czas mieszając. Wiórki kokosowe wsypać do miski. W gotującej polewie moczyć ciastka. Uważajcie żeby się nie oparzyć. Ja pomagam sobie łyżką i patyczkiem do szaszłyków :) Prosto z polewy ciastko przałożyć do miski z wiórkami kokosowymi. Dokładnie obtoczyć, żeby okleiło się wiórkami. Odłożyć do wystudzenia. Ja przeważnie w jeden dzień piekę ciasto, a na drugi dzień robię resztę
Agusiowe smakołykiDeser mascarpone z bitą śmietaną i ciasteczkami oreo. Słodki, lekko chrupiący i baaaardzo kaloryczny ;) Składniki: 125 g sera mascarpone 150-160 g śmietany 30% 2 płaskie łyżki cukru pudru 12 cisteczek Oreo Przygotowanie: Ciasteczka kruszmy. Połowę wsypujemy na dno szklanek/kieliszków. Śmietanę ubijamy przez około 3-4 minuty wraz z cukrem pudrem. Następnie stopniowo dodajemy ser, zmiejszamy obroty i miksujemy(...)masa będzie gładka. Wykładamy ją na ciasteczka. Posypujemy pozostałymi Oreo, wkładamy na godzinę do lodówki
Lena GotujeKiedy koleżanka podesłała mi zdjęcia swoich pięknych ciasteczek brownie, od razu poprosiłam o przepis. Pobiegłam do sklepu po składniki i kilka dni później upiekłam je po raz pierwszy. Następnego dnia znowu i znowu…. :) Ciasteczka brownie są kruche na zewnątrz, a miękkie w środku do tego bardzoooo czekoladowe. A ich wykonanie? Dosłownie 10 minut i lądują w piekarniku tylko(...)Następnie najtrudniejszy etap… oczekiwanie aż ostygną :) Jednak wierzcie Mi warte są tego by poczekać na nie kilka minut. Czas przygotowania 10 minut + 10 minut pieczenia Ilość porcji: 25 ciasteczek Składniki: 170g gorzkiej czekolady + 50g gorzkiej/deserowej czekolady 150g cukru 60g masła 50g mąki 2 jajka 2 ½ łyżki kakao ¼ łyżeczki proszku do pieczenia 50g orzechów włoskich W małym garnuszku umieszczamy masło
Kolizje SmakówCałość smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 200 st. C, przez ok. 15 min., lub do zrumienienia. Podajemy na ciepło z ketchupem lub ulubionym sosem. Z pozostałego ciasta możemy zrobić ciasteczka, np. posypujemy ciasto cukrem i wycinamy dowolne kształty. inspiracja z przepisu moje wypieki.com
Domowy Smak JedzeniaDelikatna masa serowa, bita śmietana i świeża mięta nadają sernikowi wielkiego orzeźwienia w tak upalny dzień. Zachęcam do skuszenia się na ten przepis. Spód 200g orzechowych ciasteczek 10 dag masła Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka 350 ml kremówki Świeża mięta 3-5 łyżek cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny opcjonalnie 2 krople zielonego barwnika w żelu (jednak(...)używam) Do dekoracji: świeża mięta bita śmietana czekoladki kiwi Ciasteczka kruszymy na bardzo drobne kawałeczki. Masło roztapiamy i mieszamy z ciasteczkami. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a na niego kładziemy ciasteczkowy spód. Wstawiamy do lodówki, aby się zespoliło. Miętę rozdrabniamy w malakserze. Taką ilość, aby otrzymać ½ szklanki. W 100ml wrzątku rozpuszczamy żelatynę i pozostawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy z cukrem
Słodki Zakątekpodniebienia. Składniki na ciasteczkowy spód: 125g pokruszonych herbatników 40g cukru 85g masła Składniki na kremy: 500ml śmietanki 30% 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru frużelina wiśniowa 100 g ciasteczek oreo Składniki na frużelinę wiśniową: 250g wiśni ½ cytryny 4 łyżki cukru 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Ponadto: Opakowanie okrągłych biszkopcików 2 szklanki przegotowanej wody ½ soku z cytryny(...)całkowicie rozpuści. Studzimy. Krem: Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Krem podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać pokruszone ciasteczka oreo, a do pozostałej frużelinę wiśniową. Poncz: Do przegotowanej wody dodać cukier oraz sok z cytryny. Na ciasteczkowy spód wykładamy krem wiśniowy. Przykrywamy do namoczonymi w ponczu biszkoptami, na które
Słodki ZakątekProsty i szybki przepis na pyszne ciasteczka czekoladowe. Na brzegach przypieczone, a w środku wilgotne i lekko ciągnące – musisz wypróbować ten przepis! : ) Składniki na około 30 ciastek 280g mąki pszennej 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia duża szczypta soli łyżka gorzkiego kakao 170g masła 135g cukru trzcinowego 100g białego cukru 2 jajka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 200g(...)gorzkiej czekolady Czekoladę kroimy w mniejsze kawałki. Przeczytaj cały przepis - Ciasteczka z kawałkami czekolady at AleTorcik
AleTorcikskładniki: 1 arkusz ciasta francuskiego ok. 12 łyżeczek gęstego powidła lub marmolady lub kremu czekoladowego 1 białko wykonanie: Ciasto rozwijamy i kroimy na 12 jednakowych kwadratów
Domowy Smak Jedzeniaklimat na nich. W lesie zawsze jest ciut ciemniej, śnieg leży tylko gdzieniegdzie, a jedzenia poszukują piękne sarny i jelenie. I tak też jest u mnie. Choć zapach ciasteczek nieco się różni od zapachu drzew, to już sam ich widok wprawiał mnie w błogi nastrój :) Tym samym nie omieszkam się dodać ich na konkurs organizowany przez #beko na portalu(...)składników. Jeszcze ciepłą czekoladą zdobimy schłodzone choinki (najlepiej zrobić to na kracie do studzenia, bo czekolada spływa na sam dół). Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem imitującym śnieg. Jako że ciasteczka mogą być dla kogoś zbyt duże "na raz", warto część przekroić na pół, nożem lub za pomocą nitki: Choineczki w przekroju wyglądają bardzo apetycznie i skuszą się na nią
Kuchnia w czekoladzieRogaliki serowe Rogaliki serowe to bardziej ciasteczka niż jak nazwa wskazuje rogaliki. Jednak ze względu a swój kształt zyskały taką nazwę. Powstały one na bazie 3-składnikowego ciasta serowego, który na blogu gościł już między innymi w przepisach na Szplitry i Kruche Półksiężyce . Bardzo szybko się je wykonuje i wielu osobom z pewnością przypadną(...)wycinać trójkąty. Na szerszej części trójkątu łyżeczką nakładać kleks kremu Nutella (marmolady). Ciasto zwijać od szerszej strony formując rogalik. Końcówkę najlepiej zwinąć pod spód, żeby ciasteczka się nie "otworzyły". Rogaliki zewnętrzną stroną maczać w roztrzepanym białku, a następnie w cukrze (jeśli wolicie mniej słodkie wypieki można z tego kroku zrezygnować). Ciasteczka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec
My sweet a lifeskładniki: 1 arkusz ciasta francuskiego 2 łyżeczki cynamonu 1/3 szkl cukru wykonanie: Cukier mieszamy z cynamonem. Ciasto rozwijamy posypujemy je cukrem z cynamonem i zwijamy z
Domowy Smak JedzeniaWigilia, a więc coś słodkiego specjalnie na ten dzień. Polvorón to bożonarodzeniowe hiszpańskie ciastko, zwykle małe, przygotowane z mąki, smalcu, cukru i migdałów lub orzechów, pieczone w gorącym piekarniku. Ciastka w trakcie jedzenia rozpadają się na pył (stąd też ich nazwa, gdyż hiszpańskie słowo polvo oznacza proszek lub pył). Typowy produkt bożonarodzeniowego cukiernictwa w Hiszpanii i wielu hiszpańskojęzycznych krajach
Grahamka, weka i kajzerkawylewamy na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 min. Studzimy. Po wystudzenia, za pomocą wykrawacza do ciastek, wycinamy dowolne, świąteczne kształty. Gotowe pierniczki polewamy polewą czekoladową i zdobimy posypką dekoracyjną. Rada: Gdy nie mamy w domu czekośliwki i nie możemy jej kupić w sklepie to dodajemy
Kuchnia MagdaLenyjuż dla nas sernik dyniowy ale, że miałyśmy dyni tylko połowę potrzebnej ilości a akurat dojrzało mango to powstała taka właśnie zacna mieszanka 💚 Sernik jest bardzo delikatny a bezglutenowe ciasteczka korzenne, które nabyłyśmy w sklepie Kuchnie Świata idealnie podkreśliły świąteczny klimat 🎄 sernik Składniki: Spód z ciastek speculoos (śr: 18 cm) -70g bezglutenowych ciastek speculoos Shar(...)pomarańczowa -80g suszonych daktyli lub świeżych -3 łyżki kakao -skórka otarta z ½ pomarańczy -1/2 szkl. gorącej wody -2 płaskie łyżeczki żelatyny + ¼ szkl. wody Dodatkowo -Do ozdoby: pozostałe ciasteczka speculoos, orzeszki ziemne, kilka kostek gorzkiej czekolady SPÓD Z CIASTEK SPECULOOS Ciasteczka zmielić na mączkę w rozdrabniaczu lub ręcznie przy pomocy grubego woreczka i wałka do ciasta. Wymieszać je razem
Candy Pandas