masła, 1 szklanka mleka, 1/2 budyniu czekoladowego, 1 łyżeczka cukru wanilinowego, owoce: morele, banany, winogrona bezpestkowe, czerwone porzeczki. Przygotowanie: W rondelku rozpuszczamy masło z czekoladą. Ciasteczka rozbijamy tłuczkiem lub kruszymy blenderem. Dodajemy ciasteczka do masła i czekolady i mieszamy. Foremki od tartaletek smarujemy masłem i wypełniamy ciasteczkami, dokładnie dogniatając. Chowamy do lodówki. W tym czasie gotujemy połowę
Aga w kuchnitemperaturze pokojowej.Rozwijamy ,kroimy w kwadraty ,a z nich trójkąty.Na każdej połówce trójkąta układamy po kawałku czekolady tuż przy szerszym brzegu,zwijamy w rogalik.Smarujemy po wierzchu każdego ciastka żółtkiem i pieczemy na złoty kolor w 200 stopniach.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwysłanej papierem do pieczenia. (Ja ciasto delikatnie rozwałkowałam i wykrawałam z niego okrągłe ciasteczka.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15 minut w 180 stopniach. (Amarantuski powinny być delikatnie zarumienione.) Ciastka ostudzić na kratce i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Produkty do ciasteczek można nabyć w sklepie Eko Zdrowie
Di gotujeCiastka bez dodatku jajek, które można bardzo szybko przygotować. Są smaczne i długo zachowują świeżość. Czytaj więcej
Przepisy Kulinarnesuszonymi pomidorami Makaron "3 sery" Zupa pomidorowa z serowymi grzankami Słodkości: Ciastka francuskie z serkiem i truskawkami Chrupiące bułeczki na truskawkach Ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i kruszonką Ciasteczka owsiane z bakaliami Cytrynowe ciasteczka owsiane Przekąski: Wytrawne roladki z ciasta francuskiego Pasta jajeczna z awokado Inne: Kompot z truskawek i rabarbaru Dżem truskawkowy z wanilią Pojawiły się także poradniki(...)Moja Mama #Porady - co zawsze warto mieć w lodówce Top 5 najpopularniejszych wpisów czerwca to: #Porady - jak sprzątać kuchnie #Porady - co zawsze warto mieć w lodówce Ciasteczka owsiane z bakaliami #Inspiracje - Moja Mama Chrupiące bułeczki na truskawkach Ponownie na topie były wpisy poradnikowe, cieszę się, że moje porady i wskazówki tak Wam się podobają - szykuję nowe inspirujące
Cooking MonsterNajzwyklejsze kruche ciasteczka z mąki żytniej, które zawsze się udają! Zachęcam do upieczenia ich ze swoimi pociechami. Na pewno dadzą radę. Polecam! Składniki: (na ok. 30 sztuk) 150 g zimnego masła 360 g mąki żytniej typ 720 1 jajko 1 żółtko 3 łyżki miodu 60 g cukru trzcinowego Przygotowanie: Wszystkie składniki najpierw wyrobić(...)formować z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odległościach od siebie. Każdą kulkę spłaszczyć widelcem robiąc wzroki. Blaszkę z ciasteczkami schłodzić przez 10-15 minut w lodówce. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Ciastka piec przez ok. 15-20 minut do ładnego zarumienienia. Czas pieczenia może się skrócić
Nastoletnie Wypiekanieimbiru i gałki muszkatołowej 3 zmielone/posiekane goździki Mąki wymieszać, dodać masło. Posiekać wszystko nożem, a następnie rozcierać palcami do uzyskania wyglądu bułki tartej. Dodać pozostałe składniki, ugnieść ciasto. Powycinać ciasteczka, piec 10-12 minut w 200 st. C. SMACZNEGO! Myślę, że mąkę żytnią spokojnie można zamienić na pszenną wedle uznania. Ciasteczka nie są typowo FIT, ale są na pewną zdrowszą(...)wersją kruchych ciasteczek :)) Wartość energetyczna* 1 dużego serduszka: 114 kcal 1,7 g białka 6,5 g tłuszczów (w tym 3,9 g tłuszczy nasyconych) 13,5 g węglowodanów ogółem 1,15 g błonnika IG** = 69 (na granicy średniego i wysokiego) Ładunek glikemiczny (porcji 2 ciastek) = 17 (górna granica średniego) Dla porównania
Vroblewska-fitlifebrązowy cukier w kryształkach do oprószenia Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwijamy na blasze. Smarujemy warstwą nutelli całą jego powierzchnię. Posypujemy cynamonem i wzdłuż długiego boku zwijamy. Kroimy na małe ciastka i wstawiamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika na 18-20 minut. Po wyjęciu możemy posypać brązowym cukrem.Z kawą smakuje idealnie :) Smacznego
