ciasteczka - 38126 przepisów (strona:636/2542)

Sernik na zimno z truskawkami na kukrydzianym spodzie czyli trochę latazimą 211

Jedną z rzeczy, które sprawiają mi ogromną frajdę jest robienie ciastek z myślą o moich bliskich, a już nic mnie tak nie cieszy gdy ciastko znika w tempie błyskawicznym. Tak się stało i tym razem z braku czasu postanowiłam popełnić coś prostego i szybkiego i się udało zrobić to w niecałe 30 minut. Jeśli trafią się Wam niespodziewani goście

Cynamonowe szczęście
O tym, dlaczego wakacje nie są najlepszą rzeczą, jaka mnie w tym roku spotkała. I muffinki z rabarbarem 153

tych nie warto sobie odmawiać w aktualnie panujących warunkach atmosferycznych. Dodatek serka i jogurtu sprawia, że są mięciutkie i cudownie wilgotne, z lekko kwaśnym rabarbarem i chrupiącymi kawałeczkami ciasteczek migdałowych smakują po prostu wybornie. Przepis znalazłam w gazetce Pieczenie jest proste , nr 2/2014. Skusicie się...? Jogurtowe muffinki z rabarbarem Składniki: (na 16-20 sztuk) 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki(...)proszku do pieczenia 100 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 50 g ciasteczek amaretti 100 g serka kremowego 300 g jogurtu naturalnego 80 ml oleju 1 jajko 200 g rabarbaru Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, cukrem, cukrem waniliowym i pokruszonymi na większe kawałki ciasteczkami. Rabarbar pokroić na dość cienkie plasterki. Jajko roztrzepać, dodać olej, jogurt i serek. Dodać mokre składniki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
MINI PALMIERY 205

upieczenia będziemy potrzebować dodatkowo tylko cukru i cynamonu. Oczywiście przepis możemy dowolnie modyfikować dodając (lub zamieniając) zmielone orzechy, startą czekoladę, migdały ... lub oblewając je np. stopioną czekoladą.  Ciasteczka są łatwe i szybkie do zrobienia, więc bez problemu poradzą sobie z nimi nawet mniej wprawione w sztuce kulinarnej panie domu :)) Są pyszne szczególnie lekko ciepłe :-)  Składniki: op. gotowego(...)cynamonu Wykonanie:  Ciasto rozwijamy na blacie stołu lekko posypanego mąką. Delikatnie rozwałkowujemy. Ja przecięłam ciasto na pół, aby otrzymać 2 węższe prostokąty. (Otrzymałam dzięki temu więcej ciasteczek w wersji mini). Płat ciasta posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Rolujemy prawy, dłuższy bok do środka, a następnie analogicznie - lewy. Otrzymany rulonik tniemy na 1cm kawałki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem

Walijskie Pichcenie
Pastelowy sernik z herbatą matcha 187

delkiatna słodysz wspaniale uwydatniają oryginalny smak herbaty matcha. To mój nowy sernikowy hit :) Gwarantuję, że takim deserem zachwycicie nawet najbardziej wymagających gości :) SKŁADNIKI (tortownica 23 cm) 150 g kruchych ciasteczek cytrynowych ( mogą być zwykłe maślane) 1 duża łyżka masła 500 g twarogu sernikowego 500 g mascarpone 5-6 łyżek żelatyny ( 1 opakowanie) 1 limonka 1 duża łyżka herbaty matcha(...)łyżek cukru pudru ( można więcej) dodatkowo płatki kokosa draże mleczne maliny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasteczka umieścić w blenderze i zmiksować na piasek, dodać masło i miksować chwilę do uzyskania konsystencji "mokrego piasku". Można też ręcznie utłuc ciasteczka i połączyć je z masłem, np. przy pomocy tłuczka. Tortownicę wyłożyć folią aluminową lub papierem do pieczenia ( ja używałam tortownicy silikonowej, więc nie było

DefinicjaSmaku
Ciastka z lentilkami 209

Ciastka w kropki, tego nie mogło u mnie zabraknąć

Ditecz
Ciasteczka z Musem Czekoladowym 148

minut do lodówki. Po tym czasie dzielimy ciasto na pół. Każdą z połówek rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Wycinamy ciasteczka np. większym kieliszkiem lub specjalną wycinarką do ciastek, około 5 cm średnicy. Ciasteczka, w odległościach od siebie wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy około 8-10 minut w 170 stopniach. Odstawiamy do ostygnięcia. Mus czekoladowy

Made By Mom And Son
Ciasteczka kocie języczki 111

Ekspresowe, kruche ciasteczka ! Można je wykonać również w wersji z polewą czekoladową. Składniki: 20 dag masła, 3 jajka, 20 dag cukru, 1 łyżka kwaśnej śmietany, 1 łyżka proszku do pieczenia, 40 dag mąki, skórka z cytryny lub sok z cytryny, aromat cytrynowy (kilka kropel), 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych, papier do pieczenia. Wykonanie: Masło utrzeć na krem(...)jajku, po łyżce cukru i na koniec kilka kropli aromatu cytrynowego i mąkę. Gdy ciasto będzie zupełnie gładkie kłaść  łyżką na przygotowaną wyłożoną papierem do pieczenia formę podłużne ciasteczka. Na każdym ułożyć paseczek skórki z cytryny i posypać orzechami. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni i piec około 15 minut. Gotowe ciasteczka przełożyć do puszki i podawać do kawy

Tradycyjna Kuchnia
Słodka Babeczka u Prezydentowej 173

Wieża telewizjna  i Forum BMW Zanim wycieczkowicze wrócili, my z Asią zagniotłyśmy ciasto na ciasteczka. Kiedy ciasto się schłodziło, we trzy formowałyśmy ciasteczka w formie rogalików-księżyców, a potem upiekłyśmy. Już niedługo będą także na blogu, zapraszam, bo są wspaniałe(...)ostatni dzień, a właściwie pół dnia pobytu Asi i Pawła u nas zjedliśmy śniadanie (już bez Prezydenta, niestety, obowiązki wezwały go do pracy) i udekorowałyśmy ciasteczka białą i ciemną czekoladą, po czym jedna ich puszka została zabrana do Wrocławia, a druga pozostała w Monachium. Przed wyjazdem nastąpiła jeszcze tradycyjna wymiana ściereczek kuchennych i goście pojechali do domu. A u mnie

Kuchnia Prezydentowej
Greckie rogaliki na winie z serem i jabłkami 148

/pieczenia 1 szklanka greckiego wina białego "retsina" 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 żółtko skórka otarta z połowy pomarańczy szczypta soli  cukier puder + cynamon do posypania gotowych ciastek Farsz: 2 starte jabłka (odcisnąć lekko sok z utartych jabłek!) 3 duże łyżki mielonego gęstego serka śmietankowego 3 łyżki rodzynek namoczonych w rumie 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich

Kuchnia Prezydentowej
Ciastka ponczowe 130

Niedawno przypomniałam sobie z dzieciństwa ciastka ponczowe, które dawniej można było kupić w cukierni. Dzisiaj już ich nie widzę. Pomyślałam, że spróbuję je odtworzyć, żeby moje dzieci też ich posmakowały. Udało się i to z dobrym skutkiem. Czytaj więcej

Wiem co jem
Bajaderka 96

Chociaż jako nastolatka często miałam na nią ochotę to nigdy nie odważyłam się jej spróbować. Krążyło o tych ciastkach tyle różnych opowieści, że skutecznie mnie to powstrzymywało przed konsumpcją, chociaż na wystawie w cukierni wyglądały bardzo smakowicie. Gdy więc zobaczyłam ten przepis pomyślałam, że wreszcie nadszedł czas na ralizację moich niespełnionych do tej pory cukierniczych pragnień. Zabrałam się

Wiem co jem
Szybka tarta pomidorowo-bazyliowa ze szparagami 141

Strasznie jestem ostatnio zajęta. W zeszłym tygodniu od rana do wieczora piekłam kruche ciasteczka na kiermasz dla skautów, którzy zbierają pieniądze na letni obóz. W sumie upiekłam ponad tysiąc ciasteczek. Wszystkie już zostały starannie zapakowane i czekają na niedzielę. Ale na tym nie koniec. Teraz zabrałam się za ciasteczka lukrowane, a na koniec tygodnia zaplanowałam takie wypieki, które długo stać

Wiem co jem
Smażone ciasteczka drożdżowe 123

lodówce zostało mi trochę drożdży, których termin przydatności do spożycia niedługo minie. Hmmm... pierwsze skojarzenie: drożdże = czasochłonność. Ale daję drożdżom szansę - przeszukuję internet i znajduję ten przepis na smażone ciasteczka. Po ich wykonaniu zadaję sobie pytanie: dlaczego nie trafiłam na ten przepis wcześniej? :) Ciasteczka wyszły świetne, naprawdę. A ich wykonanie zajęło nie więcej niż 30-40 minut. Tylko proponuję(...)wykroić w nim małe kwadraty. Na kwadrat nałożyć konfiturę i zakryć drugim kwadratem od góry. Zlepić boki. Można to zrobić za pomocą widelca, pozostanie ładny wzorek. Ciasteczka smażyć na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem

Domowa Cookierenka Agi
Biszkoptowe serduszka z kremem malinowym 159

także do dekoracji babeczek). Serduszka wyglądają cudownie, smakują jeszcze lepiej, a ich przygotowanie jest naprawdę łatwe, i co ważne, nie zabierze zbyt dużo czasu. Składniki (na 4 duże, podwójne ciastka): Biszkopt: 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki cukru 3 jajka Krem malinowy: 75 g masła (temp. pokojowa) pół szklanki suszonych malin (zamiast suszonych można użyć

Domowa Cookierenka Agi
Brunsli - tradycyjne szwajcarskie ciasteczka 168

Czym Szwajcarzy zajadają się w okresie Bożego Narodzenia? M. in. tymi oto smacznymi ciasteczkami o intensywnym czekoladowo-migdałowym smaku z korzenną nutą. Dziwię się, że tylko w okresie świątecznym, bo ja mogłabym je wcinać przez cały rok, są tak uzależniające :) Polecam! Składniki (2 blachy - ok. 38 szt. ciasteczek): 250 g mielonych migdałów 150 g cukru 2 łyżki mąki 2 łyżki(...)rozpuścić czekoladę i wymieszać ją z ubitymi białkami i likierem. Połączyć wszystkie składniki i wymieszać na jednolitą masę. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm. Za pomocą foremek wyciskać ciasteczka i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyschnięcia na 5 godzin (lub na całą noc). Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 240° C przez

Domowa Cookierenka Agi

Proponowane wyszukiwania