ciasteczka - 39423 przepisów (strona:620/2629)

Ciasteczka cynamonowe 196

Ciasteczka są bardzo smaczne i mięciutkie, swoim smakiem przypominają pierniczki. Przygotowanie ich zajęło mi zaledwie pół godziny, więc możemy je przygotować praktycznie w każdej chwili. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru pudru 2 jaka 100 gram masła 3 łyżki miodu 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka sody Dodatkowo: Mąka do podsypania Cukier trzcinowy do posypania Sposób przygotowania(...)masło, jajka, cukier puder, cynamon, sodę oraz miód. Zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na mniejsze części, układamy na podsypanej stolnicy, wałkujemy na grubość 0,5 cm., za pomocą foremek wycinamy ciasteczka. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni.  Ciasteczka doskonale smakują z winem Monte Santi

Bajeczna Kuchnia
Pierniki z białym lukrem 227

obwijam każdą kulę folią spożywczą. Odkładam do lodówki na kilka godzin.  Schłodzone ciasto rozwałkowuję na grubość 4 mm. Wycinamy pierniki za pomocą różnych foremek. U nas to serduszka, ciastek i w tym roku także renifer. Układam pierniki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego piekarnika. Wyszło mi pierników w ilości trzech blach od piekarnika. Temperatura

Kuchnia co dnia
Piernikowe markizy z anyżkiem i powidłami 185

Kruche, korzenne ciasteczka delikatną nutką anyżku,  przełożone domowymi powidłami śliwkowymi które smażyłam u schyłku lata. To propozycja na świąteczny czas, są mięciutkie, choć zaraz po upieczeniu trochę twardnieją ale po przełożeniu miękną, możemy je dekorować dowolnie. Kwintesencja świąt. Zawsze są w moim domu, lubimy je pochrupać ;) Ostatni dzwonek aby je upiec. Składniki: Ciasto: 50 dag mąki pszennej(...)wycinamy jednakowe kółeczka. Wyciąć tyle aby ich liczba była parzysta, układamy na blasze wyłożonej pergaminem, pieczemy około 15 minut w temp 180*c. Po upieczeniu studzimy.  Połowę zimnych ciasteczek  lukrujemy, gdy lukier dobrze zastygnie dekorujemy dowolnie złotym pisakiem żelowym. Drugą połowę ciastek smarujemy powidłami, dociskamy partią z lukrem, odstawiamy w chłodne miejsce na jakiś czas aby pisak dobrze

Wanilia i Kardamon
Ciasteczkowa kawa z mlekiem 178

Idealny napój na zimowy czas. Pyszna kawa z ciasteczkami i ciepłym mlekiem. Dodatek imbiru sprawia że ta kawa najlepiej rozgrzewa. A czekolada to wiadomo jak na nas działa! Składniki : * szklanka wrzątku * 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej  * łyżeczka cukru trzcinowego  * ciepłe mleko * 2 ciasteczka korzenne starte na tarce * kostka czekolady  Przygotowanie : Kawę zaparzyć w większym kubku, posłodzić i wymieszać(...)ciasteczkami. Uzupełnić kubek ciepłym mlekiem. Posypać startą czekoladą

Magiczne Życie Marty
Ciasteczka serowe 169

Dziś przepis na superszybkie serowe ciasteczka. Trzeba użyć dosłownie czterech składników by je przygotować. Można również zaoszczędzić czas podczas ich przygotowywania. Wystarczy zamiast foremek do wykrawania posłużyć się nożem, pociąć ciasto na przykład na prostokąty, posypać wierzch cukrem i upiec . Podobno zamiast cukru można użyć soli i kminku, aby mieć wytrawną wersję ciasteczek, ale takich jeszcze nie próbowałam, na razie(...)nożem. Następnie zagnieść gładkie ciasto i podzielić je na 2-3 części. Każdą część rozwałkować na placek o grubości ok. 3-4 mm, delikatnie posypując mąką. Wykrawać lub wycinać ciasteczka, jedną ich stronę odcisnąć dokładnie w cukrze i odłożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (cukrem do góry). Piec w temp. 180 stopni C przez ok. 18-20 minut

Simply Food
Muffiny z suszonymi jabłkami nadziewane twarożkiem (z nutą karmelowo-waniliową) 220

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić po 1 łyżce ciasta, 1 łyżeczce twarożku i ponownie uzupełnić ciastem (całość nie może przekraczać 3/4 wysokości papilotek, bo muffinki sporo podrosną) . Ciastka posypać zmielonym cukrem karmelowo-waniliowym i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 22-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.   Gotowe muffiny wyjąć z blachy

Di gotuje
ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA CZEKOLADOWE ZE ŚNIEŻNĄ POSYPKĄ 162

kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka oraz mleko. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość około 3 - 5 mm i wykrawać dowolne kształty ciasteczek. Ciasteczka wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Wierzch ciasteczek posmarować roztrzepanym białkiem i posypać pokruszonymi migdałami lub cukrem perlistym. Piec 15 – 20 minut w temperaturze 180 – 200 stopni

Ciastka - domowe słodkości
kruche babeczki z masą makową 187

składniki na kruche babeczki: 230 g mąki orkiszowej lub pszennej 150 g masła, schłodzonego 70 g cukru pudru 1 żółtko 1 szczypta soli dodatkowo: ok. 350

Domowy Smak Jedzenia
herbatniki ziemniaczane Bezglutenowe ciastka 224

mączną . Blaszkę wyłożyć papierem i nakładać masę łyżką .Piec przez 15-25 minut w zależności jakie duże zrobimy---moje 25 minut pieczone w 180 stopniach C --. Pieczemy ,aż środek ciastka jest suchy

w mojej kuchni
Piernikowe ciasteczka z ajerkoniakiem 221

Pyszne ciasteczka piernikowe na Boże Narodzenie . Składniki: ciasto 3/4 szklanki (168g) niesolonego masła w temperaturze pokojowej 1 szklanka (144g) brązowego cukru 1 jajko 3 łyżki (45 ml) melasy 2 1/4 filiżanki (293g) mąki pszennej 2 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta goździków zmielonych 1 łyżeczka sody 1/4 łyżeczki soli polewa ajerkoniak 2 łyżki(...)Ciasto będzie lepkie. Zawinąć ciasto w folię -jak kiełbaskę – i jak mamy już ładny kawałek ,to odwijamy i kroimy plastry gr.0,5cm Piec przez 8-9 minut, aż środek ciasteczka jest upieczony..Pozostawić do ostygnięcia przez 3-4 minuty, a następnie wyjąć na kratkę  do całkowitego ostygnięcia . Wisienką tych ciasteczek jest ajerkoniak. Połączyć wszystkie składniki oprócz cukru pudru

w mojej kuchni
PIERNICZKI IMBIROWE 222

Krok po kroczku… idą święta! A wraz z nimi pyszne... Artykuł PIERNICZKI IMBIROWE pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
ŚWIĄTECZNE KRUCHE CIASTECZKA IDEALNE DO POWIESZENIA NA CHOINKĘ 181

Dziś zapraszam po przepis na kruche ciasteczka, które z powodzeniem można powiesić na choinkę. Łatwe w przygotowaniu, w czasie pieczenia po całym domu unosi się wspaniały zapach, a same ciastka tak pyszne, iż obawiam się, że moje nie przetrwają do świąt :) Kolejny etap do dekoracja ciasteczek lukrem. To świetna zabawa z dzieckiem, nie chodzi tu przecież o perfekcyjną dekoracje ciastek(...)ciasto. Owinąć je folią i włożyć do zamrażalnika na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 6-7 mm na stolnicy podsypanej mąką. Foremkami wykrawać ciasteczka. Na samym brzegu słomką do napojów wykrawać dziurki. Ciastka układać na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C. Piec około 9-10 minut. Wystudzone ciasta udekorować według upodobań

Zrób to smacznie
Muffinki cytrynowe 199

wierzch przestudzonych muffinek. Zachęcam do zakupu produktów   ZENTIS .  W ofercie sklepu znajdziecie cały szereg przeróżnych nadzień, owoców w żelu oraz produktów niezbędnych do przygotowania domowych ciast, ciastek i deserów

Tradycyjna kuchnia Kasi
Dietetyczny deser jagodowy 176

owoc, więc w deserach jest pyszny! Dietetyczny deser jagodowy 3/4 szklanki  czarnych jagód leśnych 3/4 szklanki jogurtu syrop z agawy do smaku 3 łyżki wiórków kokosowych 2 czekoladowe ciasteczka owsiane lub inne fit listki mięty do dekoracji Umyj i oczyść jagody. Jogurt wlej do miseczki, dodaj jagody. Wymieszaj po czym dodaj syrop z agawy do smaku. Dodaj dwie łyżki(...)wiórków kokosowych - wymieszaj. Ciasteczka kakaowe zetrzyj na tarce. Nałóż masę do miseczek. Posyp górę  wiórkami kokosowymi i startymi ciasteczkami. Udekoruj listkami mięty

Gotuj Sam!
Zimowe mini torciki 194

Odstawiamy krem do lodówki na minimum 30 min, aby stwardniał. Gwiazdki przekładamy kremem. Najlepiej za pomocą szprycy, aby zrobić to równomiernie. Wstawiamy do lodówki na ok. 30 min., aby ciastka stały się stabilne. KREM MAŚLANY: LUKIER PLASTYCZNY:  60 g masła  400 g cukru pudru  200 - 220 g cukru pudru  50 g glukozy  1 łyżka gorącej wody  1 łyżka żelatyny(...)przy wałkowaniu - blat podsypujemy cukrem pudrem. Stosujemy go jak mąkę w wyrabianiu klasycznego ciasta. Gwiazdki zwilżamy mokrymi rękoma. Dzięki temu lukier się przyklei i skurczy dokładnie oblepiając ciastko. Lukier rozwałkowujemy jak najcieniej i pokrywamy po kolei gwiazdki dokładnie je oblepiając. Odstawiamy do lodówki na minimum 1 h. Po tym czasie, kiedy całość stanie się w miarę twarde

Kuchnia od dwojga

Proponowane wyszukiwania