ciasteczka - 38126 przepisów (strona:599/2542)

Polvorones del Espíritu Santo - hiszpańskie polworony Ducha Świętego 174

Wigilia, a więc coś słodkiego specjalnie na ten dzień. Polvorón to bożonarodzeniowe hiszpańskie ciastko, zwykle małe, przygotowane z mąki, smalcu, cukru i migdałów lub orzechów, pieczone w gorącym piekarniku. Ciastka w trakcie jedzenia rozpadają się na pył (stąd też ich nazwa, gdyż hiszpańskie słowo polvo oznacza proszek lub pył). Typowy produkt bożonarodzeniowego cukiernictwa w Hiszpanii i wielu hiszpańskojęzycznych krajach

Grahamka, weka i kajzerka
EKSPRESOWY PIERNIK (przepis uniwersalny) 152

wylewamy na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 min. Studzimy. Po wystudzenia, za pomocą wykrawacza do ciastek, wycinamy dowolne, świąteczne kształty. Gotowe pierniczki polewamy polewą czekoladową i zdobimy posypką dekoracyjną. Rada: Gdy nie mamy w domu czekośliwki i nie możemy jej kupić w sklepie to dodajemy

Kuchnia MagdaLeny
Sernik mango-dynia na spodzie z bezglutenowych ciasteczek speculoos z polewą daktylowo-kakowo-pomarańczową (bez glutenu , cukru 155

już dla nas sernik dyniowy ale, że miałyśmy dyni tylko połowę potrzebnej ilości a akurat dojrzało mango to powstała taka właśnie zacna mieszanka 💚 Sernik jest bardzo delikatny a bezglutenowe ciasteczka korzenne, które nabyłyśmy w sklepie Kuchnie Świata idealnie podkreśliły świąteczny klimat 🎄       sernik Składniki: Spód z ciastek speculoos (śr: 18 cm) -70g bezglutenowych ciastek speculoos Shar(...)pomarańczowa -80g suszonych daktyli lub świeżych -3 łyżki kakao -skórka otarta z ½ pomarańczy -1/2 szkl. gorącej wody -2 płaskie łyżeczki żelatyny + ¼ szkl. wody Dodatkowo -Do ozdoby: pozostałe ciasteczka speculoos, orzeszki ziemne, kilka kostek gorzkiej czekolady SPÓD Z CIASTEK SPECULOOS Ciasteczka zmielić na mączkę w rozdrabniaczu lub ręcznie przy pomocy grubego woreczka i wałka do ciasta. Wymieszać je razem

Candy Pandas
Świąteczne pierniczki – szybko i smacznie 184

Tym razem będzie gościnny wpis z przepisem Basi na świąteczne pierniczki :) Warto przygotować chwilę wcześniej aby odpowiednio skruszały i nie były zbyt twarde. Pierniczki najlepiej jest

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sernik z żurawinami na korzennym spodzie 203

Święta tuż tuż, to i mój ulubiony sernik zyskał świąteczną odsłonę. Tym razem zrobiłam go na spodzie z ciasteczek korzennych i udekorowałam dużą ilością żurawiny w cukrze. Tym razem użyłam tej o dużych owocach, które po przekrojeniu wyglądają jeszcze ciekawiej. Całość ma zaskakujący smak - piernikowy spód świetnie komponuje się z półsłodką, kremową masą twarogową, a kwaskowa żurawina balansuje smaki(...)Spróbujcie koniecznie! Składniki: 750 g twarogu dwukrotnie mielonego 4 jajka 2 żółtka 150 g cukru  1 łyżeczka esencji waniliowej 60 ml soku z cytryny 200 g ciasteczek korzennych 50 g masła garść żurawiny w cukrze Przygotowanie:   Spód tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Zapiąć obręcz formy tak, aby krawędzie papieru były wypuszczone

Kulinarne Inspiracje
Amoniaczki 114

Pyszne i proste ciasteczka z dodatkiem amoniaku. Ciasteczka są za razem chrupiące i puszyste. Najlepsze posypane grubym cukrem, który podczas jedzenia przyjemnie chrupie. Jedynym minusem jest to, że podczas pieczenia w kuchni unosi się zapach amoniaku co dla niektórych jest uciążliwe. składniki: 500 g mąki pszennej szczypta soli 250 g masła 2 łyżki cukru waniliowego 120 g cukru 3 żółtka(...)grubość ok 5 mm i wykrawać ciastka. Do wykrawania ciastek najlepiej użyć jakiś dużych foremek lub szklanki bo ciastka podczas pieczenia bardzo rosną i gubią swój dokładny kształt. Ciasteczka ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować białkiem i posypać grubym cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec na złoty kolor ok 10 minut

Monia miesza i gotuje
KRUCHE CIASTECZKA Z LUKREM 118

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na ciastka (+/- 40 szt.): 350g mąki pszennej 200g cukru pudru szczypta soli 180g zimnego masła 1 duże jajko 1 żółtko nasionka z 1 laski wanilii Składniki na lukier: 1 białko(...)minut po schłodzeniu dzielimy ciasto na części i rozwałkowujemy je na stolnicy posypanej mąką na grubość około 3mm, wykrawamy koła, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 10-12 minut do lekkiego zarumienienia, ostudzone ciastka (całą  ich powierzchnię) pokrywamy lukrem i odstawiamy ,na chwilę aż lukier zastygnie, następnie polewamy

Słodkie zapomnienie
BROWNIE Z CIASTECZKAMI TYPU OREO 107

24x24cm): 165g masła 200g ciemniej czekolady 70% 3 jajka 2 żółtka 1 laska wanilii 165g cukru trzcinowego 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka ciemnego kakao szczypta soli około 150g ciastek typu Oreo   Wykonanie: masło roztapiamy, dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy aż czekolada się rozpuści, odstawiamy do lekkiego przestudzenia całe jajka, żółtka oraz ziarenka z laski wanilii, ucieramy do białości następnie(...)turach dodajemy cukier trzcinowy, nie przerywając miksowania do masy jajecznej dodajemy masę czekoladowo-maślaną, mąkę, kakao oraz sól i delikatnie wszystko mieszamy do masy dodajemy część połamanych ciastek, ciasto przekładamy do formy ( np.24x24cm) wyłożonej papierem do pieczenia ,na wierzchu układamy resztę ciastek, które delikatni wciskamy w ciasto pieczemy 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C gotowe i przestudzone

Słodkie zapomnienie
ZIELONY SERNIK Z HERBATĄ MATCHA 192

limonki sok z 1 limonki 200g śmietanki kokosowej 2 całe jajka 3 białka 30g mąki ziemniaczanej 20g herbaty Matcha zielony barwnik użyłam w proszku Spód sernika: 150g kruchych, czekoladowych ciastek 60g roztopionego masła Wierzch: 150g śmietany 18% 3 łyżki cukru pudru Wykonanie: wszystkie składniki powinny być   temperaturze pokojowej zaczynamy od pokruszenia na okruchy ciastek ( w blenderze lub dajemy ciastka

Słodkie zapomnienie
Tarta makowa 134

foremce z wyciąganym dnem o średnicy 25 cm. Spokojnie możecie przygotować ją kilka dni przed świętami, powinna być jednak przykryta, żeby masa makowa nie straciła swojej wilgoci a ciasteczka z góry nie wyschły. Składniki na spód: 2,5 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 całe jajko i 2 żółtka

Ciastkozercy
Wigilijny krem z suszonych grzybów 170

okazji i przygotować właśnie taki krem, który na bazie domowej warzywnej kostki spokojnie może być Waszym wigilijnym daniem. Jako dodatek sprawdzi się tak naprawdę wszystko. U mnie były to ciasteczka z ciasta francuskiego, groszek ptysiowy i zielony mech, na który przepis znajdziecie już na blogu, właśnie --> TUTAJ . Zapraszam do korzystania z przepisu i dzielenia się z innymi opinią(...)minutach wyciągamy ziele angielskie i liść laurowy, doprawiamy do smaku i dodajemy śmietanę uprzednio zahartowaną odrobiną zupy. Uruchamiamy ponownie program. Krem podajemy z groszkiem ptysiowym, słonym ciasteczkiem z ciasta francuskiego   lub makaronem typu łazanki. Posypujemy mchem z pietruszki i bułki tartej lub po prostu natką pietruszki. Sposób przygotowania tradycyjny: Grzyby suszone zalewamy wodą- tak by całkowicie je pokryła

Kuchnia w czekoladzie
Ciasteczka z okienkiem z landrynek 182

dziś dla Was nowy przepis na piękne choinkowe ciasteczka, dzięki przeźroczystym landrynkom stworzycie piękny witrażyk. Ciastka wiszące na choince będą pięknie odbijały światełka Zapraszam do innych słodkich przepisów na ciasteczka: – ciasteczka z pieczątkami – ciasteczka brownie – podstawowy przepis na pierniczki – ciasteczka migdałowe – ciasteczka z melasą – wafle z kajmakiem – kruche ciasteczka świąteczne Przygotowanie(...)kieliszka lub mniejszej foremki. Powtórz czyności aż zapełnisz blachę ciasteczkami. Do środka ciasteczek za pomocą łyżeczki wsypuj pokruszone landrynki, uważając aby były tylko w środku a nie na ciastku. W razie potrzeby „zgarnij” landrynki z ciastka za pomocą pędzelka. Wstaw ciasteczka do piekarnika nagrzanego do 170 st C i piecz przez 12 minut. Uwaga: ciasteczka zdejmuj z papieru

nietylkopasta.pl
Markizy z kremem kokosowym i dżemem 203

kółka o średnicy maksymalnie 4 cm. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 12 minut. Po upieczeniu ostudzić. W kąpieli wodnej rozpuścić czekolady. Połowę ciasteczek z wierzchu posmarować czekoladą. Ja smarowałam pędzelkiem. Krem kokosowy: Z mleka odlać pół szklanki i rozmieszać mąki. Resztę mleka zagotować z wiórkami kokosowymi i cukrem waniliowym. Wlać mleko z mąkami(...)gorący budyń z wierzchu przykryć folią spożywczą. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem dodawać porcjami zimny budyń kokosowy i ucierać. Krem przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą końcówką. Na ciasteczkach bez czekolady zrobić okrąg z kremu a środek uzupełnić dżemem truskawkowym. Przykryć ciasteczkiem z czekoladą lekko dociskając. Boki obtoczyć w wiórkach kokosowych. Markizy przechowywać w zimnym miejscu

Ala piecze i gotuje
PIERNICZKI IMBIROWE 208

Krok po kroczku… idą święta! A wraz z nimi pyszne... Artykuł PIERNICZKI IMBIROWE pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Kruche ciasteczka z cukrem 139

Dziękuje Małgosia za przepis, mam już pyszne kruche ciasteczka na blogu, ale od przybytku głowa nie boli. Twoje są również pyszne. Wykonanie ciasta – wszystkie składniki

Kuchnia Pokoleń