąć
Nastoletnie Wypiekaniebardzo rozmroziło i powstała z niego jednolita kostka.. I co teraz? Wałka nie ma, a coś z ciasta trzeba zrobić. Wykroiłam z bryły ciasta małym kieliszkiem małe okrągłe ciasteczka, włożyłam do piekarnika, patrzę, a tu wyrastają takie małe grzybki ;). Z błyskawiczną masą czekoladową wyszły przepyszne ;). Błyskawiczne francuskie ciasteczka z maślaną masą czekoladową Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego(...)zdejmujemy z ognia. Po przestudzeniu, do lekko ciepłej czekolady dodajemy cukier i masło, dokładnie mieszamy, zostawiamy do ostygnięcia do temp. pokojowej, potem wkładamy na 5-10 minut do zamrażarki. Ciasteczka rosną niczym atomowe grzyby, więc przekrawamy je i przekładamy masą. I zjadamy ;). Rady: Do masy można dodać wiórki kokosowe - rewelka! ;) [zdjęcie, z braku aparatu, robione lodówką
Kuchnia w szuwarachwycinać z niego kwadraty (użyłam foremki). Na środku każdego kawałka nałożyć porcję kremu czekoladowego (nie za dużo, bo lekko puchnie) a boki złożyć do środka i delikatnie posklejać. Ciastka ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem
Di gotuje