ChilliJemykażdy kawałek ciasta porcję farszu i zlepiamy rogi, dociskając je widelcem. Pierożki układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 *C, przez około 15 minut. Ciastka studzimy, polewamy płynnym lukrem, posypujemy orzechami, przecinamy pierożki na pół. Układamy na półmisku i podajemy. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolikąpieli wodnej. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i owijamy szczelnie folią aluminiową . Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wstawiamy dużą blaszkę na którą wlewamy wodę na wys ok 3 cm. Ciasteczka Oreo rozdrabniamy w mikserze/blenderze ,masło roztapiamy ,mieszamy i wykładamy na blaszkę do pieczenia , równomiernie ugniatamy spód i wkładamy blaszkę do lodówki . Wszystkie składniki na jeden blat sernika mieszamy ,można(...)mikserem ale nie za długo aby nie napowietrzyć za bardzo masy . Masę wylewamy na spód z ciasteczek i wstawiamy do piekarnika ,na blaszkę z wodą ,piekarnik ustawiamy na 120 stopni i pieczemy 90 minut po czym studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Z drugim blatem robimy tak samo ale już bez ciasteczek Oreo. Sernikowe blaty wystudzić w lodówce. Rozrabiamy
Wypieki ReneChrupiące, lekko słodkie o pięknym maślanym zapachu. Są tak pyszne, że ciężko powstrzymać się od zajadania się nimi gdy tylko wyjdą z piekarnika!:) Ciasto jest bardzo wdzięczne, a powstałe ciasteczka możecie formować do woli jak chcecie i dekorować je czymkolwiek pysznym chcecie. Ja dekorowałam je na przemian suszoną żurawiną, orzechami włoskimi, makiem i wiórkami kokosowymi. Pychota! Składniki: 300 g mąki(...)środkowej półce na papierze do pieczenia około 15 minut bez termoobiegu (programem grzania góra-dół). Moje wyglądały tak (pierwsza tura), bo było ich trzy. Pamiętaj o zachowaniu odstępów między ciasteczkami, bo urosną. Wystudź na kratce lub na płaskim talerzu. Moja rada: Jeśli chcecie ciasteczka kakaowe dodajcie do ciasta łyżkę do półtorej kakao. Smacznego
Zasmakuj Kuchniwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Inspiracja z blogu: Warsztat Smaku . Ciasteczka są przepyszne, bardzo delikatne i niezwykle kruche. Idealnie sprawdzą się do podjadania w ciągu dnia, do wina, piwa - czy jako przekąska przez telewizorem. Możecie doprawić je wg własnego smaku lub zrobić w sposób (*) opisany na końcu postu. Pycha! (około 14 dużych sztuk, 30 mniejszych) 150g mąki pszennej(...)mąką i przyprawami. Zagniecione ciasto wstawić do lodówki - minimum na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkować (podsypując mąką) na grubość 5 mm i wykrawać z niego dowolne kształty. Ciasteczka ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 12 minut w 190 stopniach. (Powinny być lekko zarumienione.) (*) Ciasteczka można też zrobić w inny sposób
Di gotujegrecki to świetna baza do tworzenia błyskawicznych, dietetycznych deserów o różnorodnych smakach, w zależności od dodatku. Cudowny również z domową nutellą lub np.tahini. Do dzisiejszego dodaj ulubione ciasteczka - u mnie oczywiście amarettini - sezonowe owoce jagodowe i deser gotowy. Składniki na 2 pucharki: 350 g jogurtu greckiego 2 łyżki masła orzechowego 10-12 ciasteczek amarettini 2 łyżki ksylitolu/miodu/cukru(...)uznania borówka amerykańska Wykonanie: jogurt wymieszać ze słodzikiem i masłem orzechowym na dno pucharków wyłożyć ciasteczka, następnie jogurt naprzemiennie z jagodami przed podaniem schłodzić w lodówce Przed podaniem ozdobić listkami mięty
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!bardzo smaczne. Swój smak zawdzięczają suszonym owocom oraz gorzkiej czekoladzie. Właśnie te dodatki nadają im wyjątkowego smaku i również nie bez znaczenia pozostają dla naszego organizmu. Konsystencja ciastek jest zwarta i lekko miękka, a ich zapach - kuuuszący. (Przypominają mi małe bułeczki.) Najlepiej spożyć je w ciągu kilku dni, ponieważ później tracą na smaku. (do 15 sztuk) 40g masła
Di gotujebłyskawicznego i naprawdę pysznego - ciacha z ciasta francuskiego z serkiem i truskawkami. Mega proste do zrobienia, ale tak dobre, że trudno uwierzyć, że ich zrobienie zajmuje dosłownie chwilkę. ;) Ciastka francuskie: ok. 200 g serka naturalnego np. Vitello z Biedronki 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 200 g truskawek 1 opakowanie ciasta francuskiego - 300 g Truskawki
Cooking Monster