ciasteczka - 38923 przepisów (strona:612/2595)

Zazulki 87

Jedne z najlepszych, tak prostych w wykonaniu, domowych ciastek jakie kiedykolwiek jadłam. Idealny sposób by łatwym sposobem zachwycić gości. Składniki -2,5 dag drożdży -1/4 szkl. śmietany -500 g mąki -150 g margaryny -150 g smalcu -cukier wanilinowy -3 jajka -słoik dżemu porzeczkowego (używam domowego, z tego przepisu. Sklepowe mogą być zbyt słodkie) -250 g cukru pudru -orzechy

Zielona Kuchnia
Cebulowe talarki 104

Świetna alternatywa słodkich ciastek, a także...idealna przekąska do piwa. Proponuję również spróbować wersję z większą ilością soli lub dodatkiem ulubionych ziół. Znikają w mgnieniu oka ;-) Składniki -2 szkl. mąki -10 dag margaryny -2 średnie cebule -2 żółtka -3 łyżki śmietany -czubata łyżeczka proszku do pieczenia -pół łyżeczki soli Przygotowanie Cebulę obrać i posiekać. Z mąki, margaryny, śmietany, żółtek

Zielona Kuchnia
KOKOSANKI 155

Kokosanki ❤❤❤  Któż nie lubi tych małych słodkości? Są dla mnie wspomnieniem dzieciństwa i ... ciężkich czasów, kiedy w miejscowej piekarni można było kupić na wagę jedynie kokosanki i ciastka paryskie ... 😊 Lekko chrupiące na zewnątrz, z miękkim środkiem, robi się je baaardzo szybko, a co najważniejsze zawsze się udają 😉  Są super pomysłem na wykorzystanie białek, które czasem zalegają

Walijskie Pichcenie
Pompadurki z brzoskwiniami ciasteczkowymi 213

Pompadurki z brzoskwiniami - pyszność z ciasta twarogowego Pompadurki to pyszne ciastka z ciasta twarogowego oryginalnie nadziewanie śliwkami węgierkami. Z braku śliwek w zaprzyjaźnionym warzywniaku postanowiłam zaeksperymentować i upiec pompadurki z brzoskwiniami ciasteczkowymi tzw. ufo. Składniki na pompadurki 250 dag mąki 250 dag twarogu 250 dag margaryny cukier waniliowy – opcjonalnie

Korniszonki
Ciasteczka maślane 139

Dawno nie było nic słodkiego..no i dziś upiekłam ciasteczka..ciasteczka -stempelki..tylko po upieczeniu za bardzo nie widać napisu, ale mniejsza z tym , ważne ze smaczne . 25 dkg miękkiego masła 20 dkg cukru 1 jajko 1 żółtko 50 dkg mąki  szczypta soli cukier wanilinowy Cykoria szczypta imbiru i cynamonu Mąkę wymieszać z cukrami, imbirem i cynamonem.Żółtko(...)jajko wymieszać widelcem.Dodać do reszty składników, szybko zarobić ciasto i włożyć do lodówki na pół godziny.Wałkować na grubość 5 mm, wykrawać ciasteczka foremką lub szklaneczką, wycisnąć foremką wzorek i układać na blaszce wyłożonej papierem dnia.Piec 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Moje domowe kucharzenie
Wakacyjnie. I lody malinowe z ricotty 196

Tymczasem zostawiam Was z absolutnie bajecznymi lodami, na które przepis znalazłam u Komarki . Gdy jednak zerknęłam na stronę Half baked harvest i zobaczyłam oryginalny przepis wiedziałam, że te miodowe ciasteczka są strzałem w dziesiątkę. Zmiksowałam więc oba pomysły, dodałam i ciasteczka, i sos malinowy, i wyszły mi lody, którymi zajadali się wszyscy. Są kremowe, sernikowe, owocowe i orzeźwiające. Po prostu(...)idealne - teraz już na pożegnanie lata... Lody malinowe z ricotty z miodowymi ciasteczkami Składniki: (na 1,5 l lodów) 400 g ricotty 250 g płynnego miodu 1/8 łyżeczka soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii skórka otarta z 1/2 cytryny 250 ml śmietany kremówki (38%) 250 g malin 60 g ciastek miodowych coulis: 250 g malin 2 łyżki cukru Najpierw przygotować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kruche ruloniki z marmoladą 170

Sposób przygotowania: 1. Mąkę, ser i masło połączyć ze sobą, zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość 3 cm, radełkiem wykrawać prostokąty. Każdy prostokąt cienko posmarować marmoladą. Zwinąć w rulonik. 2. Ciastka układać złączeniem do dołu, piec do zrumienienia w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C. 3. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Wuzetka 153

blogów kulinarnych w internecie tyle różnych wersji tego klasycznego ciastka :) To zróżnicowanie dotyczy zarówno przepisów na krem jak i na same blaty czekoladowe - tu spotkać się można i z ciastem ucieranym i oczywiście ze zwykłym biszkoptem. Natomiast krem to najczęściej bita śmietana, ale niektóre jego wersje to kremy na bazie twarogu, kwaśnej śmietany lub połączenie kwaśnej śmietany i śmietany

Opowieści z piekarnika
Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie 291

Śledzie z papryką i ogórkiem SERNIKI Sernik z łezką Sernik śmietankowy Sernik z łezką na czekoladowym spodzie Sernik z musem brzoskwiniowym   Seromak świąteczny Sernik pomarańczowy na cynamonowym spodzie CIASTECZKA Babeczki świąteczne Ciasteczka czekoladowe Ciasteczka cynamonowe CIASTA  Piernik długodojrzewający Babka z likierem kawowym Śmietanowiec z galaretkami Ciasto czekoladowe z orzechami i jabłkami 3bit bez pieczenia King bez pieczenia Ciasto

Lena Gotuje
Dwuskładnikowe ciastka kokosowo-bananowe 222

Proste, dwuskładnikowe ciasteczka, w sam raz na leniwy dzień Potrzebujemy tylko banany i wiórki kokosowe! Już sam superapetyczny zapach dochodzący z piekarnika w czasie ich pieczenia powoduje, że ślinka cieknie Polecam! Składniki (na 6 ciastek): 2 duże dojrzałe banany 6 łyżek wiórków kokosowych Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni C. W naczyniu banany rozgniatamy widelce, dodajemy wiórki kokosowe(...)całość mieszamy. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia albo matą silikonową. Łyżką nakładamy masę, a palcami formujemy ładne w kształcie ciasteczka Pieczemy w temperaturze 175 stopni C przez 20 minut albo aż ciasteczka będą miały złocisty kolor. Smacznego! * Przepis podejrzałam u AnarchistKitchen. Artykuł Dwuskładnikowe ciastka kokosowo-bananowe pochodzi z serwisu Lamarida.pl

Lamarida.pl
23. Ekspresowe ciasteczka kawowe 201

pyszne. Robi się je w mgnieniu oka. Zawierają składniki, które każdy ma w swojej kuchni. Czy to nie brzmi jak ciasteczka idealne? Do tego świetnie sprawdzają się w roli prezentu. Wystarczy zawiązać wokół nich kokardkę, a będą wyglądać bardzo efektywnie. A do tego smakują każdemu! Goryczkę kawy idealnie przełamuje ich słodkość, a kryształki cukru nadają chrupkości. Można dowolnie je modyfikować(...)przesiewamy do miski, dodajemy cukier, sodę oraz sól, dokładnie wszystko mieszamy. 3. Dodajemy olej, mieszając wszystko dokładnie. Identycznie postępujemy z kawą. 4. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ciasteczka przez 20 - 30 minut, doglądając je często, ponieważ bardzo łatwo je spalić. Docelowo mają być zarumienione. Smacznego! Porady Gdyby masa była zbyt lejąca, należy dodać więcej mąki (ma być jednak

Pland based fille
Diablotki z prażoną cebulką (ciasteczka z żółtego sera) 232

Przepis autorski (mój). Diablotki to kruche ciasteczka z żółtego sera. Można je podawać do zup lub po prostu jako przekąskę. Dla mnie najlepiej smakują w formie ciasteczek, które robię już od wielu lat. Moja rodzina i znajomi je uwielbiają! Są naprawdę przepyszne! W internecie można znaleźć mnóstwo przepisów na diablotki z ciasta francuskiego i o różnych kształtach.  Chyba najpopularniejszymi(...)mlekiem i dodatkowo posypać startym serem.   (*) Z ciasta można również wykrawać dowolne kształty. U mnie widzicie serduszka, do których użyłam foremek Stella . Posiadają one wygodne uchwyty - ułatwiające wycinanie ciasteczek. W opakowaniu znajduje się 6 różnych kształtów. Zapraszam też dośledzenia firmy na facebooku

Di gotuje
ciasteczka a'la podpłomyki do dipu 195

szczypcie do posypania sól i papryka ostra oraz słodka Suche składniki wymieszać razem dodać jajko i śmietanę Ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm podsypując je obficie mąką. Wycinać ciasteczka szklanką.Jajko rozmącić i posmarować nim ciasteczka ,nie jest to konieczne ale zalecane.Posypać ciasteczka solą i paprykami. Piec w 170 stopniach, do zarumienienia około 15 minut. Smacznego

cukrem pudrem posypane
Bezglutenowe wegańskie ciasteczka digestive 186

wiem ja Wy ale ja uwielbiałam oryginalne ciasteczka Digestive. Są kruche, słodko- słone, po prostu idealne. Postanowiłam zrobić ich bezglutenową wersję, ze względu na to, że staram się ograniczać gluten w swojej diecie, ale nie martwcie się, nie będzie nagle wszystkiego bez glutenu, no bo jakże to tak bez drożdżówki. Ciastka z tego przepisu są idealne jako spód(...)były grubsze niż 5 mm. Jak widać, idealnie wyciska się w tym cieście wzorki. Piecz w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika przez 18-20 minut. Po wystudzeniu ciasteczka jeszcze ciut twardnieją. Z własnego doświadczenia wiem, że tego typu ciastka wytrzymają minimum tydzień w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego!   Artykuł Bezglutenowe wegańskie ciasteczka digestive pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl

greenscarf

Proponowane wyszukiwania