ciasteczka - 38126 przepisów (strona:629/2542)

Śnieżno Czekoladowe Ciasteczka 113

Czarno-białe, czekoladowe ciasteczka, puszyste w środku, ekspresowe, przepyszne… Mogłabym jeszcze długoooo o nich pisać… Są ciasteczkowym strzałem w dziesiątke a do tego przygotowuje się je bardzo szybko. Rekomenduje je i polecam z czystym sumieniem. U nas zagoszczą obowiązkowo na Święta. Wszystkim smakowały a dzieci oszalały na ich punkcie. Składniki na około 20-25 sztuk: 100 g gorzkiej(...)odległości pomiędzy kuleczkami. Wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Pieczemy około 10-14 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. The post Śnieżno Czekoladowe Ciasteczka appeared first on Made

Made By Mom And Son
Ciastka z makiem 177

Drożdżowe ciastka z makiem w sam raz na świąteczny stół. 500 g mąki 250 g margaryny 5 dag drożdży 3 duże łyżki cukru pudru pół szklanki gęstej śmietany 1 jajko 1 opakowanie cukru wanilinowego Ponadto: Masa makowa - opakowanie 850 g. żółtko  cukier puder do posypania              Margarynę

Praktyczna pl
Biało - czarne kruche świderki 146

Domowe maślane ciasteczka, biało-czarne, czyli dwa w jednym. Zadowolą miłośników jasnych i czekoladowych ciasteczek. Dużo mniej przy nich pracy, bo odpada mozolne wycinanie foremką. Wystarcz złożyć dwa płaty ciasta, pociąć, skręcić i gotowe. Bardzo łatwo je zrobić i pięknie się prezentują. Na drugi dzień zdecydowanie smaczniejsze. Składniki: 300 g maki orkiszowej 75 g cukru/ksylitolu na czubek noża proszku(...)blaszce. Piec około 15 minut. Studzić na kratce do gorącej kremówki dodać połamana czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. W rogu woreczka foliowego wykałaczką zrobić dziurkę, napełnić rozpuszczoną czekoladą. Połowę ciasteczka udekorować paseczkami z czekolady. Odstawić do zastygnięcia. W szczelnie zamkniętym pudełku mozna przechowywać do 3 tygodni

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasteczka na choinkę 133

Święta tuż, tuż ☺ Jeżeli jeszcze nie zabraliście się na robienie kolorowych ozdób na choinkę, polecam poniższy przepis na kruche ciasteczka z domieszką przyprawy piernikowej. Przystrojone, będą ozdobą dla Waszej choinki i smaczną alternatywą dla klasycznego piernika. 1,5 h 60 sztuk składniki: 2 jajka 200 dag mąki 200 g masła 4 łyżeczki przyprawy piernikowej 1/2 szklanki cukru pudru opakowanie cukru(...)nagrzanym do 180 stopni. Strojenie to już tylko kwestia naszej wyobraźni ☺ My użyliśmy gotowych pisaków cukrowych Dr Oetker, dostępnych niemal w każdym sklepie i własnej produkcji lukru . U nas ciasteczka wyglądają

Ania i Marcin gotują
Sernik na piernikowym spodzie 151

przygotować na świąteczny deser, to podpowiadam- sernik będzie idealny! Co powiecie na taki, na piernikowym spodzie, z aromatyczną polewą pachnącą pomarańczami i przyprawami korzennymi? Składniki: Spód: 250 g ciasteczek speculatius lub innych kruchych 100 g roztopionego masła 2 łyżeczki przyprawy do pierników Masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu 280 g cukru pudru 5 jajek 2 czubate łyżki budyniu waniliowego(...)cukru z prawdziwą wanilią Polewa: 150 ml jogurtu greckiego 1 łyżka skórki startej z pomarańczy 1 łyżka soku wyciśniętego z pomarańczy 1 łyżeczka przyprawy do piernika Przygotowanie: Spód:  Ciasteczka rozdrabniamy w malakserze lub wsypujemy do torebki i rozdrabniamy wałkiem. Dodajemy przestudzone masło, przyprawę do piernika, mieszamy. Powinniśmy uzyskać konsystencję mokrego piasku. Tortownicę wykładamy folią aluminiową, boki smarujemy masłem. Spód

