ciasteczka to jedyne słodkości w ogóle nie słodkie, od których jestem tak uzależniona, że w ogóle nie powinnam ich robić... Upiekę 20 - zjem 20. Upiekę 30 - zjem 30. Nie na raz, ale w ciągu jednego dnia na pewno :) Ale tak, jak napisałam: jeśli ktoś ma ochotę na słodycze słodkie jak czekolada, to nie jest to ten przepis(...)wytrawne ciasteczka, chrupiące i zdrowe. Przepis podaję z zastosowaniem trzech różnych dodatków. Jak zrobić mąkę jaglaną? Przepis ten zawiera mąkę jaglaną. Jeśli jej nie macie, to nie ma dramatu :) Potrzebujecie tylko suchej kaszy jaglanej i młynka do kawy, ewentualnie innego młynka, który zmieli Wam kaszę na mąkę. W ten sam sposób możecie zrobić każdą dowolną mąkę: gryczaną, kokosową, ryżową... Składniki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comciasteczka to jedyne słodkości w ogóle nie słodkie, od których jestem tak uzależniona, że w ogóle nie powinnam ich robić... Upiekę 20 - zjem 20. Upiekę 30 - zjem 30. Nie na raz, ale w ciągu jednego dnia na pewno :) Ale tak, jak napisałam: jeśli ktoś ma ochotę na słodycze słodkie jak czekolada, to nie jest to ten przepis(...)wytrawne ciasteczka, chrupiące i zdrowe. Przepis podaję z zastosowaniem trzech różnych dodatków. Jak zrobić mąkę jaglaną? Przepis ten zawiera mąkę jaglaną. Jeśli jej nie macie, to nie ma dramatu :) Potrzebujecie tylko suchej kaszy jaglanej i młynka do kawy, ewentualnie innego młynka, który zmieli Wam kaszę na mąkę. W ten sam sposób możecie zrobić każdą dowolną mąkę: gryczaną, kokosową, ryżową... Składniki
Szczęśliwa kuchniawymieszanym z wodą, opcjonalnie dekorujemy bakaliami. Pieczemy w 200 st. C przez ok. 15 -20 min., do rumienienia. Po upieczeniu studzimy, ewentualnie dodatkowo polewamy lukrem. Z pozostałego ciasta wycinamy ciasteczka, smarujemy pozostałym jajkiem, posypujemy cukrem i pieczemy do zrumienienia
Domowy Smak JedzeniaTrochę koloru na świątecznym stole mile widziane. Zrobiłam z pomocą córki maślane ciasteczka z kolorowymi drażetkami. Ja zrobiłam ciasto i upiekłam a rozwałkowanie, wykrojenie i udekorowanie to już dzieło mojej córki. Składniki: 180 g mąki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 130 g masła 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 1 jajko płaska łyżeczka proszku do pieczenia kolorowe drażetki(...)około 30 minut do lodówki. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować ciasto na grubość około 0,5 cm i wykroić szklanką kółka o średnicy około 4-5 cm. Na każdym ciasteczku ułożyć kolorowe drażetki. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 170 stopniach około 15-20 minut. Po upieczeniu ostudzić na metalowej kratce
Ala piecze i gotujeKruche ciasteczko jest dobre na każdą okazję, nawet do zwykłej herbatki w ciągu tygodnia. Sklepowe ciastka może i są smaczne ale ich składu lepiej nie czytać. Dlatego preferuję domowe ciasteczka, bo są i smaczniejsze i zdrowsze. Te zrobiłam z kokosem a przełożyłam je konfitura malinową. W pierwszy dzień po upieczeniu były chrupiące ale już drugiego dnia rozpływały się w ustach(...)papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 7 minut. Wystudzić. Galaretkę rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku i wymieszać z konfiturą. Kiedy zacznie tężeć smarować ciasteczka i sklejać po dwa. Cukier puder ukręcić z wódką i smarować wierzchy ciastek, posypać kokosem. Przechowywać w zamkniętym pojemniku
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaIdealne babeczki na święta. Słodkie i sycące, więc z pewnością starczy ich dla wszystkich gości. Z kruchego ciasta na ciasteczka, z masą czekoladowo-orzechową, która pachnie piernikiem. Z dodatkiem kwaśnej żurawiny, stanowi pyszną kompozycję. Połączenie kruchego ciasta na ciasteczka, z pachnącą piernikiem masą czekoladowo-orzechową. Całość przełamana lekko kwaśną żurawiną. Z małym pomocnikiem przygotowałam je w mgnieniu oka :) ciasto(...)minut do lodówki. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 cześci (70 i 30%). Rozwałkowujemy większe i wykrawamy z niego 12 krążków o średnicy około 10 cm. Z mniejszego kawałka wycinamy ciasteczka w świątecznych kształtach. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną mieszamy z łyżką kakao. Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. […] Artykuł Kruche babeczki
Mienta blogCiasteczka są bardzo smaczne i mięciutkie, swoim smakiem przypominają pierniczki. Przygotowanie ich zajęło mi zaledwie pół godziny, więc możemy je przygotować praktycznie w każdej chwili. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru pudru 2 jaka 100 gram masła 3 łyżki miodu 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka sody Dodatkowo: Mąka do podsypania Cukier trzcinowy do posypania Sposób przygotowania(...)masło, jajka, cukier puder, cynamon, sodę oraz miód. Zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na mniejsze części, układamy na podsypanej stolnicy, wałkujemy na grubość 0,5 cm., za pomocą foremek wycinamy ciasteczka. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasteczka doskonale smakują z winem Monte Santi
Bajeczna Kuchniaobwijam każdą kulę folią spożywczą. Odkładam do lodówki na kilka godzin. Schłodzone ciasto rozwałkowuję na grubość 4 mm. Wycinamy pierniki za pomocą różnych foremek. U nas to serduszka, ciastek i w tym roku także renifer. Układam pierniki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego piekarnika. Wyszło mi pierników w ilości trzech blach od piekarnika. Temperatura
Kuchnia co dniaKruche, korzenne ciasteczka delikatną nutką anyżku, przełożone domowymi powidłami śliwkowymi które smażyłam u schyłku lata. To propozycja na świąteczny czas, są mięciutkie, choć zaraz po upieczeniu trochę twardnieją ale po przełożeniu miękną, możemy je dekorować dowolnie. Kwintesencja świąt. Zawsze są w moim domu, lubimy je pochrupać ;) Ostatni dzwonek aby je upiec. Składniki: Ciasto: 50 dag mąki pszennej(...)wycinamy jednakowe kółeczka. Wyciąć tyle aby ich liczba była parzysta, układamy na blasze wyłożonej pergaminem, pieczemy około 15 minut w temp 180*c. Po upieczeniu studzimy. Połowę zimnych ciasteczek lukrujemy, gdy lukier dobrze zastygnie dekorujemy dowolnie złotym pisakiem żelowym. Drugą połowę ciastek smarujemy powidłami, dociskamy partią z lukrem, odstawiamy w chłodne miejsce na jakiś czas aby pisak dobrze
Wanilia i KardamonIdealny napój na zimowy czas. Pyszna kawa z ciasteczkami i ciepłym mlekiem. Dodatek imbiru sprawia że ta kawa najlepiej rozgrzewa. A czekolada to wiadomo jak na nas działa! Składniki : * szklanka wrzątku * 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej * łyżeczka cukru trzcinowego * ciepłe mleko * 2 ciasteczka korzenne starte na tarce * kostka czekolady Przygotowanie : Kawę zaparzyć w większym kubku, posłodzić i wymieszać(...)ciasteczkami. Uzupełnić kubek ciepłym mlekiem. Posypać startą czekoladą
Magiczne Życie MartyDziś przepis na superszybkie serowe ciasteczka. Trzeba użyć dosłownie czterech składników by je przygotować. Można również zaoszczędzić czas podczas ich przygotowywania. Wystarczy zamiast foremek do wykrawania posłużyć się nożem, pociąć ciasto na przykład na prostokąty, posypać wierzch cukrem i upiec . Podobno zamiast cukru można użyć soli i kminku, aby mieć wytrawną wersję ciasteczek, ale takich jeszcze nie próbowałam, na razie(...)nożem. Następnie zagnieść gładkie ciasto i podzielić je na 2-3 części. Każdą część rozwałkować na placek o grubości ok. 3-4 mm, delikatnie posypując mąką. Wykrawać lub wycinać ciasteczka, jedną ich stronę odcisnąć dokładnie w cukrze i odłożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (cukrem do góry). Piec w temp. 180 stopni C przez ok. 18-20 minut
Simply FoodFormę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić po 1 łyżce ciasta, 1 łyżeczce twarożku i ponownie uzupełnić ciastem (całość nie może przekraczać 3/4 wysokości papilotek, bo muffinki sporo podrosną) . Ciastka posypać zmielonym cukrem karmelowo-waniliowym i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 22-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Gotowe muffiny wyjąć z blachy
Di gotujekruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka oraz mleko. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość około 3 - 5 mm i wykrawać dowolne kształty ciasteczek. Ciasteczka wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Wierzch ciasteczek posmarować roztrzepanym białkiem i posypać pokruszonymi migdałami lub cukrem perlistym. Piec 15 – 20 minut w temperaturze 180 – 200 stopni
Ciastka - domowe słodkościskładniki na kruche babeczki: 230 g mąki orkiszowej lub pszennej 150 g masła, schłodzonego 70 g cukru pudru 1 żółtko 1 szczypta soli dodatkowo: ok. 350
Domowy Smak Jedzeniamączną . Blaszkę wyłożyć papierem i nakładać masę łyżką .Piec przez 15-25 minut w zależności jakie duże zrobimy---moje 25 minut pieczone w 180 stopniach C --. Pieczemy ,aż środek ciastka jest suchy
w mojej kuchni