Zawinąć w folię i wstawić do lodówki a najlepiej wrzucić do zamrażalnika na ok 1 godzinę. Następnie pokroić na 4 części, rozwałkować na grubość 1/2 -1 cm i wykrawać ciasteczka. Zimne ciasto będzie bardzo kruche i kleiste - można je podsypywać mąką ryżową. Ciasto szybko się ogrzewa i staje się rzadkie - warto zagęszczać ruchy przy wykrawaniu ciasteczek. Wykrojone ciasteczka kłaść
Ze smakiem bez glutenuSzybkie ciasteczka z kawałkami czekolady, z mąki kukurydzianej i ryżowej. Kruche, aromatyczne, rozpływają się w ustach i są szybkie w wykonaniu. Można wykorzystać inne rodzaje mąki, ale mieszanka mąki kukurydzianej i ryżowej, szczególnie jasnej, daje najlepszą strukturę. Składniki: 1 szkl mąki kukurydzianej 1 szkl mąki ryżowej (ja użyłam mąki z ryżu brązowego ale lepsza jest z ryżu(...)również z bakaliami 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany Czekoladę posiekać na małe kawałki. Mąki, cukier i proszek do pieczenia wymieszać. Można użyć dodatkowo o 1/2 szklanki cukru więcej - ciasteczka będą mocno słodkie. Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać, tak, żeby mąka dokładnie ją obtoczyła. Następnie dodać miękkie masło lub margarynę i rozgnieść całość, uzyskując coś w rodzaju kruszonki. Dodać jajko
Ze smakiem bez glutenusamodzielnie po raz pierwszy. Bomba! Ciasto jest bardziej aromatyczne i mniej słodkie dzięki temu. Do przygotowania tej tarty użyłam zamrożonego kilka miesięcy wcześniej ciasta kruchego, z którego robiłam ciasteczka na Boże Narodzenie. Ciasto było pyszne, ale szybko miękło przy wałkowaniu, więc ciężko było z niego zrobić ciasteczka. Niemniej te, które zrobiłam, rozpływały się w ustach. Wykorzystałam do tarty 1/3 ciasta(...)oryginalnie do ciasta dodawane jest całe jajko, ale ciężko rozbić je na trzy części, więc proponuję dodać samo żółtko. Jako spód można też wykorzystać herbatniki lub pokruszone owsiane ciasteczka bądź inne ciasto kruche, jeśli masz jakieś ulubione. Najlepiej jednak w wersji z kakao i orzechami, bo mają spory wpływ na smak całości. Może się wydawać, że zrobienie tego ciasta jest
Anioszek w kuchniłyżki syropu amaretto 50 ml zaparzonej kawy – u mnie COLOMBIA SUPREMO – 100% Arabica CoffeNation około 4 waniliowe herbatniki waniliowe bez cukru* sos czekoladowy listki świeżej mięty *ciasteczka muszą być delikatne i jak najmniej słodkie – ja użyłam od Cukry Nyskie wersje bez cukru Przygotowanie: Na dno pucharka kruszymy ciasteczka (moje są bardzo delikatne i kruche), zalewamy je zaparzoną, przestudzoną(...)kawą (nie zimną). Serek przekładamy do miseczki i mieszamy dokładnie łyżką z syropem amaretto. Serek nakładamy na kawowe ciasteczka. Wierzch całego deseru polewamy obficie sosem czekoladowym. Na wierzch dla wzbogacenia smaku i ozdoby można dajemy listki świeżej mięty. Podajemy. Smacznego
Słodkie okruszkigotujące się mleko i energicznie mieszać, aż masa całkowicie zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puch, stale ucierając, dodawać powoli po łyżce zimnego budyniu. Masą przekładać ciastka. Oprószyć cukrem pudrem oraz udekorować cukrowymi kwiatkami
Z miłości do słodkościWłasnoręcznie zrobione ciastka, zwłaszcza mało wymagające, proste i dodatkowo zdrowe to zdecydowanie lepsza opcja niż kupne batony sklepowe, których skład ledwo mieści się na opakowaniu... Myślę, że w każdym domu znajdą się płatki owsiane, więc czemu by nie spróbować :) Ciasteczka są szybkie i łatwe w wykonaniu, dodatkowo w wersji bez cukru, glutenu i nabiału ;) SKŁADNIKI : 1 bardzo dojrzały owoc
Marcepanowa kuchniaMazurki wielkanocne są pełne smaków, różnych kształtów i wzorów. Te tradycyjne warstwowo są przygotowywane, marmoladami przekładane. Ja mazurki pod moje dzieci 👦❤ 👧 zrobiłam, czekoladowy 🍫 z bakaliami oraz karmelowy, co ciasteczkami ozdobiłam. Wielkiej pracy nie wymagały, ale jest jeden minus szybko poznikały 😁. Składnik i na dwa mazurki o wymiarach ok. 35/11 cm: ciasto: 400 g mąki krupczatki, 200 g margaryny(...)Delikatnie wyjmujemy z formy i tą samą czynność powtarzamy z drugą częścią ciasta, z tym, że już nie musimy schładzać. Rada: jeśli zostanie ciasto można powycinać z niego małe ciasteczka np. w formie kwiatków i upiec, ozdobimy nimi mazurek karmelowy. Mazurek czekoladowo bakaliowy: Morele kroimy w paski, daktyle po długości na połowę, a orzechy prażymy na suchej patelni
Moniki Smakołykiprzepis podpatrzyłam na stronie Kwestia Smaku, ale zrobiłam swoją, lekko zmodyfikowaną, prostokątną wersję... Rozwałkowałam całość, schłodziłam i tylko pokroiłam ;) Jak zrobicie Wy, zależy tylko od Was. Najlepsze w takich ciastkach jest to, że można zmienić odrobinę, by uzyskać inny smak. Dodać różne bakalie, suszone owoce... Dla mnie bomba! Nie tylko kaloryczna 😋 Pochwalcie się czy świętujecie Światowy Dzień Czekolady
Kuchnia w czekoladzieszkl. cukru pudru 1/4 szkl. cukru 1/2 szkl. oleju 800 g jogurtów greckich ( 2 opakowania po 400 g ) 2 budynie waniliowe 1 cukier waniliowy biszkopty ciasteczka korzenne ( można również ciasteczka kakaowe tak jak było w oryginale Sposób przygotowania : Żółtka miksujemy z cukrem pudrem na puch. Do ubitej masy dodajemy olej , cukier waniliowy i po jednej łyżce jogurty cały czas(...)całość mieszamy. Białka ubijamy z 1/4 szkl. cukru na sztywno. Dodajemy do masy serowej i dokładnie wszystko mieszamy. W foremce pokrytej papierem do pieczenia układamy biszkopty , posypujemy pokruszonymi ciasteczkami , tak aby pokryć wszystkie biszkopty. Wylewamy masę i pieczemy ok. 50 - 60 minut w temp. 180 C Smacznego
Różne smaki w kuchnisuchymi, ciasto możesz wyrobić ręką (będzie bardzo gęste). Podziel ciasto na kulki wielkości orzecha włoskiego i połóż na blasze w odstępach ok. 5 cm. Następnie lekko spłaszcz każde ciastko, np. dłonią. Wstaw blachy do piekarnika i piecz przez ok. 7-10 min. - do zarumienienia. Wyjmij blachy i odstaw do ostygnięcia. Czekoladę z olejem kokosowym rozpuść w kąpieli wodnej. Każde(...)ciastko zanurz do połowy w czekoladzie, odłóż na kratkę. Źródło/ Inspiracja: Camilla V. Saulsbury "Kuchnia kokosowa
Domowa Cookierenka Agitłuszczów nasyconych) 4,1 g węglowodanów ogółem 1,2 g błonnika pokarmowego IG** = 25 (niski) Ładunek glikemiczny porcji (3 ciastka) = 6 (niski
Vroblewska-fitlifeporcji. Następnego dnia znów … i kilka dni później ponownie, tym razem już z większej ilości. Lubię je za smak oraz za krótki czas przygotowania. Zdecydowanie lepsze od jakichkolwiek ciastek kupionych w sklepie! Składniki: 250 g margaryny 250 g twarogu półtłustego 250 g mąki pszennej 1 żółtko 1 białko (do posmarowania) ok. 3/4 szklanki cukru pudru 3 duże jabłka
Mojewlasne.plNiebo w gębie.... nie przesadzam. Chrupiący spód z ciasteczek owsianych z dodatkiem masła orzechowego idealnie komponuje się z pokrywającą go warstwą czekoladowego kremu. Wbijając łyżeczkę dalej znajdziemy dojrzałe, słodkie banany przykryte puszystą bitą śmietaną z mleczka kokosowego... lekko posłodzona erytrolem, ale można także wykorzystać miód. Jak dla mnie ciasto jest lepsze niż z niejednej cukierni :) Spód: 180 g ciasteczek owsianych(...)digestive 1 łyżka oleju kokosowego rozpuszczonego 1 łyżka masła orzechowego (ważne, żeby było płynne, jeśli wasze masło jest zbite i suche można rozrobić je z odrobiną ciepłej wody) Ciasteczka rozgnieść lub zmiksować na pył. Dodać olej i masło orzechowe. Wymieszać. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać masę, dokładnie rozprowadzić i docisnąć do dna. Schłodzić w zamrażarce
Chocolate Muffin Bloguzyskałam z jej strony jedynie niewyraźny i mrukliwy bełkot, który powtórzyła dwa razy, bo ją poprosiłam o to. ale dalej nie wiedząc co odpowiedziała poddałam się i z tego ciastka już zrezygnowałam. Chyba każdy ma taki odruch, że czym prędzej chce zakończyć takie spotkanie. Może na lody z okienka się jeszcze wybiorę, ale póki co uraz do obsługi pozostaje
Karczma Honoriettyskładniki: 360 g mąki orkiszowej lub pszennej 80 -100 g cukru 200 g masła, schłodzonego 1 jajko 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1 szczypta soli
Domowy Smak Jedzenia