Smakowity Blog Kulinarny
,,Choinka z pierników’’ 127

naczyniu łączymy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika i jajko. Następnie wlewamy przygotowaną wcześniej masę. Z wszystkich składników wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy i wycinamy ciasteczka z foremek w kształcie gwiazdek różnej wielkości. Wykrojone ciasteczka układamy na natłuszczonej foremce i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 12-15 minut. Lukier królewski: W misce(...)miksera ubijamy białko na sztywno pianę a następnie dodajemy stopniowo cukrem pudrem. Wystudzone choinki dekorujemy, łączymy ze sobą za pomocą płynnego lukru nakładanego na środek ciasteczka i przykrywanego kolejnym od największego do najmniejszego. Najmniejszą gwiazdkę umieszczamy na szczycie każdej choinki. Odstawiamy do całkowitego wyschnięcia lukru

Podróż w kulinaria
Miękkie pierniczki z marchewką i nutą pomarańczy. 269

lukier  , tak jak w tym przepisie  ( KLIK ) Następnie do 2 czubatych  łyżek gęstego lukru dodajemy 3 - 4 łyżki soku pomarańczowego. W takim płynnym lukrze moczymy wierzch ciastek i odkładamy do zastygnięcia. Smacznego :)   Polecam

Malinowa Kawiarenka
MOCNO MAŚLANE CIASTECZKA Z DOMOWYM DŻEMEM 115

wkładamy ją do lodówki na 1h. Po tym czasie wyjmujemy, rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 3 mm i wycinamy dowolne kształty. Ja dla urozmaicenia sklejałam po 2 ciastka (w jednym wcześniej wycięłam małą dziurkę), i na wierzchnie - to z otworem nakładałam odrobinę dżemu truskawkowego.  Piec w temp. 175st do uzyskania złotego koloru

Walijskie Pichcenie
Jesienne kasztanowe ciasteczka z rodzynkami. Bezglutenowe, bezmleczne, bezjajeczne. 160

Naszła mnie ochota na małe co nieco. Przeglądając kuchenną szafkę natrafiłam na dawno nie używaną mąkę z jadalnych kasztanów. I tak powstały bardzo jesienne ciasteczka. :) Niewątpliwą zaletą jest fakt, że możemy na bieżąco kontrolować ich smak i słodycz. Bo wszystkie składniki są "jadalne" bez obróbki termicznej! Pieczenie tych ciastek to tak naprawdę nic innego jak ich "podsuszanie". Więc do dzieła(...)Składniki na 10 ciasteczek: - 1 szklanka daktyli - 1 gruszka - 2 łyżki mąki kasztanowej - 5 łyżek mąki kokosowej - garść rodzynek - ew. syrop z agawy (jeśli chcecie jeszcze słodsze) Daktyle zalej gorącą wodą i mocz przez minimum 1 godzinę. Wrzuć do pojemnika blendera odsączone daktyle, pokrojoną gruszkę i mąki.  Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Spróbuj, ew. dodaj syropu z agawy

Smakuje zdrowo
Choinki z Ciastek Czekoladowych 244

blat , dzielę na dwie równe części ( dzięki temu łatwiej będzie je rozwałkować ) Ciasto rozwałkowuję na papierze do pieczenia na grubość około 3 milimetrów . Z rozwałkowanego ciasta wycinam foremkami ciasteczka – żeby z każdej wielkości było tyle samo ciasteczek . Ciasteczka układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Skrawki zagniatam i ponownie rozwałkowuję . Pieczenie ciastek : Blachę z ciastkami wstawiam do nagrzanego piekarnika

Uwaga Babcia Gotuje
Ciastka maślane i kruche jak marzenie! 125

Dziś długo oczekiwany przepis na pyszne i kruche maślane ciasteczka! ;) Sprawa jest banalnie prosta i gwarantuję, że KAŻDEMU ciasteczka się udadzą ;) Składniki:  250g mąki pszennej  100g miękkiego masła 2 żółtka (lub 1 jajko) cukier puder - w ilościach preferowanych ;) u mnie 4 łyżki   Do dzieła: Wszystkie składniki siekamy na stolnicy i zagniatamy na jednolitą, dość lepką, masę. Jeśli(...)włączamy piekarnik na 180'C, aby zdążył się nagrzać. Schłodzone ciasto wałkujemy na oprószonej mąką stolnicy i wycinamy dowolne kształty. Pieczemy na blaszce wyłożonej pergaminem ok. 15 min, aż ciasteczka się zarumienią. Gotowe! Tylko nie poparzcie sobie języków! ;) PS. Ciasto idealnie nadaje się do stemplowania! :) PS.2 Poniżej smakołyki od Spektrum Smaku przygotowane na przedświąteczny Jarmark WYPIEKI, który organizowała Piotrkowska

Spektrum Smaku
Świąteczne ciastka cynamonowo-orzechowe 229

Kruche, cynamonowo- orzechowe, błyskawiczne ciasteczka świąteczne. Obowiązkowo znaleźć się muszą na wigilijnym stole :) Z przepisu wychodzi ich sporo, bo aż 50 sztuk, ale nie martwcie się, znikają w mgnieniu oka! Gorąco polecam. Składniki: (na ok.50 sztuk) Ciasto: 150 g maki pszennej 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej 50 g zmielonych orzechów laskowych 100 g zimnego masła 80 g cukru(...)zagnieść w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić 60 minut w lodówce (lub dłużej). Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm i za pomocą foremek wykrawać ciasteczka. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciasteczko posypać cukrem i udekorować  orzechami, migdałami. Piec w 180 st.C przez 10 minut do lekkiego zarumienienia. Upieczone wyjąć

Nastoletnie Wypiekanie
#5. Francuskie grzyby atomowe 114

bardzo rozmroziło i powstała z niego jednolita kostka.. I co teraz? Wałka nie ma, a coś z ciasta trzeba zrobić. Wykroiłam z bryły ciasta małym kieliszkiem małe okrągłe ciasteczka, włożyłam do piekarnika, patrzę, a tu wyrastają takie małe grzybki ;). Z błyskawiczną masą czekoladową wyszły przepyszne ;). Błyskawiczne francuskie ciasteczka z maślaną masą czekoladową Składniki:  Opakowanie ciasta francuskiego(...)zdejmujemy z ognia. Po przestudzeniu, do lekko ciepłej czekolady dodajemy cukier i masło, dokładnie mieszamy, zostawiamy do ostygnięcia do temp. pokojowej, potem wkładamy na 5-10 minut do zamrażarki. Ciasteczka rosną niczym atomowe grzyby, więc przekrawamy je i przekładamy masą. I zjadamy ;). Rady: Do masy można dodać wiórki kokosowe - rewelka! ;) [zdjęcie, z braku aparatu, robione lodówką

Kuchnia w szuwarach
Kruche ciasteczka na piwie (z kremem czekoladowym) 140

wycinać z niego kwadraty (użyłam foremki). Na środku każdego kawałka nałożyć porcję kremu czekoladowego (nie za dużo, bo lekko puchnie) a boki złożyć do środka i delikatnie posklejać. Ciastka ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem

Di gotuje
Kruche ciasteczka z oczkiem 160

pomocą szklanki lub innego okrągłego kształtu. W połowie kółek wycinamy na środku mniejsze kółko. Te całe smarujemy dżemem (ważne żeby był dość gęsty, bo inaczej będzie spływał z ciastek) i przykrywamy kółkiem z otworkiem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 15 minut w 180 st. C (do uzyskania złotego koloru

Cynamonowe szczęście

Proponowane wyszukiwania