ciasteczka - 38126 przepisów (strona:611/2542)

Najlepsze oponki serowe 344

wiem czy znajdzie się ktoś kto nie zna serowych oponek bo to ciastka bardzo popularne nie tylko w czasie karnawału. Smakują podobnie jak pączki drożdżowe a robi się je zdecydowanie łatwiej i szybciej. Dzieciaki je uwielbiają a dorośli też chętnie zjedzą co sprawdziłam wielokrotnie. Ale nawet jeśli znacie podobny przepis to trudno, ja i tak wiem, że ten jest

Smaczna Pyza
Pączki, a raczej ich blady zamiennik. 143

Serek jakiego ja użyłam jest bardzo gęsty, zwarty i świetnie się nadaje, do takich wyrobów. Dodajemy alkohol i miksujemy, później mleko w proszku i gotowe. Taką masą przekładamy przekrojone ciastka. Nakładamy porcję i delikatnie wciskamy w powstałe otwory w cieście. Składniki na polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, smarujemy wierzch każdego pączusia, oprószamy wiórkami i gotowe. Samo ciasto zawiera niewiele

Dieta moja pasja
Pączki hiszpańskie 408

ręczniku papierowym. Składniki na lukier: 200 g cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 2-3 łyżki gorącej wody Utrzeć razem i udekorować nim pączki.   Kategoria: Ciasta i ciasteczka , Ciasteczka , Deser Tagged: cukier puder , gniazda , gorąca woda , jajka , masło , mąka , paczki hiszpańskie , pączki wiedeńskie , sok z cytryny

Mam apetyt na ...
Churros 129

Byłam w Hiszpanii i jadłam słynne churros. Ciężko określić je bo ni to ciastka, ni to pączki…Hiszpanie namiętnie jedzą je do porannej kawy, maczając w sosie czekoladowym lub jako dodatek do czekolady na gorąco. Mnie to zestawienie jakoś nie przekonuje. Za dużo dobrego Ale kiedy w Krakowie pojawiły się churros… nie, nie musiałam je kupić. Musiałam

Mieszam w Garnku
Ślimaczki 146

Szybkie ciastka z ciasta francuskiego. Można użyć dowolnych owoców. Dobrze sprawdzi się też marmolada lub masło orzechowe. Przygotowanie zajmuje kilka chwil, a efekt jest smakowity

Kucharzyca
Szybkie ciasteczka z serkiem homogenizowanym 339

wiem jak Wy, ale ja mam słabość do takich małych ciasteczek, zawsze zabawy z nimi trochę, ale nie ma to jak domowe ciacho do herbatki czy kawki.. Te są bardzo proste w wykonaniu i dodatkowo składają się tylko z 3 składników. Delikatnie kruche, niezbyt słodkie z pysznym nadzieniem są najlepszą alternatywą dla sklepowych słodyczy. Składniki: 200 g masła

Cynamonowe szczęście
BISCOTTI (CANTUCCI) CZYLI WŁOSKIE PYSZNOŚCI 156

minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika,  przekładamy je na deskę do krojenia i ostrym nożem kroimy na ukośne kromeczki ok 1.5cm szerokie. Pokrojone ciastka układamy ponownie na blaszce i wstawiamy na 8 minut do piekarnika nagrzanego do 160st. Po upływie tego czasu ciasteczka obracamy na drugą stronę i dosuszamy kolejne 8 minut, przez co zyskują

Walijskie Pichcenie
Róże karnawałowe 137

miejscu. Po tym czasie ciasto rozwałkować, wycinać krążki o trzech różnych wielkościach. Delikatnie ponacinać w koło i nakładać jeden na drugi ( lepiąc krążki na białko)mocniej przyduszając. Tak przygotowane ciastka wrzucać na gorący olej najmniejszym krążkiem do dołu. Po upieczeniu pudrować i udekorować ulubionym dżemem

W garach u Gosi
DYNIOWE CIASTECZKA -WHOOPIE PIES 122

suchymi (soda, proszek do pieczenia, przyprawy), dodajcie do masy dyniowej i wymieszajcie tylko do połączenia składników. Na godzinę ciasto wstawcie do lodówki, w tym czasie przygotujcie blachę do pieczenia ciastek. Piekarnik nagrzejcie do 180 st. Łyżką nakładajcie ciasto na przygotowaną blachę, pieczcie około 12-15 minut (u nas wyszło dokładnie 13 minut). Ciasteczka studzcie na kratce, wystudzone przekładajcie dowolnym

OliveandThyme
KOKOSANKI CHAŁWOWE 111

termoobiegu (lub 160 st z termoobiegiem). Masę kokosową nakładajcie łyżką na przygotowaną blachę (najlepiej wyłożoną papierem do pieczenia) z zachowaniem odstępów- kokosanki urosną podczas pieczenia. Pieczcie do momentu zezłocenia ciastek- około 15 minut. Zanim ściągniecie upieczone kokosanki z blachy, pozwólcie im lekko przestygnąć

OliveandThyme
PIASKOWE CIASTECZKA CHAŁWOWE 118

Przepis na te ciastka znalazłam w najnowszym Kukbuku. Kocham wszystko co związane z chałwą, jak zresztą większa część naszej rodzinki (mamy jeden, dosyć sporych rozmiarów, wyjątek), oczywistym było więc to, że ten wypiek pójdzie na pierwszy ogień.  Nie zawiodłam się. Piękne, popękane. Niesamowicie kruche, jak ze sklejonego drobnego piasku, te ciasteczka w ciągu momentu stały się naszym ulubieńcem

OliveandThyme
Kawowe eklerki 167

blogu są już klasyczne eklerki z kremem budyniowym ( przepis- klik ). Dzisiaj, tak jak obiecałam, nowoczesna wersja eklerów- z kawą :). Podłużne ciastka z ciasta parzonego nadziane kremem kawowym i polane czekoladową polewą również z nutą kawy. Obłęd!! A od jutra zaglądajcie po inspiracje na Tłusty Czwartek! Będą pączusie i to nie jedne ;). Składniki: (na 8 sztuk)   Ciasto

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasteczka z orzechami i chwila refleksji. 159

Przepis na te ciasteczka czekał już od dawna. Nie mogłam się za niego zabrać, ponieważ nie miałam orzechów włoskich, a bez nich ciasteczka nie są aż tak smaczne. Wreszcie dostałam paczkę z Polski i wzięłam się do roboty. Chociaż o robocie nie ma tutaj mowy. Zagnieść 3 składniki, wyciąć gwiazdki, ozdobić, upiec i gotowe. Siedzę teraz przy kuchennym stole, chrupię(...)ciasteczka, popijam gorącą

dolcevitainmykitchen
Ciasteczka z płatków kukurydzianych z rodzynkach 168

Ciasteczka na czarną godzinę, ze składników, które zawsze są w domu. Ciekawy pomysł na wykorzystanie śniadaniowych płatków kukurydzianych, które jak się okazuje, nie muszą być jedzone wyłącznie z ciepłym mlekiem ;).   Składniki: (na ok. 25-30 sztuk)   100 g zimnego masła lub margaryny 100 g cukru 1 łyżeczki proszku do pieczenia 160 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej(...)pozostaną w większych kawałkach- będą przyjemnie chrupać :).   Ciasto schłodzić 15 minut w lodówce. Po tym czasie odrywać z ciasta kawałeczki i formować z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. Ciasteczka poukładać na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Nie trzeba zachowywać dużych odległości- ciasteczka prawie w ogóle nie zmieniają kształtu w trakcie pieczenia. Każde lekko spłaszczyć na blaszce. Piec

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasteczka ” śnieżne smalcówki „ 648

Przy brzegu smarujemy je marmoladą ( jak na zdjęciu ) kulamy rulonik dwukrotnie i tniemy nadmiar . Roladkę, tniemy na małe kawałki takiej wielkości , jakiej lubimy ciasteczka . Układamy na blaszce do pieczenia . Ciastka pieczemy około 30 minut w 180 stopniach, powinny się ładnie zarumienić. Po wystudzeniu, oprószamy je mocno śnieżnym ,cukrem pudrem. Smacznego